ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου

0

Με ιδιαίτερη θλίψη και αγανάκτηση παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό την προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δημιουργήσει  Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου.

Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να βρεθεί οριστική λύση και να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων τέτοια που να αρμόζει σε μια πόλη της Ευρώπης που υποδέχεται και φιλοξενεί πληθώρα επισκεπτών ετησίως. Όμως η δημιουργία ΣΜΑ σε κατοικημένη περιοχή, μία ανάσα από την πόλη όχι μόνο δεν θα επιφέρει λύση, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα για τους εξής λόγους

α)Ακόμα και στην πιο ιδανική μορφή λειτουργίας του, από το ΣΜΑ, στο οποίο θα παραμένουν τα απορρίμματα όλου του Δήμου Ρεθύμνου 1-2 ημέρες θα  αναδύονται έντονες και δυσάρεστες οσμές τέτοιες που θα επεκτείνονται όχι μόνο στην  περιοχή των Τριών Μοναστηρίων, αλλά ανάλογα με τους πνέοντες ανέμους ακόμα και στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου, ιδίως δε στις περιοχές του δυτικού Ρεθύμνου (πχ.Κουμπές)

β)Η επαρχιακή οδός Ρεθύμνου – Σπηλίου που αποτελεί Διευρωπαϊκή οδό συνδέοντας το βορρά με το νότο πέραν της υπάρχουσας κίνησης ιδίως τους θερινούς μήνες, θα επιβαρυνθεί και με την κίνηση βαρέων οχημάτων, όπως είναι τα απορριμματοφόρα. Μάλιστα δε είναι σύνηθες φαινόμενο στην πορεία των απορριμματοφόρων οχημάτων να κυλούν στην άσφαλτο υγρά από τα απορρίμματα, και τίθεται πέρα από θέμα υγιεινής και θέμα ασφάλειας των οχημάτων που θα κινούνται στο δρόμο αυτό, καθώς τα λίπη των απορριμμάτων δημιουργούς συνθήκες ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

γ)Η επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη, ιδίως αφού ο χώρος γειτνιάζει με ρέμα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αξίας για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής,

δ)η επιλογή του χώρου είναι ατυχής διότι γειτνιάζει με το Δημοτικό Κοιμητήριο, η δε ηχητική και πραγματική ρύπανση που θα επέλθει δεν αρμόζει σε χώρο «ησυχίας»

ε)ο χώρος που επελέγη γειτνιάζει με αρχαιολογικό μνημείο, ήτοι  ενετικό κτίσμα του 16ου αιώνα, το οποίο θα καταντήσει μέρος μιας «χωματερής»

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα  κάτοικοι του Δήμου Αρκαδίου εξέθεσαν δικαίως τα παράπονά τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους, λόγω της διέλευσης των απορριμματοφόρων. Έλαβαν σε τη διαβεβαίωση από τη δημοτική αρχή ότι με τη λειτουργία του ΣΜΑ θα εκλείψουν τα προβλήματα αυτά από την περιοχή τους.  Η λύση όμως δεν είναι «να πάρω τα σκουπίδια από την αυλή μου και να  τα φέρω στη δική σου» αλλά ο ΣΜΑ να δημιουργηθεί σε μια μη κατοικημένη περιοχή, μακριά από την πόλη.

Επειδή, δυστυχώς, κατόπιν των επαφών που είχαν τα μέλη του ΔΣ μας με τους αρμόδιους φορείς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κοινό πεδίο συνεννόησης, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη δικαστική οδό και παράλληλα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε κάθε πολίτη του Ρεθύμνου για το θέμα αυτό διότι δεν αφορά μόνο τους κατοίκους των Τριών Μοναστηρίων αλλά και όλης της πόλης ιδίως δε της δυτικής.

Ακόμα δε και να εν τέλει δημιουργηθεί ο ΣΜΑ ενημερώνουμε από τώρα και τους πολίτες, αλλά και τους αρμοδίους, ότι σε κάθε παράβαση θα γίνεται η ανάλογη καταγγελία και ο ΣΜΑ θα σφραγίζεται, διότι η υγεία και το περιβάλλον είναι πέρα  και πάνω από κάθε σκοπιμότητα.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Ρεθύμνου, τους παραγωγικούς φορείς, τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, την εκκλησία, τους επιστήμονες, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τους αρχαιολόγους και την ΕΑΣΡ να πάρουν θέση άμεσα και να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία του ΣΜΑ που θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ