ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Πράσινο φως» για τη νέα μονάδα στο Αμάρι

0

Σε τροχιά δημοπράτησης το κομβικό έργο διαχείρισης απορριμμάτων

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει και με τη βούλα πλέον ένα από τα σημαντικότερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη, που έρχεται να δώσει βαθιά περιβαλλοντική “ανάσα” στον νομό Ρεθύμνου.

Ο λόγος για το έργο της κατασκευής της νέας ολοκληρωμένης μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ Αμαρίου, η δημοπράτηση του οποίου εγκρίθηκε ομόφωνα χθες και από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΑΚ, σε μια ιστορική - όπως τη χαρακτήρισαν ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης - ημέρα...

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό, συγκεκριμένα τον Ιούλιο, ολοκληρώθηκαν και τα έργα επέκτασης του σημερινού ενεργού κυττάρου του ΧΥΤΑ Αμαρίου, ένα έργο το οποίο επίσης είχε ενταχθεί στον ΠΕΣΔΑ Κρήτης και αναβάθμισε περιβαλλοντικά, αισθητικά και λειτουργικά το κύτταρο που καλύπτει το σύνολο της Π.Ε. Ρεθύμνου.

Η προωθούμενη μονάδα ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων στο Αμάρι αποτελεί έργο προϋπολογισμού 45.000.000 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, το οποίο βελτιώνει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Κρήτης, αναβαθμίζει τις δομές διαχείρισης των απορριμμάτων και εντάσσεται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων Κρήτης.

Με αυτό το έργο, η διαδικασία διαχείρισης των απορριμμάτων στο Αμάρι εκσυγχρονίζεται και, χρησιμοποιώντας όλες τις προηγμένες μεθόδους, παράγεται όφελος για την κοινωνία. Στόχος του έργου είναι η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, η παραγωγή κομπόστ από τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, καθώς και η βιολογική σταθεροποίηση του οργανικού που διαχωρίζεται από τα σύμμικτα ΑΣΑ μέσω της μηχανικής διαλογής. Το οργανικό κλάσμα, τόσο το προδιαλεγμένο όσο και το διαχωρισμένο μέσω μηχανικής διαλογής, θα υφίσταται αναερόβια χώνευση με στόχο την παραγωγή βιοαερίου και τη σύγχρονη ενεργειακή αξιοποίησή του για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατόπιν, τα οργανικά θα οδηγούνται προς αερόβια βιολογική επεξεργασία με στόχο την παραγωγή κομπόστ.

«Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή μέρα σήμερα για όλους εμάς που από το 2011 ξεκινήσαμε την προσπάθεια του ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Το εργοστάσιο στο Αμάρι, έργο 45 εκατ. ευρώ μαζί και με τα υπόλοιπα έργα της Χερσονήσου, των Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα σε μία τριετία, να έχει διαμορφωθεί ολοκληρωμένος αυτός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη», τόνισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος υπενθύμισε τον κομβικό και καίριο, οραματικό και ουσιαστικό ρόλο που είχε για το έργο η αείμνηστη αντιπεριφερειάρχης Βιργινία Μανασάκη και ο διάδοχός της Νίκος Καλογερής στη συνέχεια, ο οποίος συνέχισε το κρίσιμο έργο που ξεκίνησε.

Χ. ΜΑΜΟΥΛΑΚΗΣ

«Έργο-σταθμός για την Κρήτη»

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος επίσης στάθηκε συγκινημένος στο όραμα της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη, ανέφερε: «Βρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να “βγάζουμε στον αέρα” τον σημαντικό αυτό διαγωνισμό κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, ύψους - μαζί με τον ΦΠΑ - 45.000.000 ευρώ και να προχωράμε σε ένα έργο-σταθμό, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και βάζει την Κρήτη μπροστά σε θέματα υποδομών και διαχείρισης ζητημάτων προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής έκανε λόγο για «σημαντικά έργα, που είναι καθαρά αναπτυξιακά και θα συμβάλουν να αναβαθμιστεί τα επόμενα χρόνια όλη η Κρήτη ακόμα περισσότερο».

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αμαρίου και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Παντελής Μουρτζανός ανέφερε: «Περιμένουμε λοιπόν τώρα να γίνει πραγματικότητα μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και 6 χρόνια και, εφόσον θα έχουμε ανάδοχο, όλοι ξέρουμε ότι σε 18 μήνες το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο και θα λυθεί το μείζον πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων - πρόβλημα για πολλούς Δήμους της χώρας - ολόκληρης της Π.Ε. Ρεθύμνου και μάλιστα για πάρα πολλά χρόνια...».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ