ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανεβαίνει ο προεκλογικός πυρετός

0

  • Διεργασίες, πιθανές συνεργασίες και λίστες ονομάτων σε πρώτο πλάνο

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Σε διερευνητική φάση φαίνεται να βρίσκονται όλοι όσοι ενδιαφέρονται να διεκδικήσουν τους πέντε δημαρχιακούς θώκους του Ρεθύμνου τον επόμενο Μάιο. Αντίστοιχο κλίμα διαμορφώνεται και σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και στα όργανα των κομμάτων. Σε όλα τα επίπεδα οι «ψίθυροι» δίδουν και παίρνουν για τις κινήσεις όσων είναι γνωστό πως επιθυμούν να είναι υποψήφιοι ενώ στο επίκεντρο τίθενται και οι θέσεις που αναμένεται να πάρουν τα κόμματα και για τα πέντε επίπεδα των επικείμενων αρχαιρεσιών.

Στα «πηγαδάκια των συζητήσεων» πολλά ζητήματα παίρνουν θέση στην ατζέντα που έχει ανοίξει, με ονόματα να γράφονται και να σβήνουν με την ίδια άνεση. Γίνεται σαφές, πάντως, πως οδεύουμε σε μια γενικευμένη προεκλογική περίοδο, με τον Μάιο του 2019 να πραγματοποιούνται οι πιο ιδιαίτερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, αφού, αν τότε γίνουν και οι Εθνικές Εκλογές, τότε θα πρέπει να ψηφίσουμε σε πέντε διαφορετικές κάλπες την ίδια ημέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το όλο προεκλογικό σκηνικό, το οποίο θα είναι εκρηκτικό σε όλες τους τις μορφές.

Από την εκλογή των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων μέχρι το ευρωκοινοβούλιο, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε ένα σκηνικό συναλλαγής και μίζερης προεκλογικής τακτικής, αφού οι εκατοντάδες υποψήφιοι στα πέντε διαφορετικά ψηφοδέλτια, το πιθανότερο είναι να μπουν σε μια διαδικασία υπόγειων διαδρομών και ανταλλαγών που όχι μόνο δεν συνάδουν με το πνεύμα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, αλλά περισσότερο θυμίζει εποχές σκότους και δυσλειτουργίας της κοινωνίας και των θεσμών.

Ήταν και παραμένει λανθασμένη επιλογή η διενέργεια διαφορετικών εκλογών την ίδια ημέρα. Ωστόσο, όχι μόνο γενικεύεται αυτή τη φορά, αλλά αναμένεται να λάβει μορφή θρίλερ και κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά και στην κατοπινή, αφού πάντα οι καταστάσεις που προηγούνται της τελικής ψηφοφορίας, επηρεάζουν και το κλίμα μετά τα τελικά αποτελέσματα. Είναι φανερό πως η κυβέρνηση επιθυμεί την πόλωση και ηλίου φαεινότερο, πως οι επιλογές τις για πολλαπλές κάλπες τον Μάιο, θα διχάσουν την κοινωνία και θα προκαλέσουν σοβαρές προστριβές και πληγές.

ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στην περιφέρεια Κρήτης διαφαίνεται πως όλοι «φλερτάρουν» με τον αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του παιχνιδιού Σταύρο Αρναουτάκη. Ακόμα και οι διάφορες «διαρροές» για το ρόλο που κλήθηκε να παίξει ο Γιώργης Μαρινάκης, ξεπεράστηκαν γρήγορα καθώς ο ίδιος διέρρευσε μεν την άρνηση του στην Ν.Δ. αλλά όλοι γνωρίζουν πως έστω και αν δεχόταν την πρόταση του Λευτέρη Αυγενάκη, δεν θα είχε καμία ιδιαίτερη τύχη.

Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιθυμεί να δηλώσει στήριξη στον Αρναουτάκη, ζήτημα, που όμως προκαλεί εσωτερικούς τριγμούς στην παράταξη του Περιφερειάρχη, τα στελέχη της οποίας ναι μεν αποδέχονται τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και άλλα παρεμφερή κεντρώα κόμματα αλλά σε ενδεχόμενη συνεργασία με το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εκφράζονται σοβαρές αντιδράσεις, που προβληματίζουν τον επικεφαλής και τους στενούς συνεργάτες του.

Στον Δήμο Ρεθύμνου, όλα είναι πιθανά. Από την κυριαρχία Μαρινάκη – Νίνου στην τελική κόντρα έως και την παρουσία άλλων υποψηφίων που θα επηρεάσουν την τελική έκβαση της διαδικασίας. Συζητούνται διάφορα παρασκηνιακά ζητήματα από την δυναμική που αναπτύσσεται στο στρατόπεδο του Νίνου έως το πώς θα καλύψει τα κενά του ο Γιώργης Μαρινάκης, καθώς διαρρέονται αποχωρήσεις ηχηρών ονομάτων. Διερευνητικά κινείται και ο οικονομολόγος Σταύρος Βουρβαχάκης αλλά και ο μηχανικός Γιώργης Ταταράκης ενώ πολλά συζητούνται για το τι θα κάνει τελικά ο Νίκος Μαλιαρός. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επίσης να φλερτάρει με τον Γιώργο Μαρινάκη στο Ρέθυμνο αλλά και με τον Γιάννη Ταταράκη στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, ζήτημα, που επίσης προκαλεί τριγμούς ως προς την δεύτερη περίπτωση στον νότο του νομού. Γενικότερα στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, το παιχνίδι φαίνεται να το ελέγχει απόλυτα ο επί σειρά ετών δήμαρχος, ο οποίος διατηρεί ισχυρές δυνάμεις και είναι έντονα λαοφιλής.

Στα βόρεια παράλια, στο στόχαστρο των κυβερνητικών μπαίνει ο Δημήτρης Κόκκινος στον Δήμο Μυλοποτάμου, ο οποίος, ωστόσο, παραμένει κυρίαρχος «της σκακιέρας»  στην περιοχή. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Μυλοπόταμο, συζητείται το όνομα του ψυχιάτρου Αντώνη Λιοδάκη ενώ δεν αποκλείεται να δούμε άλλες συνεργασίες. Διερευνητικά συνεχίζει τις κινήσεις του ο πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Βάμβουκας για το ίδιο δήμο ενώ στο προσκήνιο έχει εμφανιστεί και ο πρώην αστυνομικός Γιώργος Παπακωνσταντής με πολλά ερωτηματικά για το τι θα κάνει τελικά το ΚΙΝΑΛ, στελέχη του οποίου ήδη έχουν πάρει θέση δίπλα στον νυν δήμαρχο. Συνδυασμό επιθυμεί να κάνει και ο επίσης πρώην αστυνομικός Γιάννης Κοκολογιάννης. Θα είναι πέντε οι υποψήφιοι δήμαρχοι στον Μυλοπόταμο; Οι καλά γνωρίζοντας τα δεδομένα της περιοχής κάνουν λόγο για πολύ λιγότερες, χωρίς να αποκλείουν τελικά την μία και μοναδική του Δημήτρη Κόκκινου.

Στα Ανώγεια όλα φαίνονται ρευστά με τον Μανώλη Καλλέργη να διεκδικεί την επανεκλογή του. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει από πλευράς Ν.Δ. Πέρα από κομματικές ή πολιτικές επιλογές, που σύντομα θα γίνουν γνωστές, φαίνεται να συζητείται και η κάθοδος ενός νέου υποψηφίου από την οικογένεια Σκουλά.

Στον Δήμο Αμαρίου η βασική ομάδα του Δημάρχου Παντελή Μουρτζανού ετοιμάζεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Απέναντι της πάντως φαίνεται να έχει μια σειρά από δυσαρεστημένα πρώην μέλη της που στρέφονται στην υποψηφιότητα του λυράρη Κωστή Κουτελιδάκη. Κλειστά κρατά τα χαρτιά του ο πρώην δήμαρχος Αδάμ Παραδεισανός ενώ γίνεται λόγος και για τρίτη κίνηση από πρόσωπα που στο παρελθόν υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι του Στέφανου Σημαντήρα.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί πως το ΚΚΕ θα έχει δικού του συνδυασμούς όπου αυτό είναι εφικτό. Στις εκλογές του 2014 διαμόρφωσε ψηφοδέλτια στους Δήμους Ρεθύμνου, Ανωγείων και Αγίου Βασιλείου. Στην παρούσα χρονική συγκυρία, με τον νόμο «Κλεισθένης» του δίδεται η ευκαιρία να κάνει ενδεχομένως περισσότερους συνδυασμούς, βάζοντας τα δικά του δεδομένα στο προεκλογικό σκηνικό.

ΣΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Με δεδομένο πως μπροστά μας έχουμε και τις βουλευτικές εκλογές, έχουν ήδη αρχίσει οι ψίθυροι για το πώς θα διαμορφωθούν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στο Ρέθυμνο. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης από πλευράς Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να κατέρχεται ενισχυμένος στην προεκλογική μάχη ενώ βέβαιο είναι πως την επανεκλογή του θα διεκδικήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Απέναντι τους θέλει να δημιουργήσει τρίτο ισχυρό πόλο το Κίνημα Αλλαγής, στους κόλπους του οποίου γίνονται έντονες διεργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις προς τα κεντρικά όργανα του κόμματος περιλαμβάνουν εννέα ονόματα. Μεταξύ αυτών είναι ο δικηγόρος κ.Νίκος Κοτζαμπασάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ.Γιώργης Μαρινάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Παρασύρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ.Δημήτρης Βαονάκης αλλά και ο ίδιος ο Γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Σαρρής.

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα είναι ρευστά μέχρι τις εκλογές. Είναι βέβαιο πως σε όλα τα επίπεδα θα δούμε πολλά και διαφορετικά ονόματα καθώς επίσης και ηχηρές αποχωρήσεις από πρόσωπα που σήμερα συζητούνται. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει έως τον προσεχή Μάρτιο και ο δρόμος θα είναι μακρύς και εξαντλητικός για όσους έχουν ήδη ανέβει στα «άρματα μάχης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ