ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Θώνη - Ηρακλείου: Βρέθηκε αρχαίο βυθισμένο πλοίο

0

Έστω και μετά από περίπου 2.500 χρόνια, ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος δικαιώνεται καθώς ένα ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι "Θώνης – Ηρακλείου" αποκάλυψε πόσο ακριβής ήταν στις περιγραφές του.

Ο αποκαλούμενος και ως «πατέρας της Ιστορίας» το 450 π.Χ., είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο και στην πρώτη μεγάλη ιστορική καταγραφή του αρχαίου κόσμου, στο «Ηροδότου Ιστορίαι», έκανε λόγο για ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο, τα baris. Μάλιστα αφιερώνει 23 γραμμές της ιστορίας του, στην περίπλοκη περιγραφή της κατασκευής ενός «baris» έχοντας παρακολουθήσει την κατασκευή ενός πλοίου.

Παρατήρησε πως οι οικοδόμοι «έκοψαν τις σανίδες σε δύο ράβδους (περίπου 100 εκατοστά) και τα κανόνισαν σαν τούβλα». Έγραφε πως: «Στις ισχυρές και μακρές επιφάνειες (ξύλινα κομμάτια) εισάγουν δύο σανίδες. Όταν έχουν κατασκευάσει το πλοίο τους με αυτόν τον τρόπο, τεντώνουν τις δοκούς πάνω τους … Περνούν τις ραφές από μέσα με τον πάπυρο. Υπάρχει ένα πηδάλιο, που διέρχεται από μια τρύπα στη τρόπιδα. Ο ιστός είναι από ακακία και τα πανιά του παπύρου…».

Για αιώνες οι μελετητές υποστήριξαν - καθώς δεν υπήρχαν αρχαιολογικά στοιχεία - ότι τέτοια πλοία υπήρξαν ποτέ αφού μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί κανένα στοιχείο που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει τις περιγραφές του ιστορικού.

Πρόσφατα, σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχαιολόγοι – μελετητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν ένα «καταπληκτικά συντηρημένο» ναυάγιο στα νερά γύρω από το αρχαίο, αιγυπτιακό βυθισμένο λιμάνι του Θώνης – Ηρακλείου, το οποίο αποτελεί απόδειξη ότι τα baris υπήρχαν, όπως ακριβώς τα είχε περιγράψει ο Έλληνας ιστορικός.

«Δεν ήταν μέχρι που ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό που συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», δήλωσε ο Δρ. Ντάμιαν Ρόμπινσον, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής. «Αυτό που περιγράφει ο Ηρόδοτος ήταν αυτό που είδαμε».

Σύμφωνα με τη wiκipedia το Ηράκλειον ή Θώνις, κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους, ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι πλησίον της κώμης Μένουθις, που ήταν κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα. Άνθισε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ. Την αναφέρουν ο Ηρόδοτος και ο Στράβων. Καταστράφηκε πολλές φορές και τελικά εξαφανίστηκε τον 8ο αιώνα (μ.Χ.).

Δείτε βίντεο από το ναυάγιο πατώντας ΕΔΩ.

https://www.theguardian.com/cities/2016/aug/15/lost-cities-6-thonis-heracleion-egypt-sunken-sea

Το εύρημα ονομάζεται «πλοίο 17» και με μήκος έως 28 μέτρα είναι ένα από τα πρώτα, μεγάλα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Περίπου το 70% του σκάφους έχει επιβιώσει, καλά διατηρημένο στο Νείλο. Οι σανίδες της ακακίας κρατήθηκαν μαζί με τις μεγάλες πλευρικές ράβδους – με μήκος περίπου 2 μ. – και στερεώθηκαν με γόμφους, δημιουργώντας γραμμές «εσωτερικών πλευρών» μέσα στο κύτος. Έχει κατευθυνθεί χρησιμοποιώντας ένα αξονικό πηδάλιο με δύο κυκλικά ανοίγματα για το τιμόνι και ένα βήμα για ιστό προς το κέντρο του σκάφους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ