ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλήθεια σε τέσσερις κάλπες!

0

ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Όλα είναι έτοιμα για τις μεθαυριανές εκλογές, οι οποίες χαρακτηρίζονται για την πολυπλοκότητα τους λόγω των τεσσάρων διαφορετικών αναμετρήσεων. Η αγωνία των υποψηφίων «χτυπά κόκκινο» και τα επιτελεία τους «παίζουν τα τελευταία τους χαρτιά» για να καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και των Δήμων, δίδουν τη δική τους μάχη για να είναι όλα έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί φέτος, αφού για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία.

Την ικανοποίησή της για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια της Περιφέρειας Κρήτης Χρύσα Ελευθερίου, τονίζοντας:

«Το προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν προκειμένου να ετοιμαστεί έγκαιρα το προβλεπόμενο εκλογικό υλικό, το οποίο έχει παραδοθεί στους Δήμους. Οι χρόνοι είναι πολύ πιεστικοί, αλλά όλα κυλούν ομαλά μέχρις στιγμής. Ήδη έχουμε παραλάβει σχεδόν το σύνολο των βιβλίων, εγκυκλίων και εντύπων για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τις εφορευτικές επιτροπές και τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές, τα οποία κατανέμονται για τα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα. Τα εκλογικά συνεργεία δουλεύουν εντατικά και σε συνεχείς βάρδιες».

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο νομό μας, λοιπόν, θα στηθούν 864 κάλπες σε 337 εκλογικά τμήματα. Στα 121 τμήματα θα διεξάγονται ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές. Αυτά τα τμήματα θα έχουν αναρτημένη πινακίδα με τον αύξοντα αριθμό τμήματος και το γράμμα Α.

Αντίστοιχα σε 121 τμήματα θα διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Στην πινακίδα της πόρτας θα γράφεται ο αύξων αριθμός τμήματος και το γράμμα Β.

Στα υπόλοιπα 95 τμήματα θα διεξάγονται και οι τέσσερις διαδικασίες μαζί, καθώς πρόκειται για τμήματα χωριών με καταγεγραμμένους λιγότερους από τριακόσιους ψηφοφόρους.

Συνολικά στην Π.Ε. Ρεθύμνου είναι εγγεγραμμένοι 73.634 ψηφοφόροι. Εξ αυτών οι 72.631 είναι οι μόνιμοι του νομού ενώ οι 1003 είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρατιωτικοί και ετεροδημότες.

Από τους παραπάνω  στον Δήμο Ρεθύμνου είναι εγγεγραμμένοι 39.879, στον Δήμο Μυλοποτάμου 14.392, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου 10.155, στον Δήμο Αμαρίου 6.606 και στον Δήμο Ανωγείων 2.602 ψηφοφόροι.

Η ψήφος εκτός από μυστική, είναι και υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Για πρώτη φορά στις εκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου θα εφαρμοστούν κάποιες αλλαγές στη διαδικασία. Ωστόσο, λόγω των πολλαπλών καλπών και για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε διάφορες αλλαγές.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, που μπορεί να προσεγγίζει και το 30%, ενδέχεται να αλλάξει σχολείο από αυτό που συνήθιζε να ψηφίζει. Οπότε είναι σημαντικό όλοι οι ψηφοφόροι  να «τσεκάρουν» σε πιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν για να γλιτώσουν ταλαιπωρία. Αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχουν πολλά εκλογικά κέντρα – σχολεία τα οποία δεν έχουν τον απαιτούμενο χώρο να φιλοξενήσουν τετραπλές κάλπες (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και κοινοτικές όπου χρειαστεί).

Για να αποφύγουν περιττή ταλαιπωρία οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων σε ποια εκλογικά τμήματα ψηφίζουν.

Για να το μάθουν θα πρέπει είτε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr «Μάθε πού Ψηφίζεις», είτε να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 213 136 1500, από Δευτέρα έως Κυριακή, 9 π.μ. έως 5 μ.μ.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, έτος γέννησης, όνομα μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο τα πεδία ειδικός εκλογικός αριθμός (εφόσον τον γνωρίζουν) και επώνυμο, και πατώντας αναζήτηση θα μάθουν τα στοιχεία που χρειάζονται.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ