ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Εργαστήριο και ασκήσεις επί χάρτου για την περίπτωση σεισμού

0

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) στο πλαίσιο δράσης της Ενίσχυσης του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και της Ετοιμότητας για τη διαχείριση σεισμικού κινδύνου σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, διοργάνωσε την περασμένη Πέμπτη -μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο- Εργαστήριο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για σεισμό σε επίπεδο Δήμων.

Κύριος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ενώ εισηγήσεις έκαναν και από τα στελέχη του Οργανισμού Μαρία Μανουσάκη, Γεωλόγο MSc (Τμήμα Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης – Πρόληψης), Νικόλαο Καρβελέα, Πολιτικό Μηχανικό MSc (Τμήμα Προγραμματισμού) και Λάμπρο Ζαρμακούπη (Τμήμα Παροχής Βοήθειας και Ετοιμότητας).

Ο καθηγητής κ. Λέκκας αναφερόμενος στο στόχο της δράσης είπε μεταξύ άλλων: «Είναι μια δράση του ΟΑΣΠ από τις πάρα πολλές που κάνει σε όλη την Ελλάδα κι έχει σαν στόχο την ενημέρωση και το συντονισμό των στελεχών των φορέων που εμπλέκονται σε μια σεισμική καταστροφή. Τέτοιες υπηρεσίες είναι κυρίως του δήμου και της περιφέρειας αλλά και άλλες υπηρεσίες όπως το ΕΚΑΒ, η Αστυνομία, οι διασώστες κ.α.»

Πραγματοποιήθηκε μια άσκηση επί χάρτου, είπε, η οποία αφορά όλα τα στελέχη των εμπλεκομένων φορέων αλλά περισσότερο αφορά μια αναμόχλευση των γνώσεων κάτω από το πρίσμα της νέας αντίληψης για τη διαχείριση των καταστροφών.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας υπογράμμισε: «Σταδιακά αλλάζουμε και το πνεύμα της διαχείρισης και ουσιαστικά την αντίληψη που έχουμε για τον κίνδυνο. Είναι μια από τις δράσεις του ΟΑΣΠ, οι άλλες δράσεις αφορούν τα σχολεία, την εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού, επιχειρησιακούς φορείς. θεωρώ ότι είναι μια χρήσιμη εμπειρία για όλους, όσα παρουσιάσαμε σε πρώτο επίπεδο και μετά στη διαδικασία της άσκησης επί χάρτου.

Όσον αφορά στην ανθεκτικότητα των δημόσιων κτηρίων στην Κρήτη και ειδικότερα στο Ρέθυμνο είπε: «Τα δημόσια κτήρια της Κρήτης και του Ρεθύμνου είναι κατασκευές που έχουν γίνει σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Είναι κτήρια που είναι παλιά, ιστορικά και που είναι ακόμα σε χρήση, είτε για υπηρεσίες, είτε για σχολεία και είναι και κτήρια σύγχρονα τα οποία έγιναν πριν από μερικά χρόνια. Εδώ βέβαια έχουμε αρκετά παλιά ιστορικά κτήρια λόγω και της ιστορίας που έχει το Ρέθυμνο όπως και η υπόλοιπη Κρήτη. Η διαπίστωση που κάνουμε είναι ότι τα καινούρια κτήρια, αυτά δηλαδή που έχουν 30-40 χρόνια ζωής είναι κτήρια τα οποία αντέχουν, αφού έχουν χτιστεί με αντισεισμικούς κανονισμούς και δέχονται και μεγάλες φορτίσεις σεισμικής ενέργειας χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Από κει και πέρα υπάρχουν τα παλιότερα κτήρια που χρειάζονται επισκευή, συντήρηση ή ενίσχυση. Και βέβαια είναι και τα πολύ παλιά ιστορικά κτήρια, τα οποία είναι υπό τον έλεγχο της αρχαιολογίας, συνεπώς οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολύ δύσκολες». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να πούμε ότι το 50% των δημόσιων κτηρίων είναι καινούρια, ένα 30% είναι ενδιάμεσα κτήρια και ένα 20% είναι πολύ παλιά κτήρια».

Στη συνέχει μιλώντας για το Ρέθυμνο είπε: «Έχει επεκταθεί και έχει γιγαντωθεί σαν πόλη, και τα νέα κτήρια είναι ασφαλή θεωρώντας βέβαια ότι χτίστηκαν με όλες τις προϋποθέσεις». Όσον αφορά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου στην οποία υπάρχει πλήθος ετοιμόρροπων κτηρίων, ο κ. Λέκκας είπε: «Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σχέδιο εκκένωσης, το οποίο είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αφού υπάρχουν παλιά κτήρια στενοί δρόμοι ενισχυμένες σεισμικές εντάσεις και πολύς κόσμος το καλοκαίρι. Αυτό είναι ένας γρίφος για το πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Για το πώς μπορεί να ενισχυθούν τα κτήρια ανέφερε: «Εκείνο που πρέπει να βρούμε είναι τί δράσεις θα κάνουμε στα παλιά κτήρια και στα κτήρια ενδιάμεσης ηλικίας. Σε αυτά της ενδιάμεσης ηλικίας ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας έχει θέσει τις προδιαγραφές, μέσα από πολύχρονη μελέτη επιστημονικών ομάδων κι έχει κάνει τους οδηγούς και τις κανονιστικές διατάξεις, με βάση τις οποίες θα γίνονται οι επισκευές».

Κλείνοντας ο καθηγητής κ. Λέκκας υπογράμμισε: «Θέλω να πω ότι αντί να κινδυνολογούμε πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε και πως θα το κάνουμε κι όχι να καταγγέλλουμε και να μένουμε στη καταγγελία. Υπάρχουν δράσεις που πρότεινα και στο δήμαρχο και σε ένα μήνα που θα ψηφιστεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα, ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους που υπάρχουν, γιατί το να τους εξαλείψουμε, είναι εκτός πραγματικότητας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ