ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΣΔΕ: Περίπου 7.000 αιτήσεις εκτός προθεσμίας σε σχέση με πέρσι

0

Εκτός προθεσμίας εκτιμάται ότι έμειναν περίπου 7.000 παραγωγοί, καθώς έως και τη 18η Ιουνίου δεν είχαν οριστικοποιήσει τις δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2019. Εντούτοις, και από τις πληροφορίες της «ΥΧ», ήδη από την επόμενη ημέρα καταγράφεται σημαντική αυξητική τάση ως προς την οριστικοποίηση των αιτήσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο λόγος είναι ότι ενώ υπάρχει χρονικό περιθώριο έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των αιτήσεων, προβλέπεται ποινή καθυστέρησης ανά εργάσιμη μέρα 1% επί του ποσού ενίσχυσης που θα είχε δικαίωμα να λάβει ο καθένας και 3% για όσους λάβουν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα για πρώτη φορά, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τους παραγωγούς. Σημειώνεται πως μετά την ημερομηνία αυτή, οι αιτήσεις θα θεωρούνται απαράδεκτες και δεν θα πληρώνονται.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «ΥΧ», έως τις 18 Ιουνίου, καταληκτική ημερομηνία της υποβολής δηλώσεων, οριστικοποιήθηκαν σχεδόν 633.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα στο σύστημα ναι μεν είχαν υποβληθεί επιπλέον περίπου 5.850 αιτήσεις, αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία οριστικοποίησής τους. Πέρσι την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, ο αριθμός των οριστικών δηλώσεων ανερχόταν σε 639.750.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, και εάν αναλογιστούμε ότι φέτος δεν υπήρχε άνεση χρόνου, το αποτέλεσμα από τη διαδικασία συλλογής είναι ενθαρρυντικό. Ιδιαίτερα δε, εάν συνυπολογίσουμε και τον αριθμό των οριστικών αιτήσεων από τις 19 Ιουνίου έως και σήμερα. Εκτιμάται δε, και βάσει της εμπειρίας των προηγούμενων ετών, ότι οι παραγωγοί δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την επιδότησή τους και οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα.

Οι περιοχές όπου αναμένεται διευθέτηση των εκκρεμοτήτων αφορούν κυρίως τους νομούς Εύβοιας, Ζακύνθου, Καβάλας, Αχαΐας και Ξάνθης, όπου και καταγράφονται τα μικρότερα –όχι όμως ανησυχητικά– ποσοστά οριστικοποίησης. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι όσον αφορά τις εκπρόθεσμες, ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων δεν αποκλείεται να πλησιάσει αρκετά τα περσινά νούμερα με τάση προς τα κάτω.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ