ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπό την πίεση του χρόνου Ρεθεμνιώτες δικαιούχοι γερμανικών επανορθώσεων

0

Υπό την πίεση του χρόνου και υπό την απειλή της παραγραφής βρίσκονται χιλιάδες Ρεθεμνιώτες, δικαιούχοι γερμανικών επανορθώσεων καθώς στις 31 Δεκεμβρίου 2019 λήγει η 20ετία από την έκδοση των αποφάσεων, με τις οποίες κατοχυρώθηκε η υποχρέωση του Γερμανικού κράτους να καταβάλει αποζημιώσεις για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής. Μετά την αποκάλυψη, ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ χιλιάδων θυμάτων Ολοκαυτωμάτων στο νομό Ρεθύμνης, που έκανε στην εφημερίδα μας ο κ. Αριστομένης Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, απευθυνθήκαμε, τόσο στον πρόεδρο του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή» κ. Γιώργο Σταράκη, όσο και στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Βαγγέλη Μουνδριανάκη, προκειμένου να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα για το που φτάνει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τους δικαιούχους του Ρεθύμνου.

Αριστομένης Συγγελάκης: «Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις υπέρ χιλιάδων θυμάτων στο νομό Ρεθύμνης»

Στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στο «Ρέθεμνος», ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κ. Συγγελάκης, στο ερώτημα που αφορούσε στο αν υπάρχουν διεκδικήσεις από την πλευρά του Ρεθύμνου, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν απλώς διεκδικήσεις αλλά τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις υπέρ χιλιάδων θυμάτων Ολοκαυτωμάτων στο νομό Ρεθύμνης. Αποφάσεις όμως που πρέπει να μεταφραστούν και να επιδοθούν επισήμως στο γερμανικό κράτος ΑΜΕΣΑ, πριν παρέλθει η προθεσμία και τεθεί ζήτημα παραγραφής» Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Απευθύνουμε έκκληση στον Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, που έχει αναλάβει επισήμως από τα θύματα, πριν εικοσιπέντε χρόνια, την κατάθεση των αγωγών και την διεκπεραίωση των υποθέσεων, να πράξει τα δέοντα όσο είναι ακόμη καιρός!»

1995: «Εργολαβικό δίκης με… υποχρέωση διεκπεραίωσης »

Το καλοκαίρι του 1995 ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, υπογράφει με τους σημερινούς Ρεθεμνιώτες δικαιούχους «Εργολαβικό Δίκης και Παροχή Πληρεξουσιότητας», με το οποίο οι Ρεθεμνιώτες θύματα της ναζιστικής κατοχής, εξουσιοδοτούσαν «τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, το Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου και τους δικηγόρους που ο τελευταίος υπέδειξε, (αναφέρονται 19 Ρεθεμνιώτες δικηγόροι) προκειμένου να «αναλάβουν να διεξαγάγουν τις σχετικές δικές στα αρμόδια δικαστήρια οι ίδιοι, ή σε συνεργασία με δικηγόρο στη Γερμανία εφόσον κριθεί αναγκαίο σε όλες τις φάσεις τους, και κάθε άλλη ενέργεια μέχρι την περαίωσή τους, χωρίς άλλη αμοιβή αλλά μόνο με την καταβολή των πραγματικών δαπανών».

Όσον αφορά στην αμοιβή των δικηγόρων, στο έγγραφο αναφέρεται: «Για την αμοιβή όλων των ενεργειών των δικηγόρων, εξωδίκων και δικαστικών μέχρι την με οποιοδήποτε τρόπο περαίωση της υπόθεσης θα καταβληθεί το 10% από το συνολικό ποσό που θα εισπραχθεί το οποίο και εκχωρείται (από τώρα) στο Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου».

Στη συνέχεια στο έγγραφο επισημαίνεται  ότι ο εντολέας κατέβαλε το ποσό των 20.000 δρχ. και αναφέρει: «με τον όρο ότι όποια ποσά καταβληθούν, θ’ αφαιρεθούν και θα αποδοθούν στους δικαιούχους κατά το χρόνο είσπραξης της αμοιβής, με την έννοια ότι δεν θα επιβαρυνθεί κανένας τίποτα, πέραν του ποσοστού».

Αξίζει αναφερθεί ότι το εργολαβικό της δίκης συνοδεύονταν κι από ένα ακόμα έγγραφο στο οποίο ο εντολέας περιέγραφε λεπτομερώς τη ζημιά που είχε υποστεί.

1999: Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου κερδίζει 12 υποθέσεις

Οι υποθέσεις εξετάζονταν ανά περιοχή – ανά χωριό. Σε 12 υποθέσεις το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης,  αποφάνθηκε ότι το Γερμανικό Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλλει συγκεκριμένα ποσά με τους νόμιμους τόκους στους δικαιούχους, τα οποία κυμαίνονται από τα 2 εκ. δρχ μέχρι και 125 εκ. δρχ.

Οι αποφάσεις αυτές, αφορούν την περιοχή του Ρεθύμνου, των Ανωγείων, του Γερακαρίου, του Πρίνου, του Περάματος, των Σακτουρίων, της Κρύας Βρύσης, τις Βρύσες Αμαρίου, τα Αβδελλά και τον Άγιο Μάμα και την Επισκοπή Ρεθύμνου.

Ερωτηματικά για την ισχύ της εικοσαετίας

Στην περίπτωση που ισχύει η παραγραφή των υποθέσεων στην εικοσαετία, τότε μένουν μόλις 2,5 μήνες προκειμένου αυτή να ολοκληρωθεί (1999-2019). Ωστόσο, στα χρόνια που πέρασαν, οι αποφάσεις δεν έχουν επιδοθεί στο Γερμανικό Κράτος, αφού χρειάζεται πρώτα να μεταφραστούν στα γερμανικά, πράγμα που δεν έχει γίνει έως σήμερα.

Γιώργος Σταράκης: «Είναι χιλιάδες οι Ρεθεμνιώτες δικαιούχοι»

Ο πρόεδρος του «Σωματείου Ρεθυμνίων Πληγέντων Κατά Τη Ναζιστική Κατοχή» κ. Γιώργος Σταράκης, ανέφερε: «Έχουμε στείλει τις 12 αυτές αποφάσεις στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα οι οποίες αφορούν χιλιάδες δικαιούχους, αφού πρόκειται για 12 αποφάσεις που η κάθε μια αφορά μία συγκεκριμένη  περιοχή, και στην κάθε μία, δικαιούχοι είναι ακόμα και 100άδες Ρεθεμνιώτες».

Στη συνέχεια ο κ. Σταράκης τόνισε ότι το Σωματείο ιδρύθηκε λόγω του ιστορικού χρέους. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη σύσταση ενός φορέα με συλλογική ισχύ για να πετύχουμε, την αποτύπωση της συλλογικής μας μνήμης. Μέσα στο καταστατικό μας αναφέρεται ότι στους σκοπούς μας είναι και η διεκδίκηση με συνέπεια και σοβαρότητα των γερμανικών αποζημιώσεων».

Κάνοντας αναφορά στο ιστορικό των αγωγών που ξεκίνησαν πριν από 24 χρόνια υπογράμμισε: « Το 1995, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, έπαιρνε 20 χιλιάδες δρχ για κάθε αγωγή που γινόταν για νεκρό και 20 χιλιάδες επίσης, για κάθε αγωγή που γινόταν για υλικές ζημιές».

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Βρήκαμε τις αποφάσεις, τις δημοσιοποιήσαμε και τώρα θέλουμε να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, γιατί φοβόμαστε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου και τη συμπλήρωση της 20ετίας, θα παραγραφούν οι υποθέσεις του Ρεθύμνου. Υπενθυμίζω ότι το σωματείο μας έφτασε μέχρι το Αμβούργο. Εκεί συναντηθήκαμε με ακτιβιστές Γερμανούς δικηγόρους που γνωρίζουν το γερμανικό δίκαιο και είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν. Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι οι μεταφράσεις των αποφάσεων στα γερμανικά. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε αυτό το κρίσιμο σημείο και θέτουμε στη διάθεσή του Δικηγορικού Συλλόγου 7.000 ευρώ που έχουμε εξασφαλίσει ως χορηγία, προκειμένου να προχωρήσουν οι μεταφράσεις. Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με το Δικηγορικό Σύλλογο και περιμένουμε να συναντηθούμε προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Σήμερα, είμαστε στην τελική φάση και πρέπει να προλάβουμε».

Ο κ. Σταράκης σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ότι ως Σωματείο δεν έχουν βρει τις αποφάσεις που αφορούν τα χωριά Άνω Μέρος και Καλή Συκιά και ότι συνεχίζεται η αναζήτησή τους. «Θα τις βρούμε πιστεύω, γιατί και αυτές οι αγωγές πληρώθηκαν, από τους πληγέντες κατοίκους και σίγουρα θα έχουν κατατεθεί».

Κλείνοντας ο κ. Σταράκης υπογράμμισε: «Αν όχι αυτή την εβδομάδα, έστω την επόμενη περιμένουμε την πρόσκληση του Δικηγορικού Συλλόγου προκειμένου να συνεργαστούμε και να προχωρήσουμε». Στη συνέχεια ο ίδιος διευκρίνισε: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι άλλο είναι οι διεκδικήσεις του ελληνικού δημοσίου (κατοχικό δάνειο, καταστροφές υποδομών κτλ) και άλλο οι διεκδικήσεις των ιδιωτών. Εμείς εκπροσωπούμε τους ιδιώτες. Σας υπενθυμίζω την περίπτωση του Διστόμου που έχει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας. Το   Δίστομο έκανε κατάσχεση στις εισπράξεις των γερμανικών σιδηροδρόμων στην Ιταλία. Έκαναν προσφυγή  και με απόφαση του Ιταλικού Δικαστηρίου η Γερμανία χρωστάει 25 εκ. στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου».

Τέλος ο κ. Σταράκης αναφερόμενος στην εκδήλωση για τον καθηγητή Ρίχτερ στο Ωδείο που ματαίωσε το Σωματείο, είπε ότι νιώθει δικαιωμένος αφού πλέον ο τίτλος του Χ. Ρίχτερ έχει ανακληθεί από την Πρυτανεία του Π.Κ.

Βαγγέλης Μουνδριανάκης: «Θα δούμε που βρίσκεται το θέμα»

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βαγγέλης Μουνδριανάκης αφού υπογράμμισε ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν εντυπώσεις τόνισε: «Δεν έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μας από την πλευρά του κ. Συγγελάκη. Θα δούμε που βρίσκεται το θέμα, ώστε να πράξουμε τα δέοντα».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ