ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μήνυμα νίκης και αλλαγής για το δήμο Ρέθυμνου από το Θοδωρή Νίνο

0

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του Ωδείου στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου αλλά και τους γύρω δρόμους προκειμένου να παρακολουθήσει την κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Θοδωρή Νίνου το βράδυ της Παρασκευή 24/05.

Για τον κ. Νίνο μίλησαν ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Βασίλης Διγαλάκης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, κ. Γιώργος Γιακουμάκης και ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου κ. Γιαννης Γαϊτάνης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Νίνος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του συνδυασμού του, ενώ κάλεσε τον κόσμο να  του δώσει την εξουσιοδότηση και τη δύναμη, για ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση του Δήμου Ρεθύμνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΝΙΝΟΥ

«Καταβάλω προσπάθεια για να κρύψω τη συγκίνηση μου για την τιμή που επιφυλάξατε στο  πρόσωπο μου και στους συνεργάτες μου, άξιους πολίτες του Ρεθύμνου που στελεχώνουν τη δυναμική ομάδα «Ρέθυμνο Αξίζεις».

Η λιτή αυτή φράση, που αποτελεί το σύνθημα του Συνδυασμού μας, συμπυκνώνει την άποψη μας για την πόλη που ζούμε, που ανατραφήκαμε και που παραδίδουμε στα παιδιά μας, για να την κληροδοτήσουν στους  δικούς τους απογόνους. Διότι η πόλη μας είναι  πάνω και πέρα  από μας, από τις προσωπικές μας φιλοδοξίες, την περατότητα της σκέψης μας και την προσωρινότητα της ύπαρξης μας.

Έτσι βλέπουμε το Ρέθυμνο. Και με αυτή την οπτική το υπηρετούμε. Για το λόγο  αυτό, μεθαύριο, όταν με τη δική σας εξουσιοδότηση και δύναμη, αναλάβουμε την μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης του Δήμου, θα ξεκινήσουμε με ορίζοντα τετραετίας. Όχι γιατί δεν είμαστε ικανοί ή πρόθυμοι  να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις και στο δύσκολο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αλλά διότι δεν θα καταδεχθούμε να διεκδικήσουμε ισοβιότητα ή βεβιασμένη παραμονή στο τιμόνι του Δήμου, σε βάρος στοιχειωδών δημοκρατικών αξιών και  πολιτικών αρχών, διεκδικώντας την ιδιότητα του αναντικατάστατου.

Τη βιώνουμε πολύ έντονα αυτή την πρακτική τους τελευταίους μήνες και, νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι πως, πλέον, έχει περάσει από το στάδιο της γραφικότητας, που την τοποθετούσαμε αρχικά, στο επίπεδο της ανεξέλεγκτης προκλητικότητας, που ο πανικός της ορατής προοπτικής απώλειας της εξουσίας,  προκαλεί στους κατάκοπους και αφυδατωμένους, πλέον,  εραστές της.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου που βαίνει προς τη λήξη της, διατηρήσαμε μια ευπρεπή στάση, συνεπείς στις δεσμεύσεις μας απέναντι σας τις οποίες άλλωστε μοιραστήκαμε και στην παρουσίαση του Συνδυασμού μας.  Δεν καταδεχθήκαμε να αναμίξουμε την καθαρότητα της σκέψης μας και του σχεδιασμού μας για το μέλλον του Ρεθύμνου, με προφορικές διακηρύξεις και πρακτικές, κατώτερες του ηθικού μας αναστήματος και της μέχρι σήμερα έντιμης και ειλικρινούς στάσης μας απέναντι στη διαχείριση των δημοτικών θεμάτων και των χρόνιων ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία μας.

Περιμέναμε, όμως, ότι στο πλαίσιο ενός διαφανούς και δίκαιου  απολογισμού που όφειλε να κάνει η απερχόμενη δημοτική αρχή, θα αναφέρονταν, προφανώς στο έργο που παρήγαγε κατά τη διάρκεια της 12ετούς θητείας της, αλλά θα αποτολμούσε παράλληλα και μια, ακροθιγή έστω αναφορά, στα λάθη και τις παραλείψεις, στις αστοχίες της ή στην αλλαγή σχεδιασμού και προτεραιοτήτων, όπως έπραξε στην περίπτωση του περιφερειακού δρόμου για παράδειγμα, έργο που στις προεκλογικές διακηρύξεις του 2006, 2010 και του ’14   αποκαλούσε «ζωτικής σημασίας» και υπόσχονταν την έγκαιρη ολοκλήρωση της μελέτης του και την εξασφάλιση πιστώσεων για την άμεση δημοπράτησή του, και προσφάτως το υποβίβασε,  ως μη αναγκαίο.

Εις μάτην περιμέναμε την οφειλόμενη αυτοκριτική, στην οποία είναι πασιφανές ότι έχει αλλεργία ο κ. Μαρινάκης. Το θλιβερό είναι ότι τη μετέδωσε και στους συνεργάτες του. Ακόμη και στους νέους.

Κανονικά δεν θα έπρεπε να εκπλαγούμε ακούγοντας τον, στην παρουσίαση του συνδυασμού του, να προσπερνά, χωρίς φυσικά να κατονομάζει, τη φράση που με δυσκολία ξεστόμισε, περί τραγικών λαθών που έκανε και να ζητά την επιείκεια των Ρεθυμνιωτών.

Ούτε θα έπρεπε να μας προκαλέσει εντύπωση, το σχόλιο που συνόδευσε την  παρουσίαση των στελεχών του συνδυασμού του, στους οποίους απέδωσε  το χαρακτηριστικό ότι «αποτελούν ότι καλύτερο έχει να δώσει η ρεθυμνιώτικη κοινωνία». Το μήνυμα και η ερμηνεία του  σαφή:  Οι υπόλοιποι συνδυασμοί κατά την κρίση του,  απαρτίζονται από μετριότητες αφού η «Νέα Αντίληψη» απορρόφησε τους άριστους. Βέβαια, δεν ήταν πρωτάκουστο, αφού ανάλογου περιεχομένου άποψη είχε δημοσίως διατυπώσει, λίγες ημέρες πριν, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής, νέα φιλόδοξη συνεργάτιδα του κ. Μαρινάκη, σχολιάζοντας τη χαμηλή ποιότητα των μελών των άλλων  Συνδυασμών. Ο ναρκισσισμός και  η αλαζονεία, μάλλον είναι μεταδοτικά.

Προτού σχολιάσω τα τεκταινόμενα, επιτρέψτε να ξεκαθαρίσω, για μία ακόμη φορά, πως δεν αμφισβητούμε την αξιοσύνη ή την καλή πρόθεση και τη διάθεση προσφοράς των συνεργατών του. Είναι συμπολίτες μας, τους γνωρίζουμε, έχουμε συνεργαστεί μαζί τους και θα συνεργαστούμε  και στο μέλλον, άλλοι έχουν ήδη καταθέσει το θετικό τους αποτύπωμα και άλλοι επιθυμούν να το πράξουν δια της εκλογής τους.

Μας λυπεί ωστόσο η διαπίστωση ότι υπέκυψαν, αμαχητί, στις υποδείξεις του επικοινωνιολόγου της Νέας Αντίληψης, εξομοιώνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους και υποβιβάζοντας το προσωπικό  τους όραμα για το Ρέθυμνο, στον άχαρο ρόλο του αγγελιοφόρου του κ. Μαρινάκη. Πού ήταν αλήθεια όλα τα προηγούμενα χρόνια; Τι πυροδότησε τον όψιμο θαυμασμό τους και την κατάθεση της προσωπολατρίας στον «ηγέτη»- όπως τον αποκαλούν - και στο έργο του; Δεν ζούσαν στο Ρέθυμνο;

Η απάντηση είναι απλή και γνωστή σε όλους: Η εντολή του επικοινωνιολόγου της Νέας Αντίληψης ήταν ρητή: «θα επαινείτε συστηματικά και σε κάθε σας δημόσια παρέμβαση την προσωπικότητα του νυν Δημάρχου για να αναστρέψετε το αρνητικό κλίμα που η ίδια του η στάση  απέναντι στους δημότες, έχει διαμορφώσει».  Κάπως έτσι, άρχισε το υμνολόγιο. Παλιοί και νέοι συνεργάτες, επιδόθηκαν σε ένα αμετροεπή, φανατικά χρωματισμένο, δημόσιο έπαινο που σύντομα προσέδωσε  αρνητικό πρόσημο στο, επιβεβλημένο στόχο.  Κι όταν πια εξαντλήθηκαν οι συνυποψήφιοι του, επιστρατεύτηκαν τα παιδιά τους, με αναρτήσεις τους στο προσωπικό τους προφίλ στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης, οι οποίες κοινοποιούνταν και αναδημοσιεύονταν από τους ημέτερους, από φοιτητές που χρόνια μετά θυμήθηκαν πως στο παρελθόν συνέβαλε καταλυτικά στη λήξη παρατεταμένης κατάληψης του Πανεπιστημίου, από στενούς του συνεργάτες στην ΕΔΕΥΑ κι ένας Θεός ξέρει πόσοι άλλοι θα εμφανιστούν από την ομίχλη του παρελθόντος για να ενισχύσουν το τσαλακωμένο προφίλ.

Είναι στ’ αλήθεια προκλητική και προσβλητική της νοημοσύνης όλων μας, αυτή η τακτική . Όπως και η δικαιολογία που επικαλέστηκε ο απερχόμενος Δήμαρχος σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί επιμένει να διεκδικήσει εκ νέου δημαρχιακή θητεία. Το επιχείρημα ήταν πως έκανε επίμονη διερεύνηση και μάλιστα σε διάφορους πολιτικούς  χώρους για να βρει άξιο αντικαταστάτη του, ικανό- κατά τα δικά του κριτήρια- να αναλάβει, να υποστηρίξει και να συνεχίσει το μεγαλειώδες έργο του, αλλά δεν βρήκε. Κι επειδή η αντιπολίτευση που του ασκήθηκε ήταν απαράδεκτη, αποφάσισε να συνεχίσει για να σώσει το Ρέθυμνο, από τους κατώτερους του.  Παράξενο.. Είχαμε την εντύπωση πως η κάθε δημοτική αρχή, αναδεικνύεται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, κάθε 4 χρόνια, από τους ίδιους τους δημότες.  Δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός και σίγουρα δεν μεταβιβάζεται ως κληρονομικό δικαίωμα.

Αρκετά  όμως με τις μακιαβελικού προσανατολισμού δηλώσεις και πρακτικές

του κ. Μαρινάκη. Αρκετά και με τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που ακριβοπληρώνει και υιοθετεί. Ούτε αφελείς είναι οι ρεθυμνιώτες ούτε απαίδευτοι. Η όψιμη προσήνεια του, η διαθεσιμότητα του να δεχθεί, να ακούσει  και να συνομιλήσει με όλους τους δημότες ανά πάσα στιγμή και άνευ ραντεβού, όταν η αναμονή σε αιτήματα συνάντησης  μαζί του, ξεπερνούσε μέχρι προσφάτως,  μήνες ακόμη και χρόνο, είναι ιδιοτελής και υποκριτική.

Και επειδή  για μας, η άσκηση ορθής πολιτικής στο Δήμο, απέχει παρασάγγας από επικοινωνιακά παιχνίδια τέτοιου τύπου, ας μιλήσουμε για το πολυδιαφημισμένο παραχθέν έργο, με μια δίκαιη κριτική διάθεση. Ουδείς  αμφισβητεί πως , τα 12 χρόνια της δημαρχιακής θητείας  του κ. Μαρινάκη,  παράχθηκε έργο.  Ας σταθούμε όμως για λίγο στην ποιότητα του έργου αυτού μια και η ποσότητα του ξεδιπλώνεται περήφανα στο πανάκριβο έντυπο πρόγραμμα που εξέδωσε η «Νέα Αντίληψη», το οποίο σίγουρα θα έχει πέσει στα χέρια σας.

Στην οικονομική διαχείριση, χάρη στην εργατικότητα και στις ικανότητες του κ. Παπαδουράκη, ο οποίος πραγματικά θα μας λείψει από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και την αφοσίωση  των υπαλλήλων, μπήκε μια τάξη. Η δήλωση όμως ότι ο Δήμος δεν οφείλει ούτε ένα  ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα έπρεπε να συνοδεύεται κι από τα ποσά που οφείλει ο Δήμος και οι δημοτικές του επιχειρήσεις σε αποζημιώσεις δημοτών λόγω απαλλοτριώσεων, σε προμηθευτές και σε δάνεια.

Σε ότι αφορά τις υποδομές: Δημιουργήθηκαν ελάχιστες νέες πλατείες, αναπλάστηκαν οδικές αρτηρίες, το βόρειο παραλιακό μέτωπο  κλπ. Το αποκαλούμενο «στολίδι στην καρδιά τη Παλιάς Πόλης», η πλατεία Μικρασιατών, μια τσιμεντένια, άχαρη και αφιλόξενη πλατεία, μετατρέπεται, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, σε άντρο παραβατικών δράσεων και σε καμβά κακόγουστων γκράφιτι στη διάρκεια της νύχτα και σε χώρο στάθμευσης ασυνείδητων κατά τη διάρκεια της ημέρας.. Ευτυχώς, τους καλοκαιρινούς μήνες, χάρη και στον εξωραϊσμό  των παρακείμενων επιχειρήσεων αλλά και της τουριστικής κίνησης αποκτά ζωή, όχι όμως αυτή που θα άξιζε στους χρήστες ενός τέτοιου χώρου.   Το γκρίζο του τσιμέντου και η απουσία πρασίνου, κυριαρχεί τόσο  στην πλατεία Αγνώστου όσο και στην υποτιθέμενα βιοκλιματικά αναπλασμένη πλατεία Σοχώρας και Δικαστηρίων. Τη θέση των δέντρων, του επί σειρά μηνών χαλασμένου συντριβανιού, πήραν τα άπειρα κακόγουστα κολωνάκια    που σπάρθηκαν για να εμποδίσουν τους «κακούς οδηγούς» να παρκάρουν. Όσο για την εξοικονόμηση ενέργειας που εξασφάλισε το βιοκλιματικό έργο, θα μας ενδιέφερε να πληροφορηθούμε κάποια στιγμή για το ύψος της ενέργειας που εξοικονομήθηκε.

Στο βόρειο παραλιακό μέτωπο, η απουσία ποδηλατόδρομου σε συνδυασμό με την εγκατάσταση μιας σειράς από άσχημα, άβολα και  ακριβοπληρωμένα τσιμεντένια παγκάκια και μιας αυστηρά παρατεταγμένης μονότονης σειράς ασθενικών φοινίκων, αφενός πληγώνουν την αισθητική της  πανέμορφης από άποψη φυσικού τοπίου παραλιακής διαδρομής και αφετέρου δυσχεραίνουν την κίνηση των περιπατητών, λόγω εμποδίων.

Σε ότι αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, κοντεύουμε να πειστούμε πως από τη στιγμή που το Ρέθυμνο, ως πρωτοπόρα πόλη,  εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα civitas Destination, μαζί με άλλες 4 ευρωπαϊκές πόλεις, τις οποίες ψάχνουμε στο χάρτη και δυσκολευόμαστε να βρούμε, μετατράπηκε σε μια πόλη βιώσιμη κι ελκυστική, με λυμένα  όλα της τα  προβλήματα στη μετακίνηση και την προσβασιμότητα. .

Η αμείωτη ένταση του κυκλοφοριακού προβλήματος που βασανίζει άπαντες καθημερινά, αντιμετωπίζεται από τον κο Μαρινάκη και την ομάδα του, εδώ και 12 χρόνια με διακηρύξεις που επαναλαμβάνονται χωρίς  αντίκρισμα, σε κάθε προεκλογική περίοδο:  Το 2010 προκήρυτταν  το σημαντικό έργο του πάρκινγκ των 4ων Μαρτύρων και εκτιμούσαν ότι  σε 2 1/2 χρόνια θα γίνονταν  πραγματικότητα. Χρόνια μετά, το Πάρκιγκ   αναπλάστηκε με χρήματα δημοτών για να δοθεί τελικά η διαχείρισή του σε ιδιώτη. Επιπλέον,  από το 2010 υπόσχονταν ότι θα ανακουφίσουν την πόλη με σειρά έργων και παρεμβάσεων όπως «αναζήτηση χώρων περιφερειακών πάρκινγκ της πόλης καθώς και χώρων στάθμευσης στους δυναμικούς οικισμούς του νέου Δήμου», «ολοκλήρωση της μελέτης και προώθηση για χρηματοδότηση του δρόμου σύνδεσης περιοχής Σαρακίνας με Τιμ. Σταυρό και Αγιοβασιλιώτικο δρόμο», «αναδιάρθρωση της αστικής συγκοινωνίας σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ», «επέκταση των ποδηλατοδρόμων κατά 3,7 Κm χιλιόμετρα στις περιοχές Σταμαθιουδάκη και ανατολικό παραλιακό μέτωπο», «διαμόρφωση της πλατείας του Αγ. Γεωργίου Πεταλιώτη και εξασφάλιση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. (Από το 2010 την υπόσχεται αυτή την πλατεία, τελικώς χρειάστηκε 9 χρόνια  για να  ξεκινήσει το έργο). Κανένα από αυτά τα έργα δεν ευδοκίμησε.   Γι αυτό και επαναλήφθηκε ως  προεκλογικός στόχος το 2014. Τότε, πάλι έλυναν το κυκλοφοριακό με την «προώθηση ολοκληρωμένης μελέτη για την αστική συγκοινωνία μετά από έρευνα των αναγκών των κατοίκων σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ»,  με την «ολοκλήρωση της μελέτης του Περιφερειακού Δρόμου της πόλης», με την «εγκατάσταση υπηρεσίας ενημέρωσης και πληροφόρησης για την αστική συγκοινωνία και για την κυκλοφορία μέσα από τη δικτυακή πύλη και υπηρεσία εύρεσης οδών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα από τη διαδικτυακή πύλη και από έξυπνες φορητές συσκευές».

Για τη δε στάθμευση, οι προεκλογικές εξαγγελίες του 2014 επικαιροποιούσαν την «κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ στους  4 Μάρτυρες   και στην περιοχή Αγ. Γεωργίου Πεταλιώτη», τη «βελτίωση εφαρμογής του μέτρου της Ελεγχόμενης στάθμευσης  και την ηλεκτρονική διαχείριση όλων των χώρων στάθμευσης», τη «δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης με δέσμευση αδόμητων οικοπέδων αξιοποιώντας την Τράπεζα Γης»,  τη «δημιουργία χώρων στάθμευσης στις εισόδους της πόλης για μείωση της αστικής συμφόρησης»  και την «εφαρμογή υπηρεσίας ενημέρωσης για τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης σε δημοτικά ή ιδιωτικά πάρκινγκ είτε μέσω ίντερνετ είτε μέσω ηλεκτρονικών πινακίδων που θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία της πόλης».

Στις προτεραιότητες τους ήταν πάντοτε η «άμεση έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ρεθύμνου», η «άμεση προώθηση των πολεοδομικών μελετών με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης ή με πόρους από το «Πρασινο Ταμείο», η  «άμεση δημιουργία νέας πλατείας στην Καλλιθέα μια και είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», η «άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ μιας μεγάλης γειτονιάς του Μασταμπά με δαπάνες 3,5 εκ. €», η «κατασκευή ενός πολυσύνθετου λιμενικού, περιβαλλοντολογικού και αναπτυξιακού έργου στο τμήμα μεταξύ ανατολικού Λιμένα και μέχρι τα Μισίρια», «η  λειτουργική σύνδεση της  Καλλιθέας με τα  Περιβόλια με τη συνέχιση των δρόμων Καποδιστρίου – Κολοκοτρώνη», «η ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου σύνδεσης της περιοχής Σαρακίνας με την περιοχή του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιοβασιλιώτικο δρόμο καθώς και δρόμου ΒΟΑΚ – ΝΟΑΚ πρώην Δήμου Νικηφ.Φωκά», η «χρηματοδότηση 12 συνοικιακών πλατειών στις γειτονιές της πόλης».  Το 2010, η ανέγερση  νέου Αστυνομικού  Μεγάρου  εξαγγέλονταν πανηγυρικά αφού με παρέμβαση   του τότε Υφυπουργού  κ. Μανολη Οθωνα, θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες ένταξης του έργου  σε χρηματοδοτικά Προγράμματα του Υπουργείου. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσει  πιστώσεις ύψους 6 εκατ. Ευρώ ώστε «σύντομα (!!!!!!) το Ρέθυμνο ν’ αποκτούσε  ένα σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο,  κατάλληλο να φιλοξενήσει τους αρχαιολογικούς μας θησαυρούς».

 

Το 2014 αφού επίσης πανηγύριζαν για την έγκριση του Γ.Π.Σ. του πρώην Δήμου Ρεθύμνης, υπόσχονταν «εφαρμογή προγράμματος  σχεδίου επέκτασης πόλης στις περιαστικές περιοχές (Μισίρια, Περβόλια, Μασταμπάς, Κουμπές, Τρία Μοναστήρια, Καστελλάκια) αξιοποιώντας τις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω Πράσινου Ταμείου», θα δημιουργούσαν – πάλι - νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και Μουσείο Ιστορίας της πόλης του Ρεθύμνου», θα  δημιουργούσαν «ένα φορέα διαχείρισης και ανάπτυξης του κάστρου Φορτέτζα για τη βέλτιστη αξιοποίησή του, καθώς και μια  Συλλογή πληροφοριών για την παράδοση και την ιστορία του Ρεθύμνου, από τους γηραιότερους κατοίκους της πόλης και των οικισμών».

Το 2014, που διακήρυττε εμφαντικά ότι «οι Οικισμοί θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της νέας προγραμματικής  περιόδου»: δεσμεύονταν για «αρδευτικά έργα, αναπλάσεις  Οικισμών,  υπόσχονταν την αποκατάσταση συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και στα 103 χωριά του Δήμου μας, τη δημιουργία οδικών διασυνδέσεων της ενδοχώρας με το παραλιακό μέτωπο με σύγχρονους διαμπερείς δρόμους,  δημιουργία πολιτιστικών,  αθλητικών αλλά και υποστηρικτών του πρωτογενούς τομέα,  υποδομών».

Όλες αυτές τις εξαγγελίες αγαπητοί μου συμπολίτες, θα τος βρείτε στα προεκλογικά προγράμματα και δηλώσεις της Νέας Αντίληψης, στοαπρελθόν. Υποσχέσεις που αθετήθηκαν και έργα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν . Ειδικά για τους Οικισμούς,  οι μεγαλόστομες υποσχέσεις περί μεταμόρφωσης τους σε «Γη της Επαγγελίας», συρρικνώθηκαν σε αποσπασματικές παρεμβάσεις έργων μικρής κλίμακας, τα οποία δημοπρατούνται σωρηδόν, υπό την πίεση των μεθαυριανών εκλογών. Είναι θλιβερό στ’ αλήθεια να διαπιστώνει κανείς, πως μια δημοτική αρχή που ευαγγελίζεται μια «Νέα  Αντίληψη» στη διακυβέρνηση του τόπου, να υιοθετεί, σε κατάσταση πανικού, ξεπερασμένες πρακτικές αλλοτινών εποχών, καταδικασμένων στη συνείδηση των πολιτών.

Να συζητήσουμε για την ακτοπλοϊκή σύνδεση; Το Ρέθυμνο πάλι εντελώς συμπτωματικά την διεκδικεί ένα μήνα πριν τις εκλογές. Πόσες φορές και επί πόσο καιρό τα Μέλη της Επιτροπής Μετακίνησης, απευθύνθηκαν στην απερχόμενη  δημοτική αρχή, ζητώντας τη συνδρομή της, στις επαφές και συνεργασίες που επεδίωκαν με ακτοπλοϊκές εταιρίες, με πλοιοκτήτες και στελέχη του Υπουργείου ναυτιλίας; Ρωτήστε τους, συμπολίτες μας είναι όλοι. Πάλι, εντελώς συμπτωματικά, το ενδιαφέρον ενεργοποιήθηκε  προσφάτως οπότε έγιναν έγγραφα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, προσκλήθηκε ο αρμόδιος Καθηγητής, διοργανώθηκε σύσκεψη, λήφθησαν ομόφωνες αποφάσεις, ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, έγιναν κινήσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει χρόνια πριν.

Να μιλήσουμε για την κρουαζιέρα στο χάρτη της οποίας το Ρέθυμνο καταλαμβάνει μία από τις τελευταίες θέσεις;

Να θυμηθούμε τα περίφημα υδατοδρόμια που ποτέ δεν είδαμε;

Να μιλήσουμε για τη στοργή του κ. Μαρινάκη και των συμβούλων του για τα μνημεία, όταν τα τείχη της Φορτέτζας σε λίγο καιρό θα μοιάζουν με χλοοτάπητα ποδοσφαιρικού γηπέδου, η σήμανση των κτισμάτων εντός του φρουρίου παραμένει ευσεβής πόθος, το σύγχρονο αναψυκτήριο ακόμη προκηρύσσεται, το θέατρο «Ερωφίλη» έχει εγκαταληφθεί στην τύχη του,  στην κρήνη Ριμόντι, αγανάκτησαν να λύσουν το πρόβλημα της υπερχείλισης των γουρνών με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά ντροπιαστικά για όλους περιστατικά πτώσης τουριστών από τα νερά που λίμναζαν στο έδαφος, ενώ η φυσική ροή νερού στην περίμετρο του Παλαιοντολογικού Μουσείου έχει γεμίσει μούχλα και σκουπίδια,  συμπληρώνοντας την «αισθητική» εικόνα των χαλασμένων συντριβανιών στην είσοδο του;

Να μιλήσουμε για τον Πολιτισμό; Για το Αναγεννησιακό Φεστιβαλ που το παρέλαβαν ως καταξιωμένο  και διεθνώς γνωστό θεσμό πολιτισμού και το υποβίβασαν σε μια εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια και αν δεν παρενέβαινε, ο κατά κοινή παραδοχή καταξιωμένος καλλιτέχνης  και αγαπητός συμπατριώτης κ. Κουμεντάκης, να περισώσει το κύρος του θεσμού, θα ξεχνούσαμε την ύπαρξη του; Για να μη σχολιάσουμε την επίκληση εκ μέρους πολιτιστικών στελεχών της Νέας Αντίληψης της γνωριμίας με τον κ. Κουμεντάκη ως αδιάψευστης ένδειξης προσωπικής τους υψηλής κουλτούρας  ενώ εμείς οι υπόλοιποι, οι πολιτιστικά «αναλφάβητοι», που δεν έχουμε τη χαρά  της προσωπικής γνωριμίας μαζί του «φιλοδωρηθήκαμε» με το χαρακτηρισμό του «απολίτιστου»!

Να μιλήσουμε για το Καρναβάλι που γιγαντώθηκε χάρη στην προσωπική  δουλειά των Ομάδων, το μεράκι  και το κέφι τους, χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική βοήθεια αλλά ούτε καν την παροχή της, επί σειρά ετών υποσχόμενης  και οφειλόμενης,  αποθήκης για να κατασκευάζουν τα άρματα ;

Ή την Γιορτή Κρητικής  Διατροφής, την οποία συστηματικά επιχειρεί να καρπωθεί  η νυν δημοτική αρχή ενώ είναι σύμπραξη πλήθους αξιόπιστων φορέων και θεσμικών αρχών του Ρεθύμνου;

Είναι πραγματικά απογοητευτική η μεθοδευμένη τάση του κ. Μαρινάκη να εμφανίζεται ως διαχειριστής και πρωταγωνιστής των  πάντων και ως αδέκαστος εκτιμητής της κάθε δράσης που εξελίσσεται στο Ρέθυμνο. Ενώ την ίδια ώρα  παραπονιέται πως το έργο του δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε. Που ακόμη και για αδιάφορες εθιμοτυπικές επισκέψεις εκδίδει Δελτίο Τύπου με φωτογραφίες!

Εξίσου απογοητευτική κι ενδεικτική της υπεροψίας που τον διακρίνει, είναι η τάση του να καρπώνεται θετικές εξελίξεις σε έργα που δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Το βλέπουμε στο θέμα του Αρχαιολογικού μουσείου, το οποίο έχει εξαγγείλει πλείστες φορές ενώ τον πρώτο λόγο στην ίδρυσή του έχει το ΥΠΠΟ και τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων.

Το διαπιστώνουμε στις αναφορές του στον Πολιτισμό, τον οποίο υπηρετούν κυρίως Εθελοντές και αναβαθμίζουν οι πολυάριθμοι Σύλλογο, κοινωνικοί και πολιτιστικοί, που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο, οι οποίοι δεν χρειάστηκαν την άδεια του ούτε για να γα συσταθούν ούτε για να παράξουν το ωραίο έργο που προσφέρουν.

Το είδαμε ακόμη και προχθές που μόλις ανακοινώθηκε η πολύ ευχάριστη είδηση τη έγκρισης ανέγερσης νέων φοιτητικών κατοικιών, έσπευσε να δηλώσει πως επρόκειτο για δική του ιδέα. Στο αυτονόητο, δηλαδή,  αυτό που έλεγε η διοίκηση του Πανεπιστημίου η οποία και το διεκδίκησε, στο απλούστατο που όλοι υποστηρίζαμε κάθε φορά που τίθονταν το πρόβλημα φοιτητικής στέγης, επιχείρησε να  προδώσει διαστάσεις προσωπικού του επιτεύγματος και διορατικότητας.

Το ανιχνεύουμε ακόμη και στην Καθαριότητα. Στο τομεά τςη οποίας να θυμηθούμε ότι υπόσχονταν πρόγραμμα κομποστοποίησης βιοαποβλήτων και κλαδοκάθαρων μέσω ΕΠΕΡΑΑ,  κατασκευή αδειοδοτημένου χώρου, εντός των ορίων του νομού Ρεθύμνης, για  την  ανακύκλωση αδρανών υλικών και ογκωδών αντικειμένων, δημοπράτηση και μάλιστα «σύντομα» έργου κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ),  περιφερειακά της πόλης.. Ακόμη τα συζητάμε ως προοπτικές αυτά τα θέματα.

Παρ όλα αυτά, το Ρέθυμνο,  είναι πράγματι μια αρκετά καθαρή πόλη. Το οφείλει μεν στην οργάνωση και  αποδοτικότητα της υπηρεσίας καθαριότητας αλλά το οφείλει και στους ανθρώπους του, οι οποίοι αποδεικνύουν συνεχώς την αγάπη τους για την πόλη, με την υπομονή τους στα εκτελούμενα έργα, με την προσαρμογή τους σε κάθε νέο μέτρο, με τη νοικοκυροσύνη που τους διακρίνει, με την υποστήριξη και τη συνδρομή τους στο έργο της καθαριότητας και της ανακύκλωσης.

Το Ρέθυμνο και οι άνθρωποι του, έχουν απαλλαχτεί προ πολλού από τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της  κλειστής  κοινωνίας που  έφερε στο παρελθόν. Άλλαξαν, εξελίχθηκαν, διεύρυναν τους ορίζοντές τους,   λόγω του τουρισμού και της ζωντανής, διαρκούς αλληλεπίδρασης τους με τους ξένους επισκέπτες μας αλλά και λόγω των ταξιδιών που οι ίδιοι κάνουν συχνά στις  χώρες του εξωτερικού. Χάρη στο Πανεπιστήμιο μας που αναβάθμισε την ποιότητα της πνευματικής, διανοητικής,  κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής. Και χάρη στις πρωτοβουλίες και δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συνιστά την κοινή μας εστία, τον κοινό μας τόπο αλληλεπίδρασης και αλληλουποστήριξης.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Η αναφορά στα πεπραγμένα και τα παραληφθέντα της δημοτικής  αρχής που σύντομα θα μας παραδώσει τη σκυτάλη, υποκινήθηκε από την επιβεβλημένη πλέον ανάγκη να αποδομηθούν οι μυθικές διαστάσεις που με τόση επιμονή και ενδόμυχη ελπίδα ότι οι ρεθυμνιώτες έχουν ασθενή μνήμη και διόλου απαιτητικά  κριτήρια αξιολόγησης, επιχειρεί να προσδώσει η ίδια στο έργο της. Αλίμονο κι αν  δεν μπορούσε να γεμίσει τις σελίδες ενός φυλλαδίου ο απολογισμός μιας 12 ετούς δημαρχιακής  θητείας. Ένα έργο που, επαναλαμβάνω, το παραλαμβάνουμε με σεβασμό αλλά και με επίγνωση των πραγματικών διαστάσεων και δυνατοτήτων και ορίων  του, χωρίς τις υπερβολές που το συνοδεύουν και χωρίς να το αδικήσουμε.

Εμείς, επιλέξαμε αντί να αποτυπώσουμε τους στόχους και το πρόγραμμα μας σε πολυτελή έντυπη έκδοση, να συνομιλήσουμε απευθείας μαζί σας, να αφουγκραστούμε το σύγχρονο παλμό της κοινωνίας μας, να συντονιστούμε ακόμη πιο ουσιαστικά και βαθιά με τις πραγματικές της  ανάγκες, να σας ακούσουμε, διότι προτιμούμε να ακούμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο και να μοιραστούμε δια  ζώσης μαζί σας το όραμα μας για το μέλλον του Ρεθύμνου. Συνοπτικά λοιπόν μια και γνωρίζετε ήδη τις πτυχές του προγράμματος του Συνδυασμού μας, θα σας αναφέρω τους άξονες που θα επικεντρωθούμε, διευκρινίζοντας πως δεν θ’ ακούστε τίποτε παραπάνω από αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να κάνουμε .

 

Φίλες και φίλοι,

 

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος μας είναι οι εξής:

  1. Έργα Υποδομών
  2. Κυκλοφοριακό
  3. Τουρισμός
  4. Αθλητισμός
  5. Πολιτισμός
  6. Παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας
  7. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών
  8. Ενίσχυση του Κοινωνικού προσώπου του Δήμου
  9. Επένδυση σε συστήματα έξυπνης πόλης
  10. Πανεπιστήμιο και Ρέθυμνο
  11. Ο πολίτης στο επίκεντρο της λειτουργίας του Δήμου
  12. Αξιοποίηση περιουσίας του Δήμου και εξορθολογισμός του κόστους λειτουργίας
  13. Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία του Δήμου
  14. Εξορθολογισμός οικονομικών του Δήμου
  15. Πρωτογενής τομέας

 

Προχωράμε στα μικρά και μεγάλα έργα που έχει ανάγκη το Ρέθυμνο

με άμεση αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων δομών αλλά και, προώθηση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων :

-              Ενεργειακή αναβάθμιση

-              Νέα φιλοσοφία στη διαχείριση  απορριμμάτων

-              Νέες σχολικές μονάδες

-              Λύσεις στο ζήτημα της ύδρευσης και της άρδευσης

Πολεοδομικές και Κανονιστικές παρεμβάσεις

-              Επέκταση σχεδίου πόλης

-              Διόρθωση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου

-              Ανασυγκρότηση στις γειτονίες

-              Κατασκευή πλατειών στις γειτονιές

-              Σύνταξη Κανονιστικής για τη νέα πόλη

-              Εκτεταμένες παρεμβάσεις επισκευών στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους

Προχωράμε στην αναβάθμιση της παλιάς πόλης με σεβασμό στον μόνιμο κάτοικο και τον επισκέπτη.

-              Θεσμοθέτηση των χρήσεων γης

-              Μέριμνα για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια

-              Open Mall Old Town Rethymno

-              Αποκατάσταση Πλατεία; Μικρασιατών \

-              Αυστηρή εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου

-              Αποκατάσταση κτηρίων και μνημείων

Διορθώνουμε τις αδικίες στους οικισμούς

-              Ύδρευση – αποχέτευση – άρδευση

-              Όρια οικισμών

-              Ζώνες 800 μέτρων

-              Πολεοδομικός σχεδιασμός

-              Υπογειοποίηση δικτύων

-              Αποκατάσταση κτηριακών δομών

-              Συντήρηση οδοποιίας εντός των οικισμών

-              Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας

-              Αξιοποίηση δημοτικών κτηρίων οικισμών

-              Κατασκευή παιδικών χαρών στους οικισμούς

Δίνουμε έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ

-              Ράμπες ΑμεΑ

-              Δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ

-              Ηχητική ενίσχυση του συνόλου των φωτεινών σηματοδοτών

-              Πρόγραμμα SEATRAC

Την επόμενη μέρα σχεδιάζουμε αναπλάσεις και παρεμβάσεις σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους

-              Κατασκευή – ανάπλαση  προβλεπόμενων πλατειών

-              Αναπλάσεις οδών

-              Θωράκιση του εμπορικού λιμένα

-              Ανάπλαση ενετικού λιμένα

-              Περιφερειακός δρόμος Φορτέτζας

-              Ασφαλής πρόσβαση προς την περιοχή του Τιμίου Σταυρού από την περιοχή Μασταμπά με κατασκευή κυκλικού κόμβου

-              Αναβάθμιση Δημοτικού Κήπου

-              Χώροι φορτοεκφόρτωσης

-              Προσβασιμότητα στις σχολικές μονάδες

-              Συνεχές δίκτυο κίνησης πεζών

-              Χρηστική και αισθητική αναβάθμιση των πυλών εισόδου στην πόλη

 

Επιχειρούμε να δώσουμε λύσεις στο κυκλοφοριακό

-              Δημιουργία περιφερειακών δωρεάν χώρων στάθμευσης

-              Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

-              Έξυπνα συστήματα για μια φιλική πόλη

-              Προώθηση δωρεάν ή ανταγωνιστικού κόστους αστικής συγκοινωνίας

-              Χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης για δίκυκλα

Υλοποιούμε τον Περιφερειακό δρόμο του σχεδίου πολής

-              ένταξη στο κυκλοφοριακό δίκτυο τμημάτων του Περιφερειακού δρόμου και των κάθετων σε αυτόν δρόμων που μπορούν να λειτουργήσουν

-              Ολοκλήρωση των μελετών που αφορούν το συνολικό έργο του Περιφερειακού δρόμου.

-              Εξεύρεση χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση των τεχνικών έργων γεφυροποιίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Επενδύουμε στον Τουρισμό

Αξιοποιούμε την φυσική κληρονομιά του Ρεθύμνου, το πολυποίκιλο φυσικό του περιβάλλον, σε συνδυασμό με το πολιτιστικό και ιστορικό του απόθεμα,

φιλοδοξώντας  να καταστήσουμε τον τόπο μας ως έναν εκ των πλέον ελκυστικών τουριστικών προορισμών της Κρήτης.

Βασική μας στόχευση αποτελεί η εδραίωση του Ρεθύμνου μέσα από ένα ενιαίο και αναγνωρίσιμο διεθνώς city branding ως «η πόλη των τεχνών και των επιστημών»

,εξελίσσοντας την παραδοσιακή του αναφορά στην Κρήτη και την Ελλάδα ως πόλη των γραμμάτων και των τεχνών.

Προχωράμε στην κατάρτιση ενός συνολικού, ρεαλιστικού στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Σύλλογος Ξενοδόχων, ο Σύλλογος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Ρεθύμνου και ο Σύλλογο Εστίασης) .

Πρωτογενής τομέας

Στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα με στοχευμένες δράσεις και τεχνογνωσία,  αναδιοργάνωση του Γραφείου Αγροτικής  Πολιτικής ώστε οι νέοι αγρότες να έχουν υποστήριξη από ένα καταρτισμένο σύμβουλο του Δήμου, εντατικοποίηση συμμετοχής ντόπιων παραγωγών σε εκδηλώσεις που προάγουν την Κρητική Διατροφή και τα προϊόντα του νησιού μας και τα κάνουν γνωστά στους επισκέπτες μας.

Συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για τη μελέτη της φυσιολογίας και των παραγωγικών δυνατοτήτων της γεωργικής γης, τις εναλλακτικές προτάσεις καλλιεργειών ανά περιοχή κλπ

Διεξαγωγή ερευνών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για  τις καταναλωτικές ανάγκες, το δίπολο ζήτηση – προσφορά  κλπ

καθώς και μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητας εντός της πόλης

-              Έξυπνα παγκάκια

-              Κατασκευή πιστοποιημένων Παιδικών χαρών

-              Χώροι πρασίνου (pocket park)

Δεν πάμε απλά να διαχειριστούμε τα επερχόμενα προγράμματα με επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Βάζουμε τις βάσεις για έναν ουσιαστικό μακρόπνοο σχεδιασμό, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και θωρακίζουμε τις υφιστάμενες υποδομές. Έχουμε το όραμα, τις γνώσεις και κυρίως τη βούληση να προχωρήσουμε.

Η παράταξη μας θέτει την κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο

-              Αξιολογούμε, ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες

-              Εξασφαλίζουμε την απρόσκοπτη και επαρκή λειτουργία κάθε κοινωνικής δομής του Δήμου

-              Στελεχώνουμε πλήρως τους παιδικούς σταθμούς.

-              Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τα ΚΑΠΗ

-              Υποστηρίζουμε και ενισχύουμε τα Δημοτικά Ιατρεία

-              Προχωράμε σε νέες συνεργασίες με το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

-              Δημιουργούμε Δημοτικό Κέντρο Ψυχολογικής Στήριξης Καρκινοπαθών

-              Θεσπίζουμε γραφείο ατόμων ΑμεΑ

-              απαλλάσσουμε περαιτέρω από ανταποδοτικά τέλη τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες

-              παρέχουμε απαλλαγή από τροφεία στους παιδικούς σταθμούς σε όσους το έχουν ανάγκη

-              Ενισχύουμε τα προγράμματα Δημιουργικής απασχόλησης,

-              Ενισχύουμε το κοινωνικό παντοπωλείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Πανεπιστήμιο και Ρέθυμνο

Η σχέση του Δήμου με το Πανεπιστήμιο σήμερα εξαντλείται σε συνέδρια που διοργανώνει το Π.Κ και θέτει υπό την αιγίδα του ο Δήμου.

Θέτουμε ως στόχο την αξιοποίηση των ερευνητικών πορισμάτων που θα μπορούσαν ν’ αξιοποιηθούν από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις οικονομικές, την Αυτοδιοίκηση γενικώς κλπ

Επενδύουμε στην διαρκή διάδραση με το Πανεπιστήμιο, στηρίζουμε την ενίσχυση των Σχολών του Ρεθύμνου και προχωράμε άμεσα στη κατασκευή δικτύου πεζοδρομίου και ποδηλατοδρόμου που να ενώνει το Πανεπιστήμιο με την πόλη.

Θέτουμε την παιδεία στην κορυφή  ως πρώτη προτεραιότητα

Κινούμενοι σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη τετραετία προχωράμε στην:

-              Τακτοποιούμε πολεοδομικά όλες τις σχολικές μονάδες

-              Κατασκευή νέων σχολικών μονάδων

-              Δημοτικό Σχολείο Ρουσσοσπιτίου

-              16ο Δημοτικό Σχολείο

-              Νηπιαγωγείο Καλλιθέας

-              Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο

-              Πειραματικά Σχολεία

-              Ειδικό Γυμνάσιο & Λύκειο (στέγαση στο πρώην ΚΕΓΕ)

-              Κατασκευή πεζοδρομιών  γύρω από τις σχολικές μονάδες

-              Πιλοτική αναβάθμιση σχολικών αιθουσών

-              Αναβάθμιση χώρων υγιεινής σε όλες τις σχολικές μονάδες

-              Προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων

-              Ενίσχυση και υποστήριξη της Ειδικής Αγωγής

-              Κοινωνική στόχευση του Τμήματος Παιδείας

-              Ψυχολόγοι στην εκπαίδευση

-              Έναρξη διαδικασιών για κατασκευή των πειραματικών και ειδικών σχολείων μέσω ΣΔΙΤ στον χώρο χρησιδανείου που πήραμε από το Πανεπιστημίου

-              Άνοιγμα των σχολικών μονάδων στην κοινωνία

Συμβάλουμε με ένα συνολικό προγραμματισμό στην προώθηση της αθλητικής παιδείας μέσα από υποδομές δράσεις και προγράμματα μαζικού αθλητισμού

-              Αθλητισμός για όλους, χωρίς περιορισμούς, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό

-              Εξασφάλιση χρηματοδότησης και σταδιακή υλοποίηση

-              Η νέα Δημοτική αρχή οφείλει να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη

-              Πρώτα Μελέτες – Μετά έργα

Το Ρέθυμνο των «τεχνών», αξίζει το σεβασμό τη διάδοση και τη διάσωση της «βαριάς» πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Μέσα από καθιέρωση ενός κύκλου εκδηλώσεων με στόχο την καθιέρωση του Ρεθύμνου ως κέντρο τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Δημιουργούμε νέα Μουσείο όπως αυτό της ιστορίας της πόλης.

Δίνουμε έμφαση στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι

ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και οφείλουμε να το διαφυλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να το ενισχύσουμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα.

-              Αυτόνομο Γραφείο Καρναβαλιού

-              Ανέγερση νέας αποθήκης κατασκευής αρμάτων και εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης

-              Δημιουργία Μουσείου Ιστορίας για το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι και το Κυνήγι του Θησαυρού

-              Επένδυση στους ανθρώπους μας και στον εθελοντισμό

-              Ενίσχυση της ασφάλειας

-              Δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων

Δίνουμε λύσεις με υπευθυνότητα και σεβασμό στο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων

-              συνεργασία με σωματεία συλλόγους και εθελοντές ζωόφιλους

-              Δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων

-              Μεταστέγαση Δημοτικού Κτηνιατρείου

-              Τοποθέτηση ταΐστρας - ποτίστρας σε διάφορα σημεία της πόλης \

-              Υποχρεωτική καταγραφή και σήμανση όλων των τετράποδων συντροφιάς

-              Προγράμματα στειρώσεων

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο δίπλα και όχι απέναντι στον πολίτη.

-              Ένα Δήμο στην υπηρεσία του κάθε δημότη χωρίς περιθωριοποιήσεις και διαχωρισμούς.

-              Ένα Δήμο ανοικτό σε όλους.

-              Στόχος η απλοποίηση των διαδικασιών,

-              η ηλεκτρονική πρόσβαση και η δημοκρατική συμμετοχή,

-              η μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς και η περισσότερη αλλά και πιο έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση.

Προχωράμε σε

-              Διοικητική Ανασυγκρότηση και ηλεκτρονική διακυβέρνηση

-              Αλλαγές στην διοίκηση των Τοπικών Κοινοτήτων

-              εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στις δομές του Δήμου

-              Διοικητική ανασυγκρότηση Νομικών Προσώπων |

-              Δίνουμε λόγο απευθείας στους πολίτες

Σχετικά με τα οικονομικά του Δήμου

Η τελευταία δημοτική περίοδός έδειξε με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχουν ούτε αυθεντίες, ούτε μαγικά αποτελέσματα.

Αντίθετα αποδείχθηκε πως πέρα από κακοδιαχείριση στην καλύτερη περίπτωση υπήρξαν λάθη και ουσιαστικές παραλείψεις.

Οι λογικές «οικονομικής ακαταστασίας» δεν συνάδουν με όσα οφείλει να πρεσβεύει και να διαφυλάττει μια Δημοτική Αρχή.

Αυτό που απαιτείται λοιπόν είναι συνεχής επαγρύπνηση,

ουσιαστικός και τακτικός έλεγχος και καθημερινή αλληλεπίδραση με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου.

Πιστεύουμε λοιπόν στη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση

την υπευθυνότητα, την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων,

την ειλικρίνεια ως προς τις δυνατότητες του Δήμου και, τέλος,

τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαφάνειας.

Ο δικός μας σχεδιασμός θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται σε αυτή από το κέντρο της πόλης μέχρι τον τελευταίο οικισμό.

Αγαπητοί μας Συμπολίτες και Φίλοι

Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, μπορούν να σηματοδοτήσουν την απαρχή μιας νέας εποχής για το Ρέθυμνο.

Μιας περιόδου δημιουργίας από την οποία θ’ απουσιάζει η καχυποψία, η υπεροψία, η «ενός ανδρός αρχή».

Μιας περιόδου όπου θα υπερισχύει η ενότητα, οι συνεργασίες, οι γόνιμες συνθέσεις διαφορετικών ίσως οραμάτων και οι αποδοτικές συγκλίσεις, με γνώμονα το συμφέρον του Ρεθύμνου και των ανθρώπων του και προοπτική τη σταθερή εξέλιξη του.

Ο Κλεισθένης, επιβάλλει τις συνεργασίες. Το θέμα είναι ποιοί μπορούν να τις  υποστηρίξουν.  Είναι προφανές πως η παράταξη του κου Μαρινάκη  δεν μπορεί, ακριβώς λόγω των αντιλήψεων και του τρόπου που λειτουργεί μέχρι σήμερα που κάθε άλλο παρά ενοποιητικός και συλλογικός  είναι.

Το αίσθημα ανασφάλειας που προσπαθεί να προκαλέσει στους εκλογείς, επικαλούμενος τους κινδύνους των πειραματισμών, δεν είναι επαρκές για να πείσει.

Όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες, έχουν δικαίωμα και να διεκδικήσουν μια θέση στα κοινά και την υπηρετήσουν, κάνοντας και λάθη όπως άλλωστε έκανε και ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Απευθυνόμαστε στην κοινωνία του Ρεθύμνου, σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους συμπολίτες, σε όλους εσάς που όλο αυτό τον καιρό μας καταθέσατε την πίστη σας, την ελπίδα σας και την επιθυμία σας και ζητούμε την καθαρή και σαφή  εξουσιοδότηση σας για να συνεχίσουμε μαζί την ούτως ή άλλως κοινή αυτοδιοικητική   μας διαδρομή, αλλά αυτή τη φορά από το μετερίζι της διοίκησης της.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρόλους και οπτική  πάνω στη διαχείριση του Δήμου και των  ζητημάτων που απασχολούν  το Ρέθυμνο.

Είναι η  ώρα,  μιας νέας, φρέσκιας, οργανωμένης ομάδας, να διεκδικήσει και να προσφέρει στο Ρέθυμνο αυτό που του αξίζει.

Η αποκτηθείσα γνώση και εμπειρία μας από τη συστηματική μας παρουσία σε όλες τις δημοτικές διεργασίες και θεσμικές διαδικασίες που δικαιούμασταν να παρακολουθήσουμε και να παρέμβουμε, επαρκεί ως εγγύηση επιτυχούς ανταπόκρισής μας στις πολύπλευρες απαιτήσεις του δημοτικού έργου.

Στην εμφανή κούραση και  φθορά των απερχόμενων, αντιπαραβάλλουμε την όρεξη, τη δυναμική, τις σύγχρονες ιδέες και τις διαπιστευμένες σε ποικίλους  τομείς της κοινωνικής κι επαγγελματικής ζωής,  ικανότητες των στελεχών του Συνδυασμού μας.

 

Στα «γνωστά και σίγουρα»  που επικαλούνται ως αποκλειστικές και μόνες ασφαλείς προϋποθέσεις εξέλιξης και ανάπτυξης ου Ρεθύμνου οι απερχόμενοι, παραβλέποντας ηθελημένα πως η επιστήμη και η ίδια η ζωή προχώρησε ακριβώς επειδή αμφισβήτησε τα δεδομένα και ανέτρεψε τα εγκαθιδρυμένα ως «σίγουρα», απαντάμε με τους στίχους του Ναζίμ Κιχμέτ που αποδίδουν επακριβώς, τη δύναμη της προοπτικής, την ανάγκη της αλλαγής και την ελπίδα που κυοφορεί κάθε προσανατολισμός στο μέλλον: …

 

«Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψειΤα πιο όμορφα παιδιά δεν έχουν μεγαλώσει ακόμα Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα Κι αυτό που θέλω να σου πω το πιο όμορφο απ' όλα, δε στο 'χω πει ακόμα.»

 

Ας κάνουμε λοιπόν μαζί, όσα δεν έχουν ακόμη γίνει, τα πιο όμορφα απ όλα. Για το Ρέθυμνο το αξίζει. Είναι  στο χέρι μας, να τα αποκτήσει.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ