ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το 2ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου στη Γερμανία

0

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν οι 4 μαθητές και οι 2 καθηγήτριες συνοδοί τους,  που επισκέφτηκαν το NORDHORN της Γερμανίας από τις  5 έως τις 11 Μάιου! Το ταξίδι αυτό έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ΚΑ229 «Active healthy young people», που υλοποιεί το σχολείο μας σε συνεργασία με άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες. Συντονίστρια χώρα είναι η Ιταλία και συμμετέχουν και σχολεία από την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ήταν η δεύτερη συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν, καθώς είχε προηγηθεί η πρώτη στην Ελλάδα(Ρέθυμνο),τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Γερμανών μαθητών και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, την καθημερινότητα και την κουλτούρα τους.

Το πρόγραμμα έχει ως γενικό στόχο την ευαισθητοποίηση των εφήβων σε θέματα που αφορούν τον υγιεινό τρόπο ζωής ,τη διατροφή και την άσκηση. Στο συγκεκριμένο ταξίδι οι μαθητές μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες, που οργάνωσε το γερμανικό σχολείο,  παρουσίασαν τις εργασίες τους για τις διατροφικές συνήθειες των χωρών τους, τον μεταβολισμό των τροφών και το τι πληροφορίες μας δίνουν οι ετικέτες των τροφίμων, ώστε να μπορούν να κάνουν υγιεινότερες επιλογές διατροφής. Συμμετείχαν σε διακρατικές ομάδες και δούλεψαν ομαδικά σε εργαστήρια άλλοτε μαγειρεύοντας υγιεινά γεύματα, άλλοτε κάνοντας μαθήματα πρώτων βοηθειών, κάποιες φορές ασκήσεις ενδυνάμωσης και γιόγκα και γενικά μαθαίνοντας μέσα από παιχνίδι και άσκηση να επιλέγουν σωστά τι είναι ωφέλιμο στη διατροφή και την υγεία τους.

Επισκέφτηκαν το Γκρόνινγκεν, στην Ολλανδία και  ξεναγήθηκαν στην πόλη και το μουσείο της που περιλάμβανε αξιόλογα εκθέματα τέχνης από διάφορες εποχές και μια έκθεση αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη χορήγηση του δικαιώματος της ψήφου στις γυναίκες της Ολλανδίας.

Πέρα όμως από όσα τους πρόσφερε ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του προγράμματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, να μοιραστούν εμπειρίες, να δημιουργήσουν φιλίες, να  καλλιεργήσουν το πνεύμα συνεργασίας και να εκτιμήσουν τη διαφορετικότητα. Η συγκίνηση τους την ώρα του αποχωρισμού και οι υποσχέσεις για ανταλλαγή επισκέψεων ήταν η απόδειξη των σημαντικών εμπειριών που προσφέρουν τέτοια προγράμματα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ