ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Στο Ρέθυμνο η παράσταση "Μια στιγμή να πάρω τη ζακέτα μου"

0

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, στην 40η δημιουργία της, παρουσιάζει και στο Ρέθυμνο, στο The Garage, το Σάββατο 01/02, τα έργα και τις ημέρες δύο σπουδαίων προσωπικοτήτων του Μεγάλου Κάστρου της ηθοποιού Αλέκας Παΐζη και της ποιήτριας Κατίνας Παΐζη.

Μια ξεχωριστή παράσταση-μια παράσταση εμπειρία, στην οποία οι θεατές παύουν να έχουν παθητικό ρόλο. Διαβάζουν ξεχασμένα ποιήματα της Κατίνας Παΐζη, πίνουν κονιάκ, γεύονται τονωτικές τροφές και μνημονεύουν ζωηρά τα απολεσθέντα πρόσωπα, συμμετέχοντας ενεργά στην «αγρύπνια» και στην πρόταση του σκηνοθέτη για ένα ήπια διαδραστικό θέατρο μνήμης.

Το 2019 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση και 10 χρόνια από τον θάνατο της κορυφαίας μας ηθοποιού (1919-2009). Ελάχιστοι γνωρίζουν την κρητική καταγωγή της. Όπως, επίσης, λίγοι ξέρουν τη μεγάλη της αδελφή Κατίνα (1911-1996) -γνήσια ποιητική φωνή του μεσοπολέμου.  Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς το θεατρόφιλο κοινό της Κρήτης –πολύ πριν από το ταξίδι της παράστασης στην Αθήνα- έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στη γενέθλια πόλη των αδελφών Παΐζη, τον ταραχώδη βίο τους -διατρέχοντας, επί της ουσίας, ολόκληρον τον 20ο αιώνα μέσα από κομβικά γεγονότα της σύγχρονης Ιστορίας.

«Η ποιήτρια Κατίνα Παΐζη και η αδελφή της Αλέκα, η σπουδαία ηθοποιός, ήταν αγαπημένες φίλες της Ευρυδίκης Τρουλλινού και νονά του γιού της. Έτσι, στο ηρακλειώτικο οικογενειακό περιβάλλον άκουγα ιστορίες πολύ ξεχωριστές για τις δυο γυναίκες, ενώ νωρίς από την δεκαετία του '90, τις γνώρισα. Ο μύθος τους - ήταν εκείνες που από μια μεγάλη παρέα κοριτσιών του μεσοπολεμικού Ηρακλείου, με σπουδές, όνειρα και ομορφιά – «πέταξαν» στην Αθήνα και άφησαν τα χνάρια τους στις τέχνες. Για λόγους που τότε δεν καταλάβαινα, μετά τον θάνατο της Κατίνας, η Αλέκα με «προμήθευε» και με διάφορα δώρα, φωτογραφίες κυρίως από τη ζωή τους. Η ίδια είχε τακτοποιήσει το αρχείο της αδελφής της όπου βρήκα σπουδαία ντοκουμέντα για μιαν ολόκληρη εποχή. Μου έλεγε και τόσες ιστορίες όταν πήγαινα να τη δω στο θέατρο και στο σπίτι της, στην οδό Αριστοδήμου. Έτσι έγραψα το βιβλίο για την Κατίνα με τίτλο «Πόσο πολύ σ' αγάπησα» από το διαχρονικά ομότιτλο σπουδαίο τραγούδι (δυστυχώς είναι εξαντλημένο). Γύρισε ο καιρός, και με την βοήθεια πάντα του γιου της Κατίνας Ορέστη Ζωγράφου, και την προτροπή του σκηνοθέτη Δημήτρη Φοινίτση πήρε μορφή ο θεατρικός μονόλογος που ετοιμάστηκε από τον ίδιο.» Νίκη Τρουλλινού

Η ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Τη νύχτα που η γηραιά ηθοποιός πεθαίνει, η μεγάλη της αδελφή κατεβαίνει στη γη να την προϋπαντήσει. Η ποιήτρια του μεσοπολέμου -στεγνή από ανθρώπινα δάκρυα- ξετυλίγει το κουβάρι των κοινών αναμνήσεων και όλος ο περασμένος αιώνας παρελαύνει εμπρός μας. Αθώος, συναρπαστικός, ανελέητος. Από τα πρώτα χρόνια του βίου τους στο Ηράκλειο μιας άλλης εποχής, στην Αθήνα της Κατοχής, στις πίκρες, τις στερήσεις, τις χαρές, τις αγωνίες, τις εξορίες και στον διαρκή αγώνα της ζωής και της σκηνής. Η σκηνοθετική ιδέα επάνω στο βιογραφικό και ποιητικό λεκτικό υλικό εστιάζει στην καταγωγή των αδελφών και στο πως στην Κρήτη ξαγρυπνούμε τον νεκρό, την τελευταία νύχτα στο σπίτι του. Το «ξόδι» της Αλέκας με όλο το τυπικό του δύσκολου αποχαιρετισμού και με συνήθειες χαμένες πια -που η παράσταση ξαναθυμίζει. Βράδυ 4ης Φεβρουαρίου 2009 στον πρώτο όροφο κάπου στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, η Κατίνα μοιραία ξαναβρίσκει την Αλέκα. Κι εμείς δυο συγκλονιστικές γυναίκες της τέχνης (και) της ζωής!

Κείμενο: Νίκη Τρουλλινού

Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Φοινίτσης

Ερμηνεία: Ανάστα Αργυροπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Μικαέλα Κεφαλογιάννη

Φωτογραφίες: Χρήστος Τσουμπλέκας

Παραγωγή: Νόημα

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 21:00 στο The Garage

Διάρκεια παράστασης (χωρίς διάλειμμα): 75΄

Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Πληροφορίες – κρατήσεις στο τηλ. 6945378809

ΟΜΑΔΑ προΤΑΣΗ

Η Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2005 από επαγγελματίες του θεάτρου. Έχει έδρα της την Αθήνα. Όραμα της να «προτείνει» το νέο, το δημιουργικά ουσιώδες, το διαφορετικό, το «άλλο» στην τέχνη του θεάτρου και των λοιπών παραστατικών τεχνών μέσω ενός γόνιμου διαλόγου της τέχνης και του ανθρώπου, σχηματίζοντας συνάμα μια «τάση» στην έκφραση∙ ριζοσπαστική, ελεύθερη, αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό την οποία και επιθυμεί σταδιακά να διαμορφώσει, κατά τη διάρκεια της πορείας της στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αλλά και πέρα από αυτήν. Ο μινιμαλισμός και η αφαίρεση είναι τα κυριότερα ρεύματα που τροφοδοτούν καλλιτεχνικά το σχήμα. Τα κλασσικά έργα αλλά και η νέα γραφή, τα καινούργια -ιδιαίτερης τεχνοτροπίας- κείμενα αποτελούν τις πρώτες ύλες για έμπνευση και δημιουργία σε χώρους, κυρίως, μη θεατρικούς. Η ανατρεπτική «ιδέα» προσδιορίζει πρώτιστα το σκηνικό ύφος και την γενικότερη αισθητική της. Η Ομάδα δεν χρηματοδοτείται από κανέναν κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. «Αυτοχρηματοδοτείται», ωστόσο, από την ανεξάντλητη δεξαμενή της φαντασίας και τη ζωογόνα ανάγκη για πειραματισμό και καλλιτεχνική έκφραση. Το καλλιτεχνικό έργο της Ομάδας -εκτός Αθηνών- έχει, ως τώρα, παρουσιαστεί σε: Άρτα, Γαύδο, Δελφούς, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κω, Λαμία, Λέρο, Νάξο, Ναύπλιο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σητεία, Σύρο, Φλώρινα, Χανιά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ