ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Περίοδος ωοτοκίας για τις Caretta caretta - Οι πρώτες φωλιές στην Κρήτη

0

Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών, που αφήνουν τα αβγά τους στις κρητικές ακτές, έχει ήδη ξεκινήσει σε μέρη της Κρήτης όπου καταγράφεται η αναπαραγωγική τους δραστηριότητα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες η περίοδος ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta, στις παραλίες της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” που εφαρμόζει εδώ και πάνω από 35 χρόνια πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta σε όλη τη χώρα, φέτος η ωοτοκία των χελωνών στην Κρήτη ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Η επιστροφή των Caretta caretta, που αφήνουν τα αβγά τους στις κρητικές ακτές, έχει ήδη ξεκινήσει και στους τρεις κόλπους του νησιού, όπου καταγράφεται η αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Ο λόγος για τους κόλπους του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσαράς.

Σύμφωνα με τον “Αρχέλων”, η πρώτη φωλιά για το καλοκαίρι του 2019 βρέθηκε στην παραλία του Αδελιανού Κάμπου, στον κόλπο του Ρεθύμνου, το Σάββατο 1 Ιουνίου. Λίγες μέρες μετά, στις 5 Ιουνίου, εντοπίστηκε η πρώτη φωλιά στην παραλία του Κάτω Σταλού στον κόλπο Χανίων, ενώ στις 10 Ιουνίου βρέθηκε και η πρώτη φωλιά Caretta στον κόλπο της Μεσαράς και συγκεκριμένα στην παραλία του Κομού.

Συνολικά, από την επίσημη έναρξη της περιόδου ωοτοκίας στην Κρήτη, μέχρι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, οι ερευνητές του “Αρχέλων” είχαν καταγράψει και προστατεύσει περισσότερες από 40 φωλιές θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη. Ειδικότερα, μέχρι τις 17 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 25 φωλιές στον κόλπο του Ρεθύμνου, άλλες 14 στα Χανιά, ενώ 5 φωλιές καταγράφηκαν στον κόλπο της Μεσσαράς.

«Οι συγκεκριμένες παράκτιες περιοχές αποτελούν φυσικούς βιότοπους ωοτοκίας της Caretta και είναι προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR4330004 (κόλπος Ρεθύμνου), GR4340003 και GR (κόλπος Χανίων) και GR4310004 (κόλπος Μεσαράς). Αναφορικά με τον κόλπο Χανίων, σημειώνεται ότι με την υπ. αριθμ. 50743 Κοινή Υπουργική Απόφαση-ΚΥΑ (ΦΕΚ Β4432/15.12.2017) το σύνολο της παραλίας ωοτοκίας αλλά και σημαντικό τμήμα τού έμπροσθεν θαλάσσιου χώρου συμπεριλήφθηκε στο δίκτυο Natura 2000», αναφέρεται στη σχετική διαδικτυακή ανάρτηση του “Αρχέλων”.

Οι θαλάσσιες χελώνες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Κάθε χρόνο η Caretta επιστρέφει σε ορισμένες παραλίες της Κρήτης για να αφήσει τα αβγά της: Οι παραλίες αυτές βρίσκονται στους κόλπους του Ρεθύμνου, των Χανίων και της Μεσαράς. Από τις τρεις περιοχές, οι περισσότερες φωλιές καταγράφονται στον κόλπο του Ρεθύμνου, που φιλοξενεί τον τρίτο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Caretta στην Ελλάδα.

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “Αρχέλων” πραγματοποιεί πρόγραμμα καταγραφής της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια.

Σημειώνεται ότι ο “Αρχέλων” συνεργάζεται με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης, καθώς και τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και προστασία των φυσικών ενδιαιτημάτων αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε - Μέτρα προστασίας της Caretta

Όπως είναι λογικό, με την έναρξη της περιόδου ωοτοκίας της Caretta caretta στους τρεις κόλπους της Κρήτης, αυξάνεται η ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο προσεκτική διαχείριση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις παραλίες του νησιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή των μέτρων προστασίας βιοτόπων αναπαραγωγής της Caretta, όπως αυτά ορίζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1636/12.5.2017 και ΦΕΚ Β’ 1970/7.6.2017, 3ο Παράρτημα, ΙΙ).

Έτσι, επισκέπτες, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις ακτές που βρίσκονται στους εν λόγω κόλπους, οφείλουν να συνεργαστούν και να συμβάλουν όπως μπορούν, ούτως ώστε τα σχετικά λίγα αυτά χιλιόμετρα παραλίας όπου λαμβάνει χώρα η ωοτοκία της Caretta στην Κρήτη να είναι φιλικά προς τις χελώνες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

α) Nα απομακρύνονται τα έπιπλα θαλάσσης κατά τη δύση του ηλίου και να τοποθετούνται σε σημείο εκτός της αμμώδους ακτής, ούτως ώστε να μην αποτελούν εμπόδιο για τις θαλάσσιες χελώνες που επιχειρούν να ωοτοκήσουν.

β) Nα μη τοποθετούνται ξύλινοι διάδρομοι.

γ) Nα εξασφαλίζεται ελεύθερη ζώνη πλάτους 5 μέτρων στο πίσω μέρος της παραλίας, ώστε να υπάρχει εκεί ελεύθερος χώρος για ωοτοκία.

δ) Nα μην ξεπλένονται τα έπιπλα θαλάσσης πάνω στην παραλία.

ε) Nα μειωθούν δραστικά τα φώτα που φέγγουν πάνω στην παραλία το βράδυ (φωτορύπανση).

στ) Nα μη γίνεται καθαρισμός παραλιών με βαρέα οχήματα από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου.

ζ) Nα μην κινείται κανένα τροχοφόρο στις παραλίες.

η) Kαι να μη διεξάγονται beach parties το βράδυ.

neakriti.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ