ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» - Βιβλιοπαρουσίαση από τη ‘Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη

0

Θα μιλήσει η Ελπινίκη Νικολουδάκη Σουρή, ομότιμη καθηγήτρια   Παν/μίου Κρήτης

Μέχρι τώρα είχαμε ασχοληθεί με το ανεκτίμητης αξίας έργο του φιλοσόφου, στοχαστή και οικουμενικού συγγραφέως Νίκου Καζαντζάκη, τα βιβλία του οποίου έχουν μεταφραστεί και διαβάζονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Ωστόσο ο Καζαντζάκης , το καύχημα της Κρήτης που κατάγεται από τους Βαρβάρους (σημερινή  Μυρτιά) Ηρακλείου, είχε και μια άλλη πτυχή, ένα μεράκι, την πολιτική.

Αυτή  την πτυχή του θα αναδείξει  η   ‘Διεθνής  Εταιρεία   Φίλων Νίκου Καζαντζάκη’  που  εδρεύει  στη  Γενεύη  (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.) και  έχει  τμήματα  σε Ευρώπη  ,  Αμερική  ,  Ασία  ,  Αφρική  και   Αυστραλία, με στόχο  τη διάδοση  του  έργου  του  μεγάλου  κρητικού  συγγραφέως.

Την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική», εκδόσεων Καστανιώτη, θα αναλάβει η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελπινίκη Νικολουδάκη Σουρή, γνωστή στο Ρέθυμνο,  για τη διδασκαλία και το έργο της στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γιώργος Στασινάκης, ο πρόεδρος της ‘Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη’ (ΔΕΦΝΚ), ο οποίος θα κατέβει από την Ελβετία για την περίσταση και ο Νικόλαος Τσουπάκης, φιλόλογος, υποψήφιος δρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπεύθυνος του Τμήματος Ρεθύμνης της ΔΕΦΝΚ.

Την εκδήλωση που θα είναι ανοιχτή σε όλους και θα πραγματοποιηθεί   την Τρίτη 11 Ιουνίου, ώρα 8μμ στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, θα συντονίσει  η Κατερίνα Ζωγραφιστού, υποψήφια δρ του Πανεπιστημίου Μονπελιέ της Γαλλίας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

Αξίζει ν’ αγκαλιάσουμε τις εκδηλώσεις της ‘Διεθνούς  Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη’, όχι μόνο επειδή είμαστε Έλληνες και Κρητικοί αλλά και ως Ρεθυμνιώτες, έχοντας υπόψιν ότι ο Νίκος Καζαντζάκης μπορεί να έχει πατρίδα του το Ηράκλειο, έχει όμως μητρίδα του το Ρέθυμνο, καθώς είναι γνωστό ότι η μητέρα του η Μαρία Χριστοδουλάκη, ήταν από το Κρυονέρι Μυλοποτάμου. Δεν  είναι τυχαίο ότι το πατρογονικό χωριό του, οι Βάρβαροι (νυν Μυρτιά) και το μητρογονικό του χωριό  Ασσυρώτοι  (νυν Κρυονέρι), έχουν αδελφοποιηθεί.

Ν.Ι.Τ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ