ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Μια μελέτη - "φάρμακο" για τις ολέθριες συνέπειες των πυρκαγιών

0

Στις Μέλαμπες παρουσιάστηκε το Σχέδιο για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των περιοχών που, επαναλαμβανόμενα, πλήττονται από πυρκαγιές, με αποκορύφωμα τις μεγάλες φωτιές του 2011 και 2016

Το Σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αναπτυξιακής αναβάθμισης των περιοχών του δήμου που επλήγησαν από τις καταστροφικές φωτιές παρουσιάστηκε σε μία από τις περιοχές που γνώρισαν τον πύρινο όλεθρο.

Η παρουσίαση έγινε το πρωί του Σαββάτου, στις Μέλαμπες του δήμου Αγίου Βασιλείου, ενώ η μελέτη αφορά επίσης στις περιοχές Σαχτούρια, Ορνέ, Κρύα Βρύση και Αγία Γαλήνη.

Το σχέδιο παρουσίασε η ομάδα μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το "παρών" έδωσαν, ακούγοντας με εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα παρουσιάζονταν, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Μ.Χνάρης, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, ο περιφερειακός διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, καθώς και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, πλήθος εκπροσώπων φορέων αλλά και αρκετός κόσμος.

Η μελέτη έχει ως σημείο εστίασης τις συγκεκριμένες περιοχές του Ρεθύμνου, καθώς οι πυρκαγιές αποτελούν φαινόμενο που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις των περιοχών που έχουν δεχτεί σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικο-οικονονικές επιπτώσεις.

Οι μεγάλες πυρκαγιές του 2011 και του 2016 ήρθαν να δώσουν τη "χαριστική βολή", αποδεικνύοντας ότι είναι αναγκαία η εκπόνηση μελέτης προκειμένου, επιστημονικά πλέον, να γίνει προσέγγιση της κατάστασης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ