ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Προτεραιότητα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο

0

ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στην αποκατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, που υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πρόσφατη θεομηνία θα διατεθούν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έλαβε ως έκτακτη ενίσχυση η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαρία Λιονή σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται το ζήτημα της πρόσβασης και διάβασης του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, δρόμος, που αναμένεται να αποκατασταθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Ωστόσο, πρόκειται για μια πρόσκαιρη αποκατάσταση αφού ειδικά ο δρόμος αυτός και λόγω τους φυσικού μνημείου του Κουρταλιώτη, απαιτεί ειδικές μελέτες για την οριστική αποκατάσταση και την λειτουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς δρόμου.

Ακολουθώντας την διαδικασία των αναθέσεων θα δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα των βραχοπτώσεων στον δρόμο προς Χρωμοναστήρι και Ρουσοσπίτι. Επίσης στην αποκατάσταση οδικών τμημάτων όπως το Αρμενιώτικο φαράγγι, οι δρόμοι Γαράζο – Βενί – Ζωνιανά – Ανώγεια, ο δρόμος προς Καλονύχτι, τα γεφύρια στον Σταυρωμένο και στα Αγγελιανά και γενικότερα σε όλα τα σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου που έχουν υποστεί καθιζήσεις και κατολισθήσεις.

«Στόχος μας είναι πολλά μαζί συνεργεία να σπεύσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, ώστε σύντομα να δώσουμε τους δρόμους στην κυκλοφορία» δήλωσε η κ. Λιονή στην εφημερίδα μας. Παράλληλα δε, άλλη διαδικασία ακολουθούν οι δήμοι, οι οποίοι εκτός από της άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις που έχουν δρομολογήσει, ετοιμάζουν και στέλνουν προς τα συναρμόδια υπουργεία τεχνικά δελτία για χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται. Τα δημοτικά και αγροτοκτηνοτροφικά οδικά δίκτυα, οι αποχετεύσεις και οι μονάδες βιολογικών καθαρισμών, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης καθώς και σοβαρά ηλεκτρομηχανολογικά προβλήματα που προέκυψαν σε γεωτρήσεις και αντλιοστάσια, περιλαμβάνονται σε τεχνικά δελτία πολλών εκατομμυρίων ευρώ που στέλνονται από τους δήμους και αιτούνται κονδύλια.

Ωστόσο, οι δήμοι έχουν ακόμα ένα πρόσθετο ζήτημα, αυτό των ημερομηνιών, που θέτει σε «πάγο» διαδικασίες όπως οι αναθέσεις έργων λόγω των επικείμενων εκλογών. Η 19η Μαρτίου είναι μια ημερομηνία που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις στο ζήτημα των έργων που πρέπει να γίνουν.

Ειδική μέριμνα αναμένεται να ληφθεί για το τουριστικό θέρετρο Μπαλί στην παραλιακή ζώνη του Μυλοποτάμου, καθώς οι πληγές που έχει υποστεί θα πρέπει να έχουν επουσιωδώς επουλωθεί έως την έναρξη της νέας παραθεριστικής περιόδου.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ

Στο μεταξύ, από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης δόθηκε στην κυκλοφορία την π. Πέμπτη το τμήμα της επαρχιακής οδού  από Ρουσοσπίτι έως Μονή Αγίας Ειρήνης. Ωστόσο, ο δρόμος δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως διότι δεν έχουν σταματήσει τα φαινόμενα κατολισθήσεων και καθιζήσεων του οδοστρώματος, επομένως, δεν κυκλοφορείται σε όλο του το πλάτος.

Το τμήμα Μονή Αγίας Ειρήνης –Μικρά Ανώγεια εξακολουθεί και παραμένει κλειστό.

Επίσης, οι  εργασίες στο Κουρταλιώτικο Φαράγγι θα ξεκινήσουν την Τρίτη 12 Μαρτίου, καθώς και στο δρόμο προς Καλονύκτη.

Εφιστάται η προσοχή σε όλους τους οδηγούς, να οδηγούν προσεκτικά καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος βραχοπτώσεων  και κατολισθήσεων.

 

Μ.Κ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ