ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα πραξικοπήματος στην Αιθιοπία - Δολοφονήθηκε ο αρχηγός του στρατού

0

Τουλάχιστον τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της Αιθιοπίας σκοτώθηκαν στη διάρκεια της αποτυχημένης απόπειρας ενός στρατηγού να καταλάβει την εξουσία στην πολιτεία Αμχάρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός Άχμεντ Άμπι ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος στην πρωτεύουσα της πολιτείας Αμχάρα, την Μπάχιρ Νταρ. Πρόσθεσε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Αιθιοπίας, ο στρατηγός Σεαρέ Μεκονέν, ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Ο Σεαρέ Μεκονέν σκοτώθηκε από τον σωματοφύλακά του λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, επεσήμανε η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, η Μπιλένε Σεγιούν.

Η Σεγιούν διευκρίνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι «μια ομάδα δολοφόνων» υπό τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Αμχάρα εισέβαλε σε μια συνεδρίαση της κυβέρνησης της πολιτείας, τραυματίζοντας θανάσιμα τον πρόεδρο Αμπάτσιου Μεκονέν και έναν άλλο ανώτερο αξιωματούχο.

Λίγο αργότερα ο Σεαρέ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του σε μια «συντονισμένη επίθεση», πρόσθεσε η ίδια. Νεκρός είναι και ακόμη ένας ανώτερος αξιωματικός του στρατού, ο Γκίζε Αμπέρα.

Το πραξικόπημα σχεδίασε ο στρατηγός Ασαμνιού Τσίγκε, επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της πολιτείας.

Το βράδυ του Σαββάτου η αιθιοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια απόπειρα «πραξικοπήματος» διαπράχθηκε από μια «ένοπλη ομάδα» στην Αμχάρα, τη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η απόπειρα πραξικοπήματος στην πολιτεία Αμχάρα αντίκειται προς το Σύνταγμα και έχει στόχο να καταστρέψει την ειρήνη που αποκτήθηκε με ακριβό τίμημα» εκεί, ανέφερε σε ανακοίνωσή του η υπηρεσία Τύπου του Αιθίοπα πρωθυπουργού.

«Αυτή η παράνομη απόπειρα πρέπει να καταδικαστεί από όλους τους Αιθίοπες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει όλες τις δυνατότητες για να επικρατήσει απέναντι σε αυτή την ένοπλη ομάδα», σύμφωνα με το κείμενο.

Πολίτες σε πολλές περιοχές της Αιθιοπίας κατήγγειλαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο αργά το Σάββατο, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν ευθύνεται εκείνη για το γεγονός. Οι αρχές έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στο ίντερνετ αρκετές φορές στο παρελθόν για λόγους ασφαλείας.

Κάτοικοι της Μπάχιρ Νταρ δήλωσαν αργά χθες ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί σε κάποιες συνοικίες και ότι έχουν κλείσει μερικοί δρόμοι.

Από την έλευσή του στην εξουσία τον Απρίλιο του 2018, έπειτα από δύο χρόνια αναταραχής στην Αιθιοπία, ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός, Άχμεντ Άμπι, έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια εκδημοκρατισμού της χώρας.

Νομιμοποίησε οργανώσεις αντιφρονούντων, βελτίωσε την κατάσταση ως προς την ελευθεροτυπία και προσπάθησε να τερματίσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διατάσσοντας τη σύλληψη δεκάδων αξιωματικών του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Προώθησε επίσης ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων και υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με την Ερυθραία, έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια πολέμου.

Όμως έχει βρεθεί αντιμέτωπος με συνεχώς επανερχόμενες εντάσεις μεταξύ φυλών, που γενικά συνδέονται με τη γαιοκτησία και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, οι οποίες συχνά εκτρέπονται σε βίαια επεισόδια σε αυτή τη χώρα των 100 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων και έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η Αμχάρα θεωρείται επίκεντρο της αυξανόμενης διαφυλετικής βίας στην Αιθιοπία.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν όταν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συναντώνταν με τον πρόεδρο της πολιτείας, σύμμαχο του Άμπι, για να συζητήσουν πώς θα περιορίσουν τη στρατολόγηση από τον Τσίγκε πολιτοφυλακών, δήλωσε αξιωματούχος με έδρα την Αντίς Αμπέμπα.

Μία εβδομάδα νωρίτερα ο Τσίγκε είχε συμβουλεύσει τη φυλή Αχμάρα, μία από τις μεγαλύτερες της Αιθιοπίας, να οπλιστούν, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

cnn.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ