ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Αντικαπνιστικός νόμος: «Συμμαχία για μια καλύτερη ζωή χωρίς καπνό» για να σβήσουν τα τσιγάρα

0

Μητσοτάκης: «Ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Ο σκόπος δεν είναι ο διχασμός αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία» - Ξεκινά η λειτουργία του 1142 για τις επώνυμες καταγγελίες

Την έναρξη της αντικαπνιστικής εκστρατείας κήρυξε απο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτακη να δίνει το σήμα για την ενημερωτική καμπάνια που θα επιχειρήσει να πείσει τους Έλληνες να σβήσουν οριστικά κι αμετάκλητα το τσιγάρο.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανοίγοντας την παρουσίαση είπε ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τους μη καπνιστές κατά των καπνιστών» απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για δημιουργία ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας για έναν εθνικό στόχο υγείας.

Όπως ανακοινώθηκε η υπογραφή της καμπάνιας είναι η φράση «Συμμαχία για να μια καλύτερη ζωή χωρίς σκοπό» και σύνθημά της το «Η υγεία μας ενώνει».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρατήρησε ότι από το 2009 υπάρχουν 11 νομοθετήματα, Προεδρικά Διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις «με μηδενικά αποτελέσματα».

«Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός της απαγόρευσης καπνίσματος σε κλειστούς χώρους που υποτίθεται ότι θεσμοθετήθηκε το 2009» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «μια άσκηση αλληλοσεβασμού που ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή»

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/460086291284654/

Επέκρινε, μάλιστα, τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν τόλμησαν, τη διοίκηση που αδράνησε και τη κοινωνία που ανέχτηκε «σαν το κάπνισμα να μην αφορά την Υγεία και τον Πολιτισμό μας. Και σαν να αποτελεί μία ανώδυνη λεπτομέρεια».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα. Η εικόνα μας μέχρι σήμερα ήταν άθλια. Υπουργοί κάπνιζαν μπροστά σε κάμερες μέσα στα υπουργεία τους ενώ δημόσιοι λειτουργοί ακόμα και γιατροί καπνίζουν σε νοσοκομεία» σημείωσε ο πρωθυπουργός παρατηρώντας ότι «δεν έχει άδικο το 84% που θεωρεί πολιτιστική υποβάθμιση να μην εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος».

Παράλληλα, όμως, ξεκαθάρισε ότι «ο εχθρός είναι ο καπνός, όχι οι καπνιστές. Ο σκόπος δεν είναι ο διχασμός αλλά μια εθνική συμμαχία που θα οδηγήσει σε συλλογική ευημερία».

«Όπως μάθαμε να φοράμε τη ζώνη και το κράνος θα μάθουμε να καπνίζουμε έξω από τα μπαρ και τα εστιατόρια» πρόσθεσε.

«Δεν είναι υπόθεση καταστολής, είναι υπόθεση της ικανότητας μας ως οργανωμένη κοινωνία να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που αναγνωρίζουμε ότι είναι το σωστό» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης.

Τα τσουχτερά πρόστιμα

Αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα θα βρίσκονται πλέον οι θεριακλήδες, παραβάτες της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τα πρόστιμα για κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξεκινούν από τα 100 ευρώ για τον καπνιστή και 500 ευρώ για τον ιδιοκτήτη, ενώ αυξάνονται ακόμη περισσότερο και για κέντρα διασκέδασης και χώρους εστίασης άνω των 100 τ.μ και ειδικά άνω των 300 τ.μ.

Ισχύει για κάθε παράβαση σε όλους τους κλειστούς χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος ό,τι έκτασης και εάν είναι, σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, τα αεροδρόμια εκτός των ειδικών χώρων καπνιστών, τους δημόσιους χώρους εργασίας καθώς και αναμονής δημοσίων υπηρεσιών.

Ο υπεύθυνος διαχείρισης ή προϊστάμενος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω από 100 τ.μ. θα πληρώνει 500 ευρώ.

Για κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καφετέριες, μπαρ άνω των 100 τ.μ το πρόστιμο για τον υπεύθυνο διαχείρισης ξεκινά από 2.000 ευρώ και για κάθε υποτροπή ανεβαίνει κατά 2.000 ευρώ, μέχρι την πέμπτη υποτροπή που επιβάλλεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ και οριστική ανάκληση αδείας. Για τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ τα πρόστιμα για τους υπεύθυνους καταστήματος ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ σε κάθε υποτροπή.

Ιδιαίτερα αυστηρά είναι τα πρόστιμα για κλειστούς και υπαίθριους χώρους που συναθροίζονται ανήλικοι, όπως παιδικούς – βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, παιδικές χαρές, χώροι αθλητικών εκδηλώσεων και αθλοπαιδιών. Το πρόστιμο για τον καπνιστή είναι στα 200 ευρώ.

Στα 1.500 ευρώ είναι το πρόστιμο για τον καπνιστή οδηγό ή επιβαίνοντα ΙΧ αυτοκινήτου στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ