ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δηλώσεις από τους εκλεγμένους της ΔΑΣ στο ΔΣ του ΕΚ Ρεθύμνου

0

Σε δηλώσεις στον Τύπο προχώρησαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στο ΕΚΡ με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 18 Φλεβάρη ιδιαίτερα μετά την απεργοσπαστική απόφαση του ΕΚ κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 14/02

Στράτος Μανιαβός μέλος ΔΣ ΕΚ και σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων

Το ΕΚ συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες η Διοίκηση του ΕΚΡ με θέμα την προκήρυξη απεργίας ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει στη βουλή η Κυβέρνηση. Στη πρώτη συνεδρίαση (28/01), η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή διότι “δεν το είχαν διαβάσει και δεν γνώριζαν τι περιλαμβάνει” . Στη δεύτερη συνεδρίαση το απεργοσπαστικό σήριαλ ολοκληρώθηκε.

Τη στιγμή της συνεδρίασης,  είχαν ήδη δημιουργηθεί οι όροι για γενική απεργία έπειτα από απόφαση της ΑΔΕΔΥ αλλά και μεγάλων Εργατικών Ομοσπονδιών και Κέντρων σε όλη τη χώρα όπως το ΕΚ Αθήνας, Ηρακλείου , Χανίων κ.α. , Παρόλο αυτά  οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚ Ρεθύμνου αποφάσισαν – με γραμμή ΓΣΕΕ- να στηρίξουν Κυβέρνηση και εργοδοσία , αφοπλίζοντας το εργατικό κίνημα και στερώντας το δικαίωμα από όποιον ήθελε να εναντιωθεί στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα.

Γιατί τους λέμε επικίνδυνους για το κίνημα και τους εργαζόμενους συνολικά;;

Όχι μόνο για την απεργοσπαστική τους θέση , την πιο κρίσιμη στιγμή, άλλωστε έχουν δείξει ότι περίτρανα ότι και σε κάθε άλλη περίπτωση δεν έχουν κουνήσει «το δαχτυλάκι» τους για να οργανωθεί με μαζικούς όρους μια συγκέντρωση αλλά κυρίως  για τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Ορίστε, ορισμένα απο όσα ακούσαμε στη συνεδρίαση.

  • “ Δεν μπορεί το ΠΑΜΕ να λέει πότε θα κάνουμε απεργία, αυτή η απεργία είναι του ΠΑΜΕ”
  • “ Το νομοσχέδιο είναι καλύτερο απο το προηγούμενο , είναι υπερ των εργαζομένων , περιλαμβάνει αυξήσεις στις συντάξεις
  • “δεν βλέπω διαφορές από όσα συμβαίνουν ήδη, η 13η και η 14η σύνταξη έχει ήδη καταργηθεί”
  • Δεν γνωρίζω τι φέρνει αυτό το νομοσχέδιο , δεν το έχω διαβάσει, έχω μάθει να εκτελώ τα όσα μου λέει το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο”

Φυσικά δεν πέσαμε απο τα σύνεφα . Την ίδια στάση, με τις ίδιες ακριβώς δικαιολογίες απέρριψαν την απεργιακή απάντηση, σε μια σειρά απο ΕΚ και Ομοσπονδίες που ελέγχονται απο τις δικές τους δυνάμεις.

Την ίδια απεργοσπαστική στάση κράτησαν τον Δεκέμβρη του 2018 όταν ψηφίζονταν ο απεργοκτόνος νόμος Αχτσιόγλου - Βρούτση.

Την ίδια απεργοσπαστική στάση κράτησαν τον Σεπτέμβρη του 2019 όταν ψηφίζονταν η πλήρης κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η παράδοση του μητρώου των συνδικάτων στο υπουργείο εργασίας και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργιακή κινητοποίηση.

Ανδρέας Βρακίδης μέλος ΔΣ ΕΚ και σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων

Αρνήθηκαν για άλλη μια φορά να σταθούν ως εκφραστές των συμφερόντων των εργαζομένων, υπηρετώντας πιστά την κυβέρνηση και την εργοδοσία, βάζουν πλάτη για να περάσουν τα πιο αντιδραστικά σχέδιά τους.

Αλήθεια, τι θετικό είδαν σε ένα Νόμο που περιλαμβάνει:

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!).

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.

Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους,

Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκατ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκατ. Ευρώ!

Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”.

Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου για το 90% των συνταξιούχων. Δηλαδή οι συντάξεις πείνας,  και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.

Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα ασφαλιστικά ταμεία (80 δισ. ευρώ) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το κούρεμα των Ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δισ.

Ο σημερινός ξενοδοχοϋπάλληλος για π.χ. με τα 100 ένσημα που μαζεύει με το ζόρι στη σεζόν θα χρειαστεί 60 χρόνια δουλειάς (δηλαδή μέχρι τα 80 του!!) για μια σύνταξη των 600 ευρώ (αν έχει μισθό 900). Αυτές τις θετικές αυξήσεις “είδε” ο πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχουπαλλήλων

Λουκάκης Στάθης μέλος ΔΣ ΕΚ και Πρόεδρος συνδικάτου Οικοδόμων

Το Συνδικάτο μας είναι το μοναδικό στο Νομό που έκανε Γ.Σ. (5/02)  με θέμα το ασφαλιστικό και αποφάσισε την στήριξη της απεργίας που καλεί η Ομοσπονδία μας και μια σειρά ΕΚ που να σημειώσουμε ότι δεν συσπερώνονται  όλα με το ΠΑΜΕ. Αυτό είναι και το κάλεσμα μας. Να μεγαλώσει ο αριθμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντιπαλεύουν την επίθεση που δεχόμαστε....

Γιατί η επίθεση στο Ασφαλιστικό δεν ξεχωρίζει κανέναν, ανεξάρτητα το τι ψηφίζει κάποιος ή τι πεποιθήσεις έχει. Μας αφορά όλους, εμάς και τα παιδιά μας. Ειδικά τη νέα γενιά. Οι νέοι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα κάνουν οικογένεια, θα αποκτήσουν παιδιά και θα ζήσουν από πρώτο χέρι τις μεγάλες δυσκολίες, εξαιτίας της κατάργησης κάθε ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας, των ελλείψεων στην Πρόληψη, στην υγεία των παιδιών, στην σύνταξή τους.

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο ΔΣ του ΕΚ,  με όλη αυτή τη στάση τους και με την προχθεσινή τους απόφαση οδηγούν την εργατική τάξη στην μοιρολατρία, την ηττοπάθεια και την αποστράτευση, αντί να οργανώσουν την αντεπίθεση της. Με όλα αυτά αποδεικνύεται πως είναι τα στηρίγματα της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, όχι μόνο να τους γυρίσει την πλάτη, αλλά να τους αποβάλει τελείως από τις γραμμές του εργατικού κινήματος, γιατί αποτελούν την Πέμπτη φάλαγγα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Τους καλούμε να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστική απάντηση στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις 18 Φλεβάρη. Να βγάλουν ανακοινώσεις , να ενημερώσουν τα μέλη τους για ότι ετοιμάζεται να περάσει και για όσα έρχονται στη συνέχεια.

Όλοι εμείς οι συνδικαλιστές και τα σωματεία του ΠΑΜΕ, δεν θα μπούμε στη λογική του συμβιβασμού, του «τι είχαμε τι χάσαμε;» «του περασμένα – ξεχασμένα».

Θα συνεχίσουμε και μετά την απεργία , να οργανώουμε τη πάλη, να αγωνιζόμαστε για Δημόσια και Δωρεάν Υποχρεωτική για όλους Κοινωνική Ασφάλιση .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ