ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμος Μυλοποτάμου: Αδιάβατοι οι περισσότεροι δρόμοι

0

Μετά από αυτοψία αρμόδιων μηχανικών του Δήμου Μυλοποτάμου, σε περιοχές του Δήμου  που επλήγησαν από τις έντονες και καταστροφικές βροχοπτώσεις της 25ης  Φεβρουαρίου  του 2019, διαπιστώθηκε ότι προκλήθηκαν πλημμύρες, κατολισθήσεις, μετατοπίσεις και διάβρωση εδαφών που είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του μεγαλύτερου  μήκους του  δημοτικού και αγροτοκτηνοτροφικού  οδικού δικτύου.  Οι περισσότεροι    δρόμοι  είναι αδιάβατοι και  έχουν αποκλεισθεί πολλές περιοχές του Δήμου, από τις κατολισθήσεις πρανών, τις υποσκαφές των οδών  και τις ρηγματώσεις στον ασφαλτικό τάπητα. Ειδικά το αγροτοκτηνοτροφικό οδικό δίκτυο, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση των αγροτοκτηνοτρόφων στις καλλιέργιες και στα ποιμνιοστάσια.  Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις γέφυρες διάβασης του ποταμού Γεροποτάμου, καθώς και σε παραπόταμους αυτού. Επίσης, μεγάλες καταστροφές  σημειώθηκαν στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στις γεωτρήσεις  και τα  αντλιοστάσια του Δήμου, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές να έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Κύρια προτεραιότητα του Δήμου Μυλοποτάμου,  είναι να κρατηθούν ανοιχτές οι βασικές οδικές αρτηρίες, οι  αγροτοκτηνοτροφικοί δρόμοι και να αποκατασταθούν οι ζημιές στα δίκτυα υποδομής, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ζωή, η υγεία και η περιουσία των πολιτών.

Ο Δήμος   επιχειρεί να αποκαταστήσει τις ζημιές, με όλα τα μηχανήματα έργου και το προσωπικό  που διαθέτει,  τα οποία όμως δεν επαρκούν ούτε κατ΄ελάχιστο, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών σε όλη την κτηματική περιφέρεια του Δήμου. Για τους ανωτέρω λόγους κρίνεται απαραίτητος ο ειδικός συντονισμός από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Οι υπηρεσίες του Δήμου ενεργούν εκτεταμένες διαπιστωτικές επισκέψεις για την καταγραφή της διαμορφωθείσας κατάστασης ενώ ήδη ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κόκκινος έχει ζητήσει από την Περιφέρεια Κρήτης την κήρυξη του Δήμου Μυλοποτάμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η ισχυρή βροχόπτωση της 25ης Φεβρουαρίου 2019 είχε ως συνέπεια εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις  υποδομές (δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, γέφυρες,  τοιχία αντιστήριξης κλπ.) καθώς και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ