ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μολδοβανίδης: «Θέλω να πάω στις Βρυξέλες για να προσπαθήσω για την ελληνική οικονομία»

0

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη «Δημιουργία Ξανά» Νίκος Μολδοβανίδης, που ζει και δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα του τουρισμού στο Ρέθυμνο, αναφερόμενος  στην υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή υπογράμμισε: «Θέλω να πάω από το Ρέθυμνο στις Βρυξέλλες, να προσπαθήσω να αλλάξω τα πράγματα στην ελληνική οικονομία. Τα 90 % των νόμων της Ευρώπης  έρχονται στη χώρα μας για εφαρμογή. Θέλω να είμαι εκεί, στη γέννηση τους. Και να δουλέψω για την πλήρη ευρωπαϊκή ενοποίηση.»

Ο Νίκος Μολδοβανίδης στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη διαχείριση των Εθνικών Θεμάτων στο ευρωκοινοβούλιο και για στη διαρροή του επιστημονικού προσωπικού από τη χώρα μας.

Πόσο σημαντική θεωρείτε την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ποια είναι η θέση σας για την προσπάθεια να δημιουργηθούν νέα αιολικά πάρκα στο νομό Ρεθύμνου;

«Είναι, νομίζω, αυτονόητη η προώθηση ανανεώσιμων  πηγών ενέργειας. Το περιβάλλον πρέπει να το διατηρούμε και να το προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Είναι για χιλιάδες γενιές που θα κατοικήσουν στη γή μας. Είναι οπισθοδρόμηση να συζητάμε για την ύπαρξη ή όχι των ΑΠΕ . Προσέξτε τη διαφορά από το ΒΑΠΕ , είναι αυτό το Β που προσθέτουν οι εχθροί των ανανεώσιμων πηγών. Έχω παραβρεθεί σε λιντσάρισμα ενός επιστήμονα από μεγάλη εταιρεία που είχε παραβρεθεί στο Δημαρχείο της  πόλης μας. Δέχτηκε απαράδεκτη επίθεση από ορισμένους. Αργότερα έγιναν χειρότερα και μάλιστα υπήρξε κυνηγητό κάποιας εταιρείας από το Σπήλι ως τη Σούδα. Ειδα φωτογραφίες και θυμάμαι ένα τζιπ που έγραφε Δήμος Αγίου Βασιλείου.

Η εταιρεία είχε άδεια από την Περιφέρεια Κρήτης. Την αποκεντρωμένη από ότι θυμάμαι. Τωρα έχει κοπάσει κάπως το θέμα. Πρέπει να γίνει κάτι να καταλάβει ο κόσμος, αυτό που καταλαβαίνει όλος ο πλανήτης. Πανεπιστήμια με έρευνες απέδειξαν ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα όχι μόνο έχουν γενικά θετικές εμπειρίες, αλλά και δεν θα αντάλλαζαν τη γειτνίαση με ένα αιολικό πάρκο για οποιοδήποτε άλλο είδος σταθμού παραγωγής ενέργειας. Βέβαια εμείς δεν έχουμε τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ που όσοι τις ανικρύζουν στην Πτολεμαίδα  αλλάζουν δρόμο.

Ας το καταλάβουμε. Τα έργα αιολικής ενέργειας δημιουργούν τοπικές θέσεις εργασίας, πληρώνουν σημαντικούς τοπικούς φόρους και αντίτιμα χρήσης γης, ενώ αφήνουν το 98% της γης απείραχτο, αφήνοντάς την ελεύθερη για άλλες χρήσεις όπως η γεωργία και η κτηνοτροφία. Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμός και πολιτικοί λόγοι.»

Πως κρίνετε τη διαχείριση των Εθνικών μας Θεμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο και ποιοι είναι για σας οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι;

«Το ευρωκοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα πείραμα σε εξέλιξη. Με πολλά θετικά και αρνητικά ως τώρα βήματα. Οι σημερινοί εβδομηντάρηδες ΔΕΝ έχουν γνωρίσει πόλεμο σε μια ευρωπαική ήπειρο που έχει δει ποτάμια αίματος να χύνονται στη γή της. Δεν υπάρχει  παρόμοια ειρηνική περίοδος τέτοιας διάρκειας. Ελπίζω να συνεχιστεί. Η Ελλάδα έχει κερδίσει μόνο από την είσοδό της στην ΕΕ. Θέλετε να θυμηθούμε τα δις ευρώ που κατέφθασαν στην χώρα μας. Πακέτα Ντελόρ, Σαντερ, ΜΟΠ, ΕΣΠΑ. Κι εμείς, χρεοκοπήσαμε. Φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού και πάλι οι εταίροι μας, με μια κίνηση φιλανθρωπίας έκαναν τον πιο μεγάλο δανεισμό που εχει γίνει ποτέ ιστορικά. Εμείς δεν έχουμε προσφέρει τίποτα. Ή μάλλον τίποτα μετά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι της Ευρώπης είναι πολλοί. Η ανασφάλεια πια που νοιώθουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Ταξιδεύω πολλά χρόνια στην Ευρώπη. Τα μέτρα ασφαλείας που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι πρωτοφανή. Και πάλι δεν προλαβαίνουν καταστάσεις. Περπατάς και δεν ξέρεις αν θα βρεθείς θύμα κάποιου τρομοκράτη. Αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας ξύπνησε στους πολίτες το ένστικτο της συντήρησης. Όταν μπαίνει κάποιος σπίτι σου, κλείνεσαι στο δωμάτιό σου. Δεν είναι ακροδεξιοί. Εϊναι φοβισμένοι πολίτες.

Άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι ο ευρωσκεπτικισμός από εχθρούς της Ευρωπαικής Ενωσης. Εχει προβλήματα η ευρωπαική οικογένεια, αλλά όπως συμβαίνει στις οικογένειες, θα τα λύσουμε όλα τα μέλη της οικογένειας. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την Ευρώπη. Είμαστε η Ευρώπη.»

Πως πιστεύετε ότι μπορεί ν ανατραπεί το brain drain, δηλαδή η διαρροή του επιστημονικού προσωπικού από τη χώρα μας σε χώρες του εξωτερικού;

«Είναι λυπηρό να βλέπω παιδιά φίλων μου να φεύγουν. Ηδη άλλα έχουν 8 χρόνια που λείπουν. Τους εύχομαι να ευημερήσουν και να προκόψουν όπου βρίσκονται. ΝΑ μην γυρίσουν σε αυτή την χώρα που σκοτώνει τα παιδιά της. Οσο κυριαρχεί ο κρατισμός σε αυτή τη χώρα, δεν θα έχει κανείς μέλλον. Κρατισμός είναι όταν η κάθε κυβέρνηση λέει «έχω 800.000 ΔΥ και εσύ φορολογούμενε πρέπει να μου τους πληρώνεις.» Αυτοί οι κομματικοί στρατοί του κρατισμού καταδυναστελύουν και τους υπόλοιπους και την οικονομία της χώρας. Με τέτοια φορολογική ασφυξία, και άλλοι θα φύγουν για χώρες που έχουν πιο ελεύθερες οικονομίες. Οσο εδώ το όνειρο είναι να μπω στο δημόσιο, να μην μπορεί να με απολύσει κανείς και να μην δέχομαι ούτε την πιο απλή αξιολόγηση, τότε είναι θλιβερή η αλήθεια ότι το brain drain θα συνεχιστεί.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ