ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καινούργιο βιβλίο από τον Παρασκευά Συριανόγλου

0

 

 

Για ακόμα μία φορά ο συγγραφέας Παρασκευάς Συριανόγλου, έρχεται με ένα δικό του έργο να φωτίσει πτυχές της τοπικής ιστορίας καταγράφοντας και διασώζοντας τα γεγονότα που σημάδεψαν της περίοδο της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Ρέθυμνο και όχι μόνο.

Το καινούργιο του βιβλίο  «Μετοικεσία» - Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στο Ρέθυμνο», παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο κατάμεστο από κόσμο «Σπίτι του Πολιτισμού» σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα «Μπουμπούνες» που ως γνωστόν έχει την ευθύνη οργάνωσης του επόμενου κυνηγιού θησαυρού της πόλης του Ρεθύμνου.

Στην αναφορά του για το βιβλίο του,  ο Παρασκευάς Συριανόγλου, είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το βιβλίο αναφέρεται σε μία ολόκληρη δεκαετία, από το 1919 μέχρι το 1929-1930, τα γεγονότα πριν και μετά την καταστροφή και κυρίως την εγκατάσταση των προσφύγων μεταναστών εδώ στο Ρέθυμνο. Το βιβλίο έχει ωμές αλήθειες  και ανατρέπονται πολλά «πιστεύω», δηλαδή εγώ είχα αρνητικά μηνύματα για το πώς τους υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες. Όμως έχουμε και θετικά μηνύματα, καθώς έχουμε δηλώσεις από υπουργούς, όπως ο Δοξιάδης, που λέει ότι το Ρέθυμνο υποδέχθηκε, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, με τον καλύτερο τρόπο τους πρόσφυγες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΙΛΕΡ και καθηγητής του Π.Κ. κ. Νίκος Παπαδογιαννάκης, δήλωσε, ότι «Το βιβλίο παρουσιάζει τα προβλήματα τα οποία είχαν οι πρόσφυγες, το ποιοι βοήθησαν, αναφέρεται επίσης στα θέματα που προέκυψαν, με την εύρεση εργασίας, με τη βοήθεια από το κράτος, ή τα προβλήματα που είχαν μετά με τους τόπους και τα ανταλλάξιμα.» Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι «Οι μικρασιάτες ξεχωρίζουν σε όλα και χωρίς διακρίσεις διακρίνονται. Διακρίνονται για την εργατικότητα τους, για την κατάφαση στη ζωή, έχουν και το γλέντι, μετέφεραν εδώ την μικρασιατική μουσική, αλλά και το μεθοδικό ψάρεμα και ο Νικόλας ο βαρκάς έμαθε σε πολλούς να ψαρεύουν και σήμερα οι μικρασιάτες είναι το καμάρι του Ρεθύμνου. Το βιβλίο του Παρασκευά είναι μία επώδυνη έρευνα, που παρουσιάζει στοιχεία από ντοκουμέντα για την όλη ποσοτική και ποιοτική κατάσταση της εποχής».

Επίκαιρο λόγω των σύγχρονων εισροών προσφύγων στην χώρα μας, χαρακτήρισε το βιβλίο του Παρασκευά Συριανόγλου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Κ., Γιώργος Νικολακάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι που επίσης μίλησε στην εκδήλωση. «Είναι ένα βιβλίο καμβάς, το οποίο έχει με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια γεγονότα, πρόσωπα, καταστάσεις, που αναφέρονται  στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και βλέπουμε και τη συνέχεια των προσώπων. Νομίζω ότι είναι μία ιστοριογραφική δουλειά πάρα πολύ επίμονη. Θα το χαρακτήριζα έργο ζωής του Παρασκευά Συριανόγλου, το οποίο έχει να προσφέρει όχι μόνο στους ρεθυμνιώτες, που μπορούν να αξιοποιήσουν κάθε λεπτομέρεια, από τα τοπωνύμια μέχρι τα πρόσωπα, αλλά και για όλους τους άλλους γιατί περιγράφει μία προσφυγική εγκατάσταση σε μία τοπική κοινωνία, με τις εντάσεις, με τα θετικά και τα αρνητικά της υποδοχής και πιστεύω ότι είναι πραγματικά ένα συγκλονιστικό βιβλίο»

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ