ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Μία Αγάπη Δύο θεοί» μια παρουσίαση με Συγκίνηση και Αυθεντική Μουσικοχορευτική Παράδοση

0

Γράφει ο Δημοσιογράφος – Φιλόλογος – Δάσκαλος: ΝΙΚΟΛΕΩΝ Ι. ΤΣΟΥΠΑΚΗΣ

Μεγάλη επιτυχία είχε στην Ξάνθη, την  πόλη με τα πανέμορφα κι επιβλητικά αρχοντικά, το βιβλίο του ΠαρασκευάΣυριανόγλου, «Μία αγάπη δύο Θεοί» που βασίζεται στην αληθινή ιστορία αγάπης που κατέληξε σε γάμο μεταξύ μιας Αϊβαλιώτισσας Ρωμιάς  κι ενός Τούρκου στα τραγικά χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής. Την εκδήλωση στο πανέμορφο και πολυτελές ξενοδοχείο «Le Chalet” που είχε ως επίκεντρο την εν λόγω βιβλιοπαρουσίαση πλαισίωσαν η χορωδία «Ρεθυμνιών Μικρασιατών» το χορευτικό του ‘Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης’ και  το χορευτικό της ‘Κρητικής Αδελφότητος Ξάνθης’, ενώ  γεγονός είναι ότι όλοι τους τραγούδησαν και χόρεψαν  υπέροχα τιμώντας  αφενός   τους ίδιους τους συλλόγους τους και αφετέρου τους προσερχομένους και την ατόφια ελληνική παράδοση.

Οι φιλόξενοι Ξανθιώτες που έχουν ιδιαίτερη αγάπη  στην Κρήτη και τους Κρητικούς έκαναν το παν για να μην λείψει τίποτε στους ‘ Ρεθυμνίους’ φιλοξενούμενούς τους. Πέραν   από την άψογη περιποίησή, τους έκαναν  μοναδικές περιηγήσεις και ξεναγήσεις στην παλιά πόλη της Ξάνθης, στα αρχαία Στάγειρα, την πατρίδα του  Δημόκριτου του  κορυφαίου φυσικού που ανακάλυψε το άτομο’, για να καταλήξουν  στα καταπράσινα Πομακοχώρια,  σε ιστορικά  μοναστήρια, στη λίμνη Βιστωνίδα και στο  ειδυλλιακό Πόρτο Λάγος.  Κατά την περιήγησή τους εντύπωση τους έκανε μεταξύ άλλων το ‘Χατζηδάκειο’ όπως αποκαλείται το σπίτι που γεννήθηκε κι έζησε ο κορυφαίος συνθέτης Μάνος Χατζηδάκης, το Λαογραφικό Μουσείο, το Λύκειο Ελληνίδων, οι εκκλησίες με τα όμορφα ψηφιδωτά και τα παλιά μεγαλοπρεπή αρχοντικά των παλιών καπνεμπόρων που έστελναν τα μοναδικής ποιότητος   καπνά τους σε Ευρώπη και Ανατολή. Θρησκευτική κατάνυξη ένιωσαν κατά την περιφορά της εικόνος του Αγίου Ιωάννου του Ρηγολόγου  ανήμερα της εορτής του στα σοκάκια της πόλεως και εντυπωσιάστηκαν από την  ευλάβεια των Ξανθιωτών χριστιανών.

Την πρόσκληση στον Παρασκευά Συριανόγλου και στους’ Ρεθυμνιώτες χορωδούς’  έκανε ο ‘Σύλλλογος Εμπόρων Αυτοκινηστιστών Ξάνθης’ με τη στήριξη του Δήμου Σταγείρων και του Δήμου Ξάνθης. Ψυχή και  πρωτεργάτης  όλων ήταν ο  πρόεδρος των Αυτοκινητιστών  Ιωάννης Αθανασιάδης αντιπρόσωπος της ‘Πεζό’ Ξάνθης, ο οποίος συνέβαλλε ουσιαστικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης  και ξεχώρησε για την υποδειγματική  του  φιλοξενία, ενώ κατάφερε να συγκινήσει  πραγματικά  τους  Κρητικούς με την προθυμία και τα ειλικρινή αισθήματά του.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 του Αυγούστου παρευρέθησαν μεταξύ άλλων  ο Σεβασμιότατος Επίσκοπος Ερυθρών κ.κ. Κύριλλος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ Βαρθολομαίου, καθώς και εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης  κκ Παντελεήμωνος,   οι οποίοι μάλιστα μίλησαν με  τα καλύτερα λόγια για τους ‘Ρεθυμνίους Μικρασιάτες’ και το έργο του Παρασκευά Συριανόγλου. Το βιβλίο ‘Μία Αγάπη δύο θεοί’  του κ. Συριανόγλου παρουσίασαν ο δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, οι φιλόλογοι ΙωάνναΚαρακασίδου και  Θάνος Γιακουμάκης, ενώ το βιογραφικό του ιστοριοδίφη και συγγραφέως παρουσίασε ο φιλόλογος Νικόλαος Τσουπάκης. Ο κ Συριανόγλου με τη σειρά του δεν παρέλειψε να περιγράψει τον τρόπο που γνώρισε την ηρωίδα του έργου, το μνημόσυνο που της έκανε στην Κρήτη όπως της είχε υποσχεθεί και να ευχαριστήσει τους προσερχομένους.

Η χορωδία των Ρεθυμνίων Μικρασιατών άρχισε με τον γνωστό ‘Τσάμικο’ που συνέθεσε ο Μάνος Χατζηδάκης με τίτλο ‘ Στα κακοτράχαλα τα βουνά’, ο μέγας μουσικός που ενώνει Ρέθυμνο και Ξάνθη, αφού ο πατέρας του ήταν από το χωριό Μύρθιος της επαρχίας Αγίου  Βασιλείου, Ρεθύμνης και η μητέρα του Μικρασιάτισσα της Ξάνθης. Ακολούθησαν πανέμορφα μελωδικά τραγούδια της Ερυθραίας, της Προποντίδος, της Κωνσταντινουπόλεως, του Πόντου και της Καππαδοκίας που παρουσίασε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο ο χορωδός Παρασκευάς Συριανόγλου. Βασικό ρόλο στην επιτυχία της χορωδίας είχαν οι οργανοπαίκτες Ειρήνη Σισκάκη που έπαιξε  βιολί, ο Μιχάλης Κώτης στο πολίτικο λαούτο (λάφτα), ο Θάνος Γιακουμάκης  στο κρητικό λαούτο και ο Γρηγόρης Γιακουμάκης στα κρουστά και στη λύρα. Την χορωδία διηύθηνε ο γνωστός καθηγητής βυζαντινής μουσικής Ανδρέας Γιακουμάκης.

Σε ορισμένα χαρακτηριστικά τραγούδια χόρεψε και  η ομάδα του ‘Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης’ ακολουθώντας τους γλυκείς ρυθμούς τη Ιωνίας , ενώ στο τέλος χόρεψε αναντρανιστά και λεβέντικα η ομάδα της ‘Αδελφότητος Κρητών Ξάνθης’ που ξεσήκωσε στην κυριολεξία το κοινό, που  δε σταματούσε λεπτό να χειροκροτεί. Ο κόσμος πριν αποχωρήσει έσπευδε να συγχαρεί τον συγγραφέα, να  αγοράσει το συγκλονιστικό και ποιοτικό βιβλίο του  και  να ευχαριστήσει από καρδιάς τους Ρεθυμνιώτες  χορωδούς για τα ωραία ακούσματα που τους προσέφεραν. Όσο για τους επισκέπτες εκ Ρεθύμνης εκείνες  τις ονειρεμένες   μέρες που  βρίσκονταν στον Ελληνικό Βορρά πέραν από τις ομορφιές του νομού Ξάνθης γνώρισαν  την παραθαλάσσια  Καβάλα με το γραφικό κάστρο της, εκεί όμως  έμειναν ενεοί ήταν  όταν αντίκρυσαν  τον  πανάρχαιο  Λέοντα της Αμφίπολης (που νομίζεις ότι έχει ψυχή)  να τους περιμένει  αιώνες τώρα στον νομό Σερρών. Τέλος   από τον αερολιμένα  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσαλονίκης πέταξαν για τη λεβεντογέννα Κρήτη, κομίζοντας από την κοιτίδα γαία των Μακεδνών  και των Θρακών  τις καλύτερες εντυπώσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ