ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Νέο μοντέλο δια βίου μάθησης και έρευνας στο Αμάρι

0

Αισιοδοξία επικρατεί πλέον ως προς την έκβαση του εγχειρήματος αναβίωσης της παλιάς γεωργικής σχολής στην Σχολή Ασωμάτων Αμαρίου, μετά την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, οπότε έγινε η εκχώρηση των απαιτούμενων εκτάσεων από το Υπουργείο Αγροτικής στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Αμαρίου ενώ παρουσιάστηκε και η μελέτη που έχει εκπονηθεί για την λειτουργία του πρότυπου ερευνητικού και εκπαιδευτικού κέντρου αιγοπροβατοτροφίας. Η εκδήλωση έγινε στο κατάμεστο από κόσμο «Πάνακρον» παρουσία του Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρου Αραχωβίτη, του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού, του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπεριφεριάρχη Ρεθύμνου κ. Μαρίας Λιονή, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Παρασύρη, του Δημάρχου Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανού, των Δημάρχων Μυλοποτάμου κ. Κόκκινου, Αγ. Βασιλείου κ. Ταταράκη και Ανωγείων κ. Καλλέργη καθώς και άλλων περιφερειακών, δημοτικών συμβούλων, στελεχών επιμελητηρίων, συλλόγων και φορέων από όλη την Κρήτη.

Στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι των αρχών τόνισαν την σημαντικότητα της λειτουργίας του πρότυπου κέντρου μάθησης, εκπαίδευσης, και έρευνας του πρωτογενή τομέα, εμμένοντας στο ζητούμενο της διάσωσης των ντόπιων φυλών και της κατάρτισης που πρέπει να έχουν οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί με διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων τους. Στα στοιχεία αυτά επικεντρώνει και η μελέτη για την λειτουργία της σύγχρονης σχολής, που παρουσίασε ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέκος Στεφανάκης.

Στο μεταξύ τα 13 ακίνητα του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων, έχουν συνολικό εμβαδό 502.983,73 τ.μ. και βρίσκονται στο Δήμο Αμαρίου Ν. Ρεθύμνης. Σκοπός της παραχώρησης, όπως έγινε γνωστό, είναι η αξιοποίηση – αναβάθμιση-επαναλειτουργία του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας και του Πρακτικού Γεωργικού σχολείου Ασωμάτων και η δημιουργία πρότυπου αγροκτήματος επιδεικτικού χαρακτήρα υπό τους όρους της προγραμματικής σύμβασης που πρόκειται να συναφθεί και να εκτελεστεί μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Αμαρίου και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Την σημαντικότητα της αναβίωσης και αναβάθμισης της σχολής και τον καθοριστικό ρόλο της στην εκπαίδευση, στην έρευνα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, της αγροδιατροφής, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόνισαν στους χαιρετισμούς που απεύθυναν οι παριστάμενοι υπουργοί ενώ αναφορά στην ιστορικότητα της Μονής Ασωμάτων έκανε ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την αναβίωση της σχολής, ενώ επιπροσθέτως ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την θέληση του στο δρομολογούμενο έργο αναστήλωσης της Μονής. Ο Δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός από την πλευρά του εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Αρναουτάκη, στην κα Λιανή, στους Υπουργούς, για το έργο που θα έχει την στήριξη της Πολιτείας, της Περιφέρειας, των εκπαιδευτικών -ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού, ενώ όλοι τόνισαν ότι έγινε ένα καλό ξεκίνημα που θα συνεχιστεί και ότι, με ενότητα και συλλογική δουλειά καταγράφονται μόνο επιτυχίες.

ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΜΟΝΕΛΟ

«Εμείς στην προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα, να ξανακάνουμε την πρωτογενή παραγωγή κέντρο της ανάπτυξης, στο μεταμνημονιακό μοντέλο της παραγωγικής και δίκαιης ανάπτυξης και αναβιώνουμε τη Σχολή Ασωμάτων με σκοπό την παραγωγή έρευνας, την ενίσχυση του Ρεθύμνου, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, της έρευνας σε όλη την Κρήτη.», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας για την σημασία του εγχειρήματος. Ο ίδιος συμπλήρωσε μεταξύ άλλων, ότι  «Το μεταμνημονιακό μοντέλο είναι το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης και είναι γεγονός ότι πετυχαίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.Μετά τη μεταπολίτευση υπήρξε η ρητορική για ενίσχυση της περιφέρειας. Λέω ρητορική, διότι φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως δεν υπήρξε στρατηγική. Αν ήταν στρατηγική, αν ήταν βούληση, δεν θα είχαμε την εγκατάλειψη της υπαίθρου, δεν θα είχαμε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους σε αυτό το επίπεδο που βρίσκονται σήμερα. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτή η ρητορική έγινε πράξη, διότι άλλαξε το μοντέλο που θέλουμε να παρουσιάσουμε και αυτό αποδεικνύεται από το ρεκόρ εξαγωγών που είχαμε το 2018, ρεκόρ ιστορικό σε ύψος αλλά και σε ποσοστό ανόδου του κλάδου της αγροτοκτηνοτροφίας, που έχει φτάσει σε ένα επίπεδο δυναμικής ανόδου.»

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης δήλωσε, ότι «Τέσσερα ιδρύματα της Κρήτης, τέσσερις ερευνητικοί οργανισμοί, το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ και το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στηρίζουν και συγκροτούν αυτή τη δημιουργία εδώ στη Σχολή Ασωμάτων, όπου θα δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο και ένα εκπαιδευτικό κέντρο μαζί με μία μεγάλη φιλοδοξία. Να αποτελέσει σημείο αναφοράς διεθνούς εμβέλειας, τόσο σε ό,τι αφορά τη νησιωτική κτηνοτροφία, όσο και για άλλες περιοχές της Μεσογείου που έχουν παρόμοια ξηρό-θερμικά κλίματα. Σε ότι αφορά θέμα της κατάρτισης θα δημιουργηθούν διετή προγράμματα που ήδη έχει προγραμματίσει το υπουργείο Παιδείας και απευθύνονται σε μαθητές των ΕΠΑΛ, ώστε να εξειδικευθούν πάνω σε θέματα κτηνοτροφίας».

Στην χρηματοδότηση του έργου αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας πως με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπουργείων θα βρεθούν και προγράμματα ευρωπαϊκά, αλλά και πόροι για την πλήρη αξιοποίηση της Σχολής Ασωμάτων ενώ η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, έκανε λόγο για ένα όνειρο της προσωπικής της ζωής μέσα στην περιφέρεια από το 2011 που μέσα από πολλές προσπάθειες γίνεται πραγματικότητα καθώς το μεγάλο έργο ξεκινάει.

Στο ίδιο κλίμα ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός μίλησε για ένα πολυετή αγώνα που «λαμβάνει σάρκα και οστά» ενώ ο τοπικός Βουλευτής και Υπουργός Υγείας κ. Ξανθός επισήμανε, ότι  πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για ολόκληρη την Κρήτη, το οποίο είναι προϊόν συστηματικής και ειλικρινούς συνεργασίας πολλαπλών φορέων.

Τέλος, στην παρουσίαση για τη μελέτη αναβάθμισης της Σχολής Ασωμάτων που έκανε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αλέξανδρος Στεφανάκης, είπε χαρακτηριστικά πως «αυτό το έργο, είναι ολόκληρο μία καινοτομία, διότι πατάει στο να φτιαχτεί μία υποδομή που ασχολείται με τους ανθρώπους, με τη διά βίου εκπαίδευση, με την εξέλιξη των συστημάτων παραγωγής ξηρό - θερμικών περιοχών, την ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων και ασφαλώς την ερευνητική υποστήριξη και την καινοτομία. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει και στη διατήρηση των τοπικών φυλών αιγοπροβάτων, που είναι πολύτιμες διότι είναι προσαρμοζόμενες στον τόπο μας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ