ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Πραγματοποιήθηκε η εκδρομή της ΚΝΕ στα Ανώγεια

0

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη εκδρομή των φοιτητικών οργανώσεων της ΚΝΕ από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ της Κρήτης στο ιστορικό χωριό των Ανωγείων. Η πρωτοβουλία που πάρθηκε με αφορμή την 28η Οκτωβρίου κέντρισε το ενδιαφέρον των εκδρομέων που είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ιστορία της περιόδου αλλά και τα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει βγάλει συλλογικά το Κόμμα μας από την περίοδο εκείνη.

Η εκδρομή ξεκίνησε από το πρωί με τα λεωφορεία να φτάνουν στο χωριό που οι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο ιστορικό χωριό.

Στην συνέχεια επισκέφτηκαν το μνημείο του “Αγνώστου Στρατιώτη” στην Πλατεία Αρμί, που είναι αφιερωμένο στους πεσόντες Ανωγειανούς από τα 3 ολοκαυτώματα του χωριού, των πεσόντων της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ αλλά και του Εμφυλίου πολέμου. Εκεί παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό χρονικό γύρω από τη δράση του ΕΛΑΣ στα Ανώγεια και το Ολοκαύτωμα του 1944. Στο μνημείο οι παρευρισκόμενοι μπόρεσαν να διαβάσουν τα ονόματα των πεσόντων αλλά και τη διαταγή του Γερμανού Στρατηγού Φρουράρχου Κρήτης X. Μίλλερ για την ισοπέδωση των Ανωγείων το 1944.

Έπειτα τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ πραγματοποίησαν πορεία στον κεντρικό δρόμο του χωριού. Αντήχησαν συνθήματα για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, για την ηρωική δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, συνθήματα ενάντια στους φασίστες. Ταυτόχρονα μοιράστηκε πλατιά ανακοίνωση της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου στους νέους του χωριού αλλά και στα καφενεία, με τους κατοίκους να ευχαριστούν τα μέλη της ΚΝΕ και να δείχνουν και τη στήριξή τους.

Η πορεία κατέληξε στην αίθουσα που είχε ετοιμαστεί για την εκδήλωση – συζήτηση που είχε προετοιμαστεί γύρω απο την έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ “Το ΚΚΕ στον Ιταλοελληνικό Πόλεμο”. Στην αίθουσα υπήρχε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περίοδο της κατοχής, από την δράση των αντάρτικων ομάδων, απο το ολοκαύτωμα του χωριού απο τους ναζί αλλά και διάφορα αποσπάσματα απο ποιητικές συλλογές και κείμενα για την ηρωική πάλη του λαού την περίοδο εκείνη.

Στην συνέχεια με πολύ ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με ομιλητή τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στην εισηγητική του ομιλία ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης αναφέρθηκε αναλυτικά στον χαρακτήρα του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στις αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον συσχετισμό δυνάμεων της περιόδου, στην διαπάλη που υπήρχε στην Κομμουνιστική Διεθνή, στην ιδιαίτερη συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στον τιτάνιο αγώνα του Κόκκινου στρατού ενάντια στους Ναζί κατακτητές. Αντίστοιχα τονίστηκε η δράση του ΚΚΕ στη χώρα μας,η καθοριστική και αναντικατάστατη συμβολή του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ της ΕΠΟΝ.

Κλείνοντας το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην επεξεργασία και στα συμπεράσματα που έχει βγάλει από αυτή τη πολύ σημαντική δεκαετία το κόμμα μας για την στρατηγική του, για να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν διάφορες ερωτήσεις και ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε ορεινά σημεία του Ψηλορείτη, στα λημέρια των ανταρτών στο βουνό αλλά και στο οροπέδιο, σε τοπικά Μιτάτα και βοσκοτόπια,όπου οι κάτοικοι του χωριού είχαν ετοιμάσει για τους εκδρομείς τραπέζι με παραδοσιακό φαϊ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ