ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η "Νεά Κίνηση Αμαρίου" για την Διαχείρηση απορριμμάτων του ΧΥΤΑ

0

Στο προχθεσινό (18/01/2019 )  Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου, η Δημοτική Αρχή για τρίτη φορά άλλαξε  την πρόταση της σε ότι αφορά την ένταξη  της Περιοχής σε νέο ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρησης Στερεών Απορριμμάτων ).

Αρχικά επέμενε για τη δημιουργία  ενός  ΦΟΔΣΑ στο Νομό  ,μετά εισηγήθηκε για ένα ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρη την ΚΡΗΤΗ και προχθές κατέληξε  για δυο (2) ΦΟΔΣΑ  στο νησί .

Κάνουν  εντύπωση  οι οβιδιακές μεταμορφώσεις της Δημοτικής Αρχής στο ζήτημα αυτό ,ωστόσο το σοβαρότερο είναι η αδυναμία της  ως φαίνεται  να διασφαλίσει εντός του νέου ΦΟΔΣΑ τα κεκτημένα της Περιοχής, που εξασφαλίζονται σήμερα  από την λειτουργία του ΧΥΤΑ -Αμαρίου και της αναπτυξιακής Αμάρι Α.Ε.

Σχεδόν σίγουρα θα χαθεί ο έλεγχος του Δήμου στην λειτουργία του Χ Υ Τ Α, θα χαθούν τα αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη και θα επιβαρυνθούν οι δημότες  με τέλη .

Δηλαδή με τον καινούργιο σχεδιασμό , όχι μόνο  δεν προωθούνται  τα συμφέροντα της Περιοχής  ,αλλά   χάνονται   και αυτά που έχουν κατακτηθεί στο παρελθόν .

Οι ευθύνες  του Δημάρχου που είναι και   Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης ) και μέλος της Εκτελεστικής   Επιτροπής  είναι μεγάλες για την δυσμενή αυτή εξέλιξη  , όπως    και  για την όλη   καθυστέρηση  στις διαδικασίες  δημοπράτησης (από τον ΕΣΔΑΚ)   του ήδη από καιρό χρηματοδοτημένου έργου της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης  ΧΥΤΥ- Αμαρίου .

Η νέα τώρα   καθυστέρηση  αξαιτίας   ατασθαλιών στην διαδικασία της δημοπράτησης  ,  που προκάλεσαν την εισαγγελική  παρέμβαση ,  προξενεί περαιτέρω ανησυχία και ερωτηματικά .

Είναι  δεδομένο ότι η εναπόθεση  άλλων απορριμμάτων   στο  κύτταρο  του ΧΥΤΑ -Αμαρίου εξαιτίας  του κορεσμού του   μετά από 1-2  χρόνια  θα είναι εντελώς αδύνατη και αν  μέχρι τότε  δεν  έχει κατασκευαστεί  και  λειτουργεί  το Εργοστάσιο  ,  οι  συνέπειες  για ολόκληρο τον Νομό θα είναι τραγικές  .

Η  δημόσια παρέμβασή μας    στα παραπάνω  καταγράφει την αντικειμενική πραγματικότητα  και  δεν αποτελεί αντιπολιτευτική  υπερβολή ,  θεωρούμε ότι οφείλουμε να   κρούσομε   τον  κώδονα  κινδύνου  προς τους υπευθύνους  για την αντιμετώπιση των ζητημάτων προτού είναι πάρα  πολύ αργά .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ