ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κερδίζουν έδαφος στην Ελλάδα οι υπηρεσίες της συνδρομητικής Netflix

0

Τη μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου για να απολαύσουν οι καταναλωτές περιεχόμενο της Νetflix στην Ελλάδα προσφέρει ο ΟΤΕ. Σύμφωνα με τα στατιστικά που έδωσε χθες η εταιρεία, το εύρος ζώνης που διαθέτει το δίκτυο του ΟΤΕ για υπηρεσίες Netflix σε ώρες υψηλής τηλεθέασης κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 3,6 Mbps. Ακολουθούν η Forthnet με 3,36 Mbps, η Wind με 3,35 Mbps, η Vodafone με 3,08 Mbps και τέλος η Cyta Hellas με 2,79 Mbps.

Η κατάταξη υπήρχε και στο τέλος του 2017, με μόνη διαφορά ότι στην 5η θέση βρισκόταν η Vodafone και στην 4η η Cyta Hellas. Πάντως, σύμφωνα με τη Netflix, η χωρητικότητα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων για την παροχή τηλεοπτικών υπηρεσιών παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις. Κάποιοι που προσθέτουν συνδρομητές και δεν αυξάνουν τη χωρητικότητα των κυκλωμάτων τους σημαίνει ότι επιβαρύνουν τις δικτυακές τους υποδομές, και κάποιοι άλλοι που χάνουν συνδρομητές, απελευθερώνουν χωρητικότητα.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται σταθερά σε υψηλές θέσεις της αξιολόγησης Netflix ISP Speed Index. Επίσης στους ανερχόμενους για το 2018 συγκαταλέγονται οι εταιρείες Forthnet και Wind, ενώ σε εκείνους που υποχωρούν συγκαταλέγονται Vodafone και Cyta.

Εν γένει η Eλλάδα βρίσκεται χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η μέση διαθέσιμη χωρητικότητα είναι περίπου 20% έως 25% χαμηλότερη από τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Η χώρα όμως έχει αντίστοιχες επιδόσεις με Πορτογαλία και Γαλλία.

Ο δείκτης Netflix ISP Speed Index δεν δείχνει την ταχύτητα μιας σύνδεσης στο δίκτυο ενός παρόχου. Κυρίως δείχνει τη χωρητικότητα της διασύνδεσης του παρόχου με το εξωτερικό, διαιρούμενη με τον αριθμό χρηστών Netflix που κάνουν χρήση της υπηρεσίας σε ώρα υψηλής τηλεθέασης. Σίγουρα η αξιολόγηση αυτή δεν παρουσιάζει την «υγεία» ενός τηλεπικοινωνιακού δικτύου, αλλά σίγουρα αποτελεί καλή ένδειξη της «υγείας» του.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες Netflix, πλέον, κερδίζουν μερίδιο στην εγχώρια αγορά. To τέλος του 2017 εκτιμήθηκε ότι υπήρχαν 34.000 συνδρομητές, αλλά πλέον εκτιμάται ότι έχουν τριπλασιαστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και ο τριπλασιασμός της τηλεπικοινωνιακής κίνησης προς τους servers της Netflix. Σύμφωνα με το Forbes, η κίνηση από Ελλάδα αυξήθηκε κατά 317% μέσα σε ένα έτος.

Μέχρι το 2020 εκτιμάται ότι οι συνδρομητές Netflix θα ξεπεράσουν τις 150.000, ενώ οι πιο αισιόδοξοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι ακόμη περισσότεροι. Η επίδοση ωστόσο είναι μοναδική, με δεδομένο ότι η εταιρεία άρχισε να «μεταδίδει» περιεχόμενο για τη χώρα μας μόλις στο τέλος του 2016.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ