ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Καινοτόμα εφαρμογή για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης

0

Μια καινοτόμα εφαρμογή ήρθε στο φως για τους καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Κρήτης τίθεται σε εφαρμογή μια καινοτόμα εφαρμογή που προστίθεται στην επιστημονική “εργαλειοθήκη” των καλλιεργητών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νησί.

«Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στη βάση της κεντρικής πολιτικής μας επιλογής να φέρουμε την έρευνα και την καινοτομία κοντά στην παραγωγή και στην υπηρεσία του αγρότη», επισήμανε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Περιφέρεια χθες, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης, με τη συμμετοχή του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιου Πυρίντσου και του καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλία Καστανά. Όπως ανακοινώθηκε, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας, σε ένα περιβάλλον απλό και φιλικό προς τον χρήστη, να χρησιμοποιεί τον διαδραστικό χάρτη, στην ιστοσελίδα ttps://regionofcrete.shinyapps.io/agriSuitApp/ και να βρίσκει σε κάθε σημείο της Κρήτης ποιο αρωματικό ή φαρμακευτικό φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει.

«Η αξιοποίηση αυτής της νέας δυνατότητας θα διευρύνει το “καλάθι” των κρητικών προϊόντων σε όρους ποιότητας, και θα ενισχύσει τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια της κρητικής παραγωγής. Θεωρώ μονόδρομο στη σημερινή εποχή τη διασύνδεση των νέων τεχνολογιών και των “έξυπνων” συστημάτων με τους παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι η αγροτική παραγωγή, για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου προσαρμοσμένου στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής και επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέργιος Πυρίντσος ανέφερε ότι «ο κάθε αγρότης μπορεί να πάρει τις γεωγραφικές συντεταγμένες του χωραφιού του ή του αγροκτήματός του με το GPS που έχει στο κινητό του, να εισάγει το στίγμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, να διαλέξει το φαρμακευτικό φυτό που τον ενδιαφέρει, και να δει την καταλληλότητα της θέσης που είναι το χωράφι του για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου είδους. Η καταλληλότητα δίδεται διαβαθμισμένη από το 0 έως το 1 και, όσο πιο κοντά στο 1 είναι η τιμή που θα του δώσει το σύστημα, τόσο πιο κατάλληλη είναι η θέση του χωραφιού του για το συγκεκριμένο είδος φυτού».

Ο καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς υπογράμμισε ότι «τα φαρμακευτικά φυτά αποτελούν έναν σημαντικό βιολογικό πόρο για την Κρήτη. Έως τώρα η αξιοποίηση και η εμπορία τους βασίζονταν σε συλλογές από τη φύση. Τώρα πλέον με τις προσπάθειες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργειά τους. Απομένει να γίνουν και τα επόμενα βήματα, τα οποία σταδιακά θα μετατρέψουν το νησί σε ένα hotspot παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ