ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στον «αέρα» το πλάνο για τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων

0

Μια... τρύπα στο νερό για τους ΦΟΣΔΑ

Μια... τρύπα στο νερό αποδεικνύονται τελικά στην πράξη οι χειρισμοί σε επίπεδο ΠΕΔ Κρήτης γύρω από την αναδιαμόρφωση του χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κρήτη, προς συμμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε με τον “Κλεισθένη”. Κι εδώ φυσικά η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει την ηγεσία της και εν προκειμένω τον πρόεδρο της Βασίλη Λαμπρινό...

Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία πρόσφατα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ (ΔΕΔΙΣΑ, ΕΣΔΑΚ, ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας) μοιάζει χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, αφού ουκ ολίγα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει αντίθετες αποφάσεις!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “αντάρτικο” των Δήμων Αρχανών-Αστερουσίων και Γόρτυνας, που επιλέγουν (όπως ενδέχεται να το πράξει και ο Δήμος Φαιστού) να υπαχθούν όχι στον ΕΣΔΑΚ όπως “υπαγορεύει” η απόφαση της ΠΕΔ αλλά στον σημερινό ΦΟΔΣΑ Ν. Καζαντζάκη -Αρχανών- Τεμένους. Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα και το “αντάρτικο” ρεθυμνιώτικων Δήμων - όπως αυτός του Αμαρίου - που “έγραψαν” στα... παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση της ΠΕΔ για τρεις φορείς και αποφάσισαν να υπαχθούν σε έναν ενιαίο, παγκρήτιο ΦΟΔΣΑ!

Το σκηνικό αλαλούμ αυτό των αυτοδιοικητικών του νησιού ουσιαστικά σημαίνει πως το πλάνο στο οποίο κατέληξε η ΠΕΔ είναι στον “αέρα”, με την “μπάλα” να φεύγει πλέον από το “τερέν” των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και να περνά στα “πόδια” της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μαρίας Κοζυράκη.

Η κ. Κοζυράκη, ένα καθ’ όλα σεβαστό αλλά όχι όμως αιρετό πρόσωπο, θα είναι αυτή που θα σταθμίσει το σκηνικό αυτό αδιεξόδου, τα διαφορετικά και αντικρουόμενα “θέλω” των αιρετών, και θα αποφασίσει για το πόσοι και κυρίως ποιοι θα είναι τελικά οι ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη...

Αν μη τι άλλο από πλευράς συγκρητισμού και πολιτικών εντυπώσεων, η Κρήτη, για την ακρίβεια η Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, βγαίνει χαμένη από το όλο σκηνικό.

Μεγάλο βάρος για την κάθε άλλο παρά τιμητική εικόνα πέφτει στην ηγεσία της ΠΕΔ και προσωπικά στον πρόεδρό της και δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό. Ο ίδιος είχε πράγματι να διαχειριστεί ως πρόεδρος του οργάνου μια δύσκολη κατάσταση, με ετερόκλητες επιθυμίες και διαθέσεις μεταξύ των Δήμων.

Όμως, κατά πολλούς, ο κ. Λαμπρινός θα έπρεπε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ζέση να είχε καταβάλει, να είχε εξαντλήσει τις προσπάθειες, ώστε είτε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των ΟΤΑ του νησιού είτε να διασφαλιστεί τουλάχιστον πως η απόφαση της ΠΕΔ θα είναι “δεμένη”, και δε θα εξελιχθεί στην πράξη σε φιάσκο, όπως συμβαίνει τώρα με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να έρχονται σε αντίθεση, να ακυρώνουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκθέτοντας έτσι την εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού στο νησί μας... Διότι η εικόνα, η εντύπωση που υπάρχει, εύλογα αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έγινε η διαχείριση του θέματος από πλευράς ΠΕΔ, είναι πως οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης είναι σκορποχώρι και πως η κρατική διοίκηση θα έρθει να λύσει τον “γόρδιο δεσμό”.

Το μεγάλο πρόβλημα και μπέρδεμα εντοπίζεται με τον λεγόμενο κεντρικό φορέα, τον ΦΟΔΣΑ δηλαδή, που βάσει της απόφασης της ΠΕΔ θα καλύπτει 5 από τους 8 Δήμους του νομού Ηρακλείου και τους 5 Δήμους του νομού Ρεθύμνου.

Θυμίζουμε ότι η τελική “ετυμηγορία” της ΠΕΔ προβλέπει τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη: έναν στα Χανιά, που θα είναι φυσικά η ΔΕΔΙΣΑ, έναν στην Ανατολική Κρήτη, που θα συμπεριλάβει μαζί με τους τέσσερις Δήμους του νομού Λασιθίου και τους όμορους Δήμους Βιάννου, Μινώα και Χερσονήσου, και έναν για τους πέντε Δήμους του νομού Ηρακλείου (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Γόρτυνας και Αρχανών-Αστερουσίων) μαζί με τους πέντε Δήμους του νομού Ρεθύμνου.

Και ενώ λοιπόν η απόφαση “φωτογραφίζει” ως κεντρικό ΦΟΔΣΑ για πένε Δήμους του νομού Ηρακλείου και για τους πέντε Δήμους του νομού Ρεθύμνου τον ΕΣΔΑΚ (στον οποίο, σημειωτέον, σήμερα θα αποφασίσει να υπαχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μιας και προέκυψε πρόβλημα διαδικαστικό με την απαιτούμενη πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίαση), έχουμε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων περί αποχώρησης από τον ΕΣΔΑΚ και ένταξης σε άλλον ΦΟΔΣΑ: συγκεκριμένα στον σημερινό ΦΟΔΣΑ Ν. Καζαντζάκη- Αρχανών- Τεμένους, όπως αυτός θα μετεξελιχθεί.

Για του λόγου το αληθές, με βάση τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχανών-Αστερουσίων που δημοσιεύτηκε ήδη στη “Διαύγεια”, «το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει την αποχώρηση του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ). Εγκρίνει την παραμονή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων στον ήδη υφιστάμενο Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δ.Ν. Καζαντζάκη -Αρχανών- Τεμένους, καθώς πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 225 του Ν. 4555/2018, με προσάρτηση των Δήμων Γόρτυνας και Φαιστού, εφόσον συμφωνήσουν τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων αυτών».

Στην εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης ανέφερε πως «η εμπειρία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι ο Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δήμων Ν. Καζαντζάκη -Αρχανών- Τεμένους διαθέτει την υποδομή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις που θέτει η νομοθεσία, καθώς και την εμπειρία και την ετοιμότητα να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου με δημόσια χρηματοδότηση, να παράσχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στους Δήμους-μέλη του, και να υποστηρίξει την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων με την ανάπτυξη “πνεύματος” περιφερειακής αλληλεγγύης και συνεργασίας. Ένα μέσο κόστος επεξεργασίας 26 ευρώ/tn για τις υπηρεσίες επεξεργασίας αποβλήτων, ή 64,6 ευρώ/δημότη που θα παρέχει ο υφιστάμενος Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δήμων Ν. Καζαντζάκη -Αρχανών- Τεμένους είναι βιώσιμο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό, σε σύγκριση με μια ενιαία τιμολογιακή πολιτική που θα απέφερε η κατάργηση συγκεκριμένων βιώσιμων φορέων και η ενσωμάτωσή τους σε μεγαλύτερο σχήμα».

Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Ομοίως την αποχώρηση του Δήμου από τον ΕΣΔΑΚ και τη συμμετοχή του στον υφιστάμενο Σύνδεσμο ΦΟΔΣΑ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Ν. Καζαντζάκη -Αρχανών- Τεμένους αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Γόρτυνας. Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Νίκος Σχοιναράκης ανέφερε πως «η εμπειρία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι o Σύνδεσμος ΦΟΔΣΑ Διαχείρισης Περιβάλλοντος Δήμων Ν. Καζαντζάκη -Αρχανών- Τεμένους διαθέτει την υποδομή προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις που θέτει η νομοθεσία, καθώς και την εμπειρία και την ετοιμότητα να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει έργα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου. Με τη λειτουργία του νέου ΦΟ∆ΣΑ, ο Δήμος θα γίνει πιο λειτουργικός, πιο αποτελεσματικός, δηλαδή θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες σε πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα. Επίσης θα έχουμε εξοικονόμηση εξόδων, τόσο σε καύσιμα όσο και σε φθορά των απορριμματοφόρων του Δήμου μας, αν αναλογιστούμε και λάβουμε υπόψη μας ότι καθημερινά διανύουνε περίπου 180 χιλιόμετρα, και πολλές φορές, για να μεταφέρουμε τα απορρίμματα στους Πέρα Γαλήνους. Τώρα τα απορρίμματα με τη δημιουργία αυτού του ΦΟΔΣΑ, αν ολοκληρωθεί, θα μεταφέρονται στον διπλανό όμορο Δήμο, στον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και σίγουρα θα υπάρχει και ένα χαμηλότερο κόστος για τον πολίτη».

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ