ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Ιστορικός Σύλλογος Ρεθύμνιων Αττικής “Το Αρκαδι” και οι εορτασμοί του Ιωβηλαίου του 1930-2020

0

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ  2019- 2020

Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Ν.Βλατάκης  με  διορατικότητα και με αίσθημα ευθύνης,όπως αρμόζει στον εκφραστή μιας ενενηκονταετούς ιστορικής πορείας  προσφοράς αγάπης, ελπίδος, δημιουργίας, διαφυλάξεως,πίστεως και σωτηρίων αγώνων, οραματίστηκε και εγκαίρως προγραμμάτισε τις εορταστικές εκδηλώσεις του έτους 2020, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν από τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ” με αφορμή την συμπλήρωση των 90 ετών από της ιδρύσεως του .

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2019

Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΩΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ

Κυριακή 29-09-2019 συνέντευξη τύπου στο πολυτελές ξενοδοχείο Αθηνά Παλλάς του κου Ν, Δασκαλαντωνάκη μόνον για δημοσιογράφους .

Ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» προσκάλεσε όλο τον τύπο για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη της κρητικής διαλέκτου ως αυτοδύναμο μάθημα στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη και την αναπλ. Καθηγ. Παν. Κρήτης κα Μαρίνα Τζακώστα.

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2019

-ΔΕΥΤΕΡΑ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Εορτασμός  των Αγίων  Τεσσάρων  Νεομαρτύρων. Θεία Λειτουργία μετ΄αρτοκλασίας  στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου  Πευκακίων (ΟΔΟΣ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ –ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ).

*ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΙΣΗΜΩΝ  ΤΕΛΕΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΑ 90 ΕΤΗ ΑΠΟ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (1930- 2020)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019

*ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ Ι. ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ & ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

-ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ  15-16-17  – ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Τελετή θρονιάσματος της Ιεράς Εικόνας των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Γεωργίου,Μανουήλ και Νικολάου ( Βλατάδων)  στην Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων καθώς και εορτασμός του Ολοκαυτώματος Αρκαδίου  σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητων Μακεδονίας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι Άγιοι επισκέπτονται την Ιερά Μονή των συγγενών των .

ΔισΑρχιερατικό Συλλείτουργο από Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ Ευγένιο με  Θεοφ. Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρος  καθηγούμενο της Ι.Μ. Βλατάδων ,

Στην εκδρομή θα έχουμε την χαρά και την τιμή να μας συνοδεύσει ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ευγένιος .

Ταυτόχρονα θα εορταστεί και η 153η επέτειος του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδιου με επιμνημόσυνη δέηση.

Η άνω εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία της Αδελφότητας Κρητών Μσκεδονίας.

-27 Νοεμβρίου 2019 ,Τετάρτη

Εκδήλωση προς τιμή του  λόγιου Παύλου Δρανδακη. (Πάνορμο Κρήτης 1896 – Αθήνα 1945). Δημοσιογράφος , εκδότης , ιδρυτής – δημιουργός και «νονός» της περιοχής προαστίου Ηλιούπολης – Αττικής Σπούδασε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου,όπου πήρε δίπλωμα οικονομικών επιστημών από τη γαλλική σχολή ιησουιτών. Το 1915 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.Ήταν κάτοχος πολλών ξένων γλωσσώ και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και ως συντάκτης στη γαλλόφωνηεφημερίδα Messager d’ Athènes.Αργότερα αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία ως πολιτικός συντάκτης και το 1917εξέδωσε ην εφημερίδα Courrier d’ Athènes και ανέλαβε ανταποκριτής της αγγλικής Daily Express. Έργο της ζωήςτου υπήρξε η έκδοση, με τη συνεργασία των αδελφών του και ιδίως του Ελευθέριου Δ., και η διεύθυνση τηςσύνταξης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας (1926). Άλλο εκδοτικό έργο του  ήταν η Εγκυκλοπαίδεια τωνΕθνών, από την οποία εκδόθηκαν 20 τεύχη με αυτοτελείς μονογραφίες για θέματα ιστορικά, λογοτεχνικά, τέχνης,φιλοσοφίας κλπ. και πλούσια εικονογράφηση.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ στην αίθουσα της στην οδό Ακαδημίας και θα τελεί υπό την αιγίδα της γαλλικής πρεσβείας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

-Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019

Εσπερινός  προς τιμή της πολιούχου Ρεθύμνου Αγ. Βαρβάρας  στον Ι.Ναό Παναγίας Καπνικαρεας  οδός Ερμού και ετήσιο μνημόσυνο των μελών του συλλόγου μας

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2020

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ή ΚΥΡΙΑΚΗ  12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ  , ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ 

(θα ενημερωθείτε εγκαίρως για την ημερομηνία  ,  αναμονή οριστικοποίησης ανω ημερομ.  εκ του ξενοδοχείου). ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΠΡΟΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2020

-ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΡΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΕΠΙΤΙΜΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ :

1.ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ , 2.ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ, 3.ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ .

Τιμητική ημερίδα για τρείς εξέχουσες  Ρεθυμνιακές  προσωπικότητες της Ακαδημίας Αθηνών , οι οποίες ετύγχαναν ενεργά και επίτιμα μέλη του συλλόγου μας.

-ΜΑΡΤΙΟΣ  2020 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΊΑ ΜΕ  ΚΛΑΣΣΙΚΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΙΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΕΣ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ                                    Για πρώτη φορά θα συναντηθούν για χάρη των 90 ετών από ιδρύσεως του συλλόγου μας Ρεθεμνιώτες κλασσικοί μουσικοσυνθέτες, δείχνοντας το μεγαλείο του Ρεθέμνους.

ΜΑΙΟΣ  2020

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΣΑΒΒΑΤΟ

ΕΠΙΣΙΜΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΕΤΗ

-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΙΜΗΤΙΚΉ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ  ΚΥΡΟ ΙΕΡΟΘΕΟ ΜΠΡΑΟΥΔΑΚΗ  -ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΛΟΓΓΟΒΑΡΔΑΣ ΠΑΡΟΥ  ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡ. ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ & ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020  -

ΟΙ ΑΓ. ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΆ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ  ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  ΜΕ ΘΡΟΝΙΑΣΜΑ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΩΝ  ΑΓ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΣΤΗ Ι. ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ . Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΚΡΗΤΕΣ ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΛΟΓΩ ΘΑΛΑΣΣΟΤΑΡΑΧΗΣ ΠΕΡΙΕΛΘΑΠΗΣΑΝ ΑΠΟ  ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ  Π.ΕΦΡΑΙΜ  ΤΗΣ Ι. ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ Κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ

(ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΤΟΜΩΝ)

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020

*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ  :

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ»  ,«ΙΩΒΗΛΑΙΟ 90 ΕΤΩΝ  ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

Ως φορέας υλοποιήσεως  της εμπνεύσεως αυτής, ορίστηκε από το ΔΣ  η οργανωτική Επιτροπή Πολιτιστικής δραστηριότητας  η οποία πρόεδρο τον Γεώργιο Ν. Βλατάκη , αντιπρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθυμνης και Αυλοποτάμοπυ κ. Ευγένιο  και μέλη εκλεκτές προσωπικότητες όπως

Οργανωτική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις των 90 ετων από ιδρύσεως του συλλόγου μας:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΒΛΑΤΑΚΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΡΕΘΥΜΝΗΣ & ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ Κ ΕΥΓΕΝΙΟΣ  -ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΡΑΝΔΑΚΗΣ – ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ –  ΚΑΛΛ. ΔΙΕΥΘ. ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ-ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ – ΚΑΘΗΓ. ΑΡΧΑΙΟΛ. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΈΥΘΕΡΝΑ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ- ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ»

Επίσης  ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΜΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ 90 ΕΤΩΝ :

  • ΕΚΔΟΣΗ  ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΥ  ΚΑΝΟΝΑ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΙΟΚΕΦΑΛΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ Ο ΠΑΝ/ΤΟΣ ΑΡΧΙΜ. Π. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΚΑΙ  ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΜΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΚΔΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ , ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ.
  •  ΗΡΩΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ  ΩΣ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΤΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΙΩΝ
  • ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ  ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΝΟΥΦΡΑΚΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ  ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥΣ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ 90 ΕΤΩΝ .
  • ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΚΑΠΕΛΛΑ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η αλήθεια και το όραμα αποτελούν την ομορφιά και την δημιουργία της ζωής και οι Ρεθεμνιώτες , έχουμε το ιστορικό προνόμιο, μέσα από υπερβάσεις, πτώσεις, υψηλόφρονες θυσίες να διατηρούμε την σπουδαιότητα τους,

Ο πρόεδρος κος Γεώργιος Ν. Βλατάκης , τα Μέλη του ΔΣ. Του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής “ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ”  και όλοι όσοι διακονούμε με σεβασμό στο μονοπάτι της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας , αναλαμβάνο-ντας και την ευθύνη  για το παρόν και το μέλλον της, προετοιμάζουμε τις επετειακές εκδηλώσεις των 90 ετών από της ιδρύσεως του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικης ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ ,φωτίζοντας την ιστορική συνείδηση με οδοδείκτες την αλήθεια,την ελευθερία και το αίσθημα δικαίου κάθε ανθρώπου.

Για κάθε λαό και αναμφισβήτητα για το Γένος των Ελλήνων και ιδίως των Κρητών , η ιστορία μας είναι το απαραίτητο εφαλτήριο για να "κερδίσουμε" τον εαυτό μας.

Ο εκάστοτε ετήσιος προγραμματισμός του συλλόγου μας χρησιμεύει αφενός για την ενημέρωση των μελών και των εν γένει κρητικών συλλόγων αφετέρου κυρίως δε για να μην συμπίπτουν .  Σας επισημαίνουμε ότι θα υπάρξουν πιθανές αλλαγές στον άνω προγραμματισμό λόγω της πολυπλοκότητας των εκδηλώσεων, για τις οποίες θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Για κάθε εκδήλωση θα ενημερωθείτε επισταμένως (τόπο, ώρα κά) είτε με προσκλήσεις είτε δια μέσω του τύπου. Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στην Ντίντα Κλειδή (γεν.γραμ. ) 6932223302 , Ελ. Λιαναντωνάκη (α΄Αντιπρ.) 6947791840.

Παρακαλούνται τα μέλη του συλλόγου καθώς και οι φίλοι αυτού όπως ευγενώς ακολουθήσουν το άνω πρόγραμμα και συμμετάσχουν σε αυτές.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ