ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η βουτιά ενός άρκαλου στην παραλία του Πανόρμου!

0

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους λουόμενους στην παραλία του Πανόρμου στον Δήμο Μυλοποτάμου.

Η ζέστη οδήγησε ένα συμπαθή και πανέμορφο Άρκαλο, δηλαδή Ασβό, να κατέβη στην θάλασσα και να δροσιστεί!

Τις φωτογραφίες τράβηξε ο κ. Σήφης Οικονομάκης, εικαστικός που ζει στο Χουμέρι Μυλοποτάμου. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το άγριο ζώο, που ζει σε λαγούμια μέσα στη γη, από τα οποία βγαίνει μόνο μετά το σούρουπο, φαίνεται πως δεν άντεξε τον καύσωνα, βγήκε πολύ νωρίτερα από την φωλιά του, κατέβηκε με άνεση τα βράχια, βούτηξε στα δροσερά νερά του Πανόρμου και τα απόλαυσε !

Από ό,τι δε φαίνεται, η ζέστη ήταν προφανώς, μεγαλύτερη από τον φόβο του για την ανθρώπινη παρουσία, η οποία δεν τον πτόησε καθόλου! Έκανε την βουτιά του και χάρηκε τα νερά του τουριστικού θέρετρου.

Ωστόσο εγκλωβίστηκε, επειδή δεν είναι μαθημένος να ανεβαίνει βράχους. Οι λουόμενοι ενημέρωσαν την δασική υπηρεσία, άνδρες της οποίας κατάφεραν να διασώσουν το όμορφο ζώο και να το επιστρέψουν στην φύση, στην οποία ανήκει.

Ήταν ένα ευχάριστο περιστατικό για όσους το παρακολούθησαν από κοντά και ευτυχώς με αίσιο τέλος για τον «παράτολμο» ασβό!

Ο ΑΡΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ο ασβός (Meles meles) είναι το μεγαλύτερο σαρκοβόρο θηλαστικό της Κρήτη. Είναι νυκτόβιο παμφάγο ζώο και αναζητά την τροφή του το σούρουπο.

Η κύρια τροφή τους είναι οι γεωσκώληκες. Τρώνε επίσης μεγάλα έντομα, ψοφίμια, δημητριακά, φρούτα και μικρά θηλαστικά. Οι καφέ αρκούδες και ασβοί είναι τα λιγότερο σαρκοφάγα μέλη της οικογένειας των σαρκοφάγων θηλαστικών.

Ένας ενήλικας ασβός μπορεί να φάει φαγητό ίσο με το 3,4% του βάρους του. Όμως, δεν μεταφέρουν τρόφιμα στα λαγούμια τους.

Είναι πολύ κοινωνικά ζώα και σχηματίζουν ομάδες με 6 έως 23 ενήλικες. Μπορούν να ζήσουν μέχρι και 15 χρόνια στην άγρια φύση.

Τα μικρά γεννιούνται ροζ, με γκριζωπή, ασημί γούνα. Χρειάζονται έξι έως εννέα εβδομάδες για να αναπτύξουν πλήρως την ενήλικη γούνα τους.

Ο ασβός έχει τη δυνατότητα να σταματήσει την ανάπτυξη του ζυγωτού πριν από την εμφύτευση του στη μήτρα έως ότου οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδανικές.

Οι ασβοί είναι ζώα τρωγλοδύτες. Χτίζουν πολύ περίπλοκο λαγούμια που μπορούν να φιλοξενήσουν πολλές οικογένειες με τα δικά τους ιδιωτικά οικογενειακά περάσματα και θαλάμους φωλιάσματος. Μπορούν να έχουν μέχρι και πενήντα εξόδους. Μερικές από αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή παιχνίδι.

Η περιοχή κυριαρχία τους μπορεί να είναι από 30 έως 150 στρέμματα.

Τα λαγούμια τους τα περνούν που από γενιά σε γενιά.

Ο θάλαμος των νεογνών βρίσκεται 5-10 μέτρα από την είσοδο, και 1-2,3 μέτρα κάτω από το έδαφος.

Οι ασβοί προτιμούν να σκάβουν τα λαγούμια τους δίπλα σε δέντρα, τα οποία χρησιμοποιούν για το ξύνουν τα νύχια τους.

Αγαπούν την καθαριότητα. Τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα βγάζουν τα στρωσίδια τους έξω από το λαγούμι και τα και τα μεταφέρουν ξανά μέσα το απόγευμα.

Οι ασβοί αφοδεύουν σε αποχωρητήρια κοντά στα λαγούμια τους.

Η όσφρηση τους είναι οξεία. Η όρασή τους είναι μονοχρωματική και μόνο κινούμενα αντικείμενα προσελκύσουν την προσοχή τους. Η ακοή τους είναι η ίδια με τους ανθρώπους.

Έχουν ένα αδένα στην ουρά και ένα πρωκτικό αδένα που εκκρίνουν αρωματικές ουσίες.

Είναι πολύ ανθεκτικά ζώα. Το παχύ χαλαρό δέρμα τους, που καλύπτεται με μακρύ τρίχωμα και το ισχυρό κρανίο τους είναι μια πολύ καλή πανοπλία.

Είναι δυνατόν να εξημερωθεί, αλλά δεν του αρέσει η παρουσία γατών και σκύλων, και θα τα κυνηγήσουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ