ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

«Τσίμπησε» και πάλι η τιμή του ελαιολάδου

0

Τα νεότερα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ ανεβάζουν τον μέσο όρο στα 2,70 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών

Μικρές αυξήσεις στην τιμή παραγωγού ελαιολάδου από ορισμένους εμπόρους - είτε ιδιώτες είτε συνεταιριστικούς φορείς - καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη, με συνέπεια να διαμορφώνεται μια ελαφρώς ανοδική τάση στην τιμή παραγωγού του ελαιολάδου. Έτσι από μια μέση τιμή παραγωγού των 2,50-2,60 ευρώ το κιλό, στην οξύτητα των τριών γραμμών, βλέπουμε με βάση χθεσινές τιμές καταγεγραμμένες από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, να ανεβαίνει ο μέσος όρος γύρω στα 2,70 ευρώ το κιλό, αλλά πάντα σύμφωνα με τον συγκεκριμένο πίνακα.

Στην Πελοπόννησο δε γίνονται αγοραπωλησίες εκτός από ελάχιστες, με τιμές να κυμαίνονται από 2,80 έως 2,85 ευρώ το κιλό προς τον παραγωγό. Στο μεταξύ, σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζονται μεγάλα αποθέματα κυρίως στο ισπανικό ελαιόλαδο, με βάση πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, κάτι βέβαια που δεν ευνοεί την άνοδο των τιμών παραγωγού για το κρητικό και γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο.

Χθες, ο ΣΕΔΗΚ στη σελίδα του www.sedik.gr δημοσίευσε τις τιμές που του έδωσαν οι φορείς - ιδιωτικοί και συνεταιριστικοί - με τους οποίους συνεργάζεται, και από τις οποίες προκύπτει μια ελαφρώς ανοδική τάση στην αγορά, που έρχεται να τονώσει το εξαιρετικά πεσμένο ψυχολογικό κλίμα που επικρατεί εδώ και μήνες στην τοπική αγορά του ελαιολάδου. Έτσι για παράδειγμα βλέπουμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων να δηλώνει ότι αγοράζει στα 2,70 ευρώ το κιλό, διατηρώντας την ίδια τιμή με αυτήν στις 26 Ιουνίου, οπότε και είχε αυξήσει την τιμή από τα 2,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η ΕΑΣ Σελίνου έχει αυξήσει την τιμή στα 2,70 ευρώ το κιλό σε σχέση με τις 26 Ιουνίου, όταν είχε την τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ σταθερά το “Κολυμβάρι Α.Ε.” αγοράζει στα 2,80 το κιλό την οξύτητα των τριών γραμμών μαζί με την “Ανώσκελη ΑΒΕΕ” από το νομό Χανίων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βουκολιών στο νομό Ηρακλείου. Αυτές οι τρεις εταιρείες διατηρούν την υψηλότερη τιμή στη λίστα των τιμών που δημοσιοποιεί ο ΣΕΔΗΚ.

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, κυμαίνονται από 2,50 μέχρι και 2,70 ευρώ το κιλό.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η ΕΑΣΗ αγοράζει ελαιόλαδο στην τιμή των 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ στα Καλέσα Μαλεβιζίου η εταιρεία Αλμπαντάκη αγοράζει στην τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό. Από το νομό Ηρακλείου οι άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις να αναφέρουμε πως δεν αγοράζουν καθόλου ελαιόλαδο, όπως και πολλοί από τους ιδιώτες.

Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται κατά διαστήματα κάποιες αγοραπωλησίες σε τιμές γύρω στα 3 ευρώ το κιλό, αλλά είναι μέσω διαγωνισμών και όχι τιμές πώλησης προς τον παραγωγό στην οξύτητα των τριών γραμμών.

Στο μεταξύ, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι σε επίπεδο Κρήτης υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλα αποθέματα ελαιολάδου, είτε λόγω ατιμολόγητων λαδιών στις εγκαταστάσεις των εμπόρων, είτε λόγω λαδιών που βρίσκονται αποθηκευμένα στις αποθήκες των ίδιων των παραγωγών. Μάλιστα, όπως είχαμε γράψει προ ημερών, ο ελαιουργός και τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης κάνει μια εκτίμηση που λέει πως πρέπει τα λάδια αυτά να φτάνουν σε επίπεδο Κρήτης ακόμα και τους 50.000 τόνους.

Στάση αναμονής

Αποθέματα στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του www.olimerca.com, στην ισπανική αγορά του ελαιολάδου η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου έκλεισε χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις, ενώ οι τυποποιητές τηρούν στάση αναμονής για να μη διαταράξουν την αγορά με νέες αυξήσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν αποκλείονται τους επόμενους μήνες.

Το θέμα είναι πως, αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στα τέλη Μαΐου ο κλάδος των τυποποιητών είχε αποθέματα περίπου 211.000 τόνους, ωστόσο είναι διάχυτη η άποψη πως αυτός ο όγκος δε διανέμεται ισότιμα μεταξύ των βασικών τυποποιητών.

Με άλλα λόγια, αν πριν χρόνια οι μεγάλες συνεταιριστικές οργανώσεις δηλώνονταν αποκλειστικά ως παραγωγοί, σήμερα κατηγοριοποιούνται επίσης και ως τυποποιητές. Επομένως, δεν είναι παράξενο που εταιρείες όπως οι Dcoop, Oleoestepa, Jaencoop, μεταξύ άλλων, είναι αυτή τη στιγμή αυτές που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγαλύτερα αποθέματα. Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι τυποποιητές, όπως οι Migasa, Sovena και άλλοι, επιλέγουν σταδιακές αγορές, μέρα με τη μέρα, με ελαιόλαδα συγκεκριμένου όγκου και ποιότητας για να καλύψουν την υπάρχουσα ζήτηση.

Σε αυτό το στάδιο της ελαιοκομικής περιόδου υπάρχουν περισσότερα αποθέματα σε σχέση με τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες, αν και η μηνιαία εμπορευματοποίηση συνεχίζει να κυμαίνεται στους 107.000 τόνους. Επομένως, δεν εκπλήσσει το γεγονός πως, παρά την άνοδο των τιμών τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο εκδηλώνεται ενδιαφέρον αγοράς μεγάλων παρτίδων από σημαντικούς τυποποιητές, όπως ο Migasa.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ