ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οικολογική καταστροφή στην περιοχή του ΧΥΤΑ Αμαρίου

0

ΔΙΑΡΡΟΗ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΖΗΜΙΑΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Με αγωνία αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που θα δείξουν σε τι οφείλεται η μαζική θανάτωση άγριων πουλιών στην περιοχή που λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Το θέμα, το οποίο αποκαλύψαμε μέσα από το ενημερωτικό σάϊτ  rethemnosnews.gr την περασμένη Πέμπτη προκάλεσε την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων Αρχών αλλά και έθεσε σε συναγερμό τους φορείς προστασίας της άγριας πανίδας της Κρήτης.

Προανάκριση για το θέμα διεξάγεται από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου, το οποίο πήρε δείγματα από τα νεκρά πουλιά για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες θα δείξουν από τι προήλθε ο θάνατος τους. Οι εξετάσεις, αναμένονται να αποκαλύψουν για το αν πρόκειται για ασθένεια ή για δηλητηρίαση και προφανώς από τι προήλθε η τυχόν δηλητηρίαση.

Επίσης, άμεση ήταν η κινητοποίηση της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου που πήρε τα ζωντανά πουλιά που βρήκε εκεί σε μια προσπάθεια να διασώσει όσα είναι δυνατόν.

Η Αστυνομική δύναμη και το κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δασών επισκέφθηκε την περιοχή το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης παρουσία Εισαγγελέα. Τα ζωντανά πουλιά που βρήκαν και κατάφεραν να πιάσουν παραδόθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής«ΑΝΙΜΑ», κλιμάκιο του οποίου επίσης έσπευσεγια να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί και πήρε όσα πουλιά ήταν ετοιμοθάνατα σε μια προσπάθεια να τα διασώσει.

Στην περιοχή επρόκειτο να πάει επίσης ειδικός σκύλος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας προκειμένου να ανιχνεύσει την τυχόν ρίψη δολοφονικών δολωμάτων.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο εκπρόσωπος του συλλόγου ΑΝΙΜΑ κ. Γιώργος Κτιστάκης, τόνισε τα εξής: «Αυτή την στιγμή το πιο σημαντικό είναι να γίνει παρέμβαση, για να σταματήσει η ροή των ακαθαρσιών στο ρέμα. Μ’ αυτό το τρόπο θα αποφύγουμε τη συνέχιση της ζημιάς, αν οφείλεται  σε αυτό η μαζική δηλητηρίαση. Τα άρρωστα που μαζέψαμε δυσκολεύονται πολύ. Γίνεται προσπάθεια να γίνει ανάλυση των νεκρών τόσο από το μουσείο φυσικής ιστορίας, όσο και από εργαστήριο άλλου πανεπιστημίου. Εθελοντές θα προσπαθήσουν και τις επόμενες ημέρες να περισυλλέξουν άρρωστα. Επίσης είναι στο πρόγραμμα να περπατήσει το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί για ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων.»

Η κινητοποίηση Αρχών και φορέων ήταν πάντως άμεση και ο στόχος είναι να δοθεί απάντηση στα αίτια που προκάλεσαν τον μαζικό θάνατο των άγριων πουλιών.

Ο ΧΥΤΑ ΑΜΑΡΙΟΥ

Η καταφανής διαρροή αποστραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Αμαρίου σε παρακείμενο ρυάκι είναι το πρώτο που προκαλεί ερωτηματικά. Η περίπτωση της δηλητηρίασης των πουλιών από το μολυσμένο νερό είναι μία από τις ενδεχόμενες αιτίες.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αμαρίου κ. Παντελή Μουρτζανό τις τελευταίες ημέρες προκλήθηκε ζημιά στα δίκτυα μεταφοράς των στραγγισμάτων στην ειδική δεξαμενή, λόγω των έργων που γίνονται στον ΧΥΤΑ. Η ζημιά έχει γίνει στο νέο κύτταρο υγειονομική ταφής των απορριμμάτων και σύμφωνα με τον δήμαρχο καταβάλλεται προσπάθεια να επιδιορθωθεί ώστε να σταματήσει η διαρροή των μολυσμένων υγρών που ρυπαίνουν την περιοχή και τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς κυλούν στο ρυάκι που οδηγείται έως το φαράγγι του Αρκαδίου.

Τα ενδεχόμενα που ερευνώνται είναι μήπως ανάμεσα στα απορρίμματα που οδηγήθηκαν στο ΧΥΤΑ υπήρχαν δηλητηριώδεις ουσίες ή τοξικά απόβλητα που προκάλεσαν τον μαζικό θάνατο των πουλιών που κατά χιλιάδες πετούν πάνω από τον ΧΥΤΑ ψάχνοντας τροφή. Έφαγαν κάτι και πέθαναν τα πουλιά ή ήπιαν μολυσμένο νερό; Μπαίνει εδώένα ερωτηματικό, καθώς δύσκολα ένα άγριο πουλί – όπως λένε οι ειδικοί – πίνει βρώμικο νερό.

Σύμφωνα με τις Αρχές η έρευνα στρέφεται και στην περίπτωση κάποιου παρανοϊκού ανθρώπου, ο οποίος θα μπορούσε να έχει ρίξει δολοφονικά δολώματα, αφού δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές δεν λείπουν και έχουν παρατηρηθεί να συμβαίνουν ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Προς το παρόν κάθε ενδεχόμενο είναι πιθανό.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Η εικόνα που αντικρίσαμε το μεσημέρι της περασμένη Πέμπτης ήταν θλιβερή. Δεκάδες άγρια πουλιά βρίσκονταν νεκρά στους πρόποδες του λόφου, στον οποίο λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Αμαρίου. Δίπλα τους δε, ακόμα περισσότερα πτηνά της άγριας πανίδας της περιοχής περπατούσαν αδύναμα να πετάξουν, ξεψυχώντας το ένα μετά το άλλο.

Η περιοχή που περπατήσαμε ανήκει σε κτηνοτροφική μονάδα. Βρήκαμε τον κτηνοτρόφο και όπως μας ενημέρωσε, το φαινόμενο του ομαδικού θανατικού το αντιλήφθηκε και εκείνος το πρωί της Πέμπτης. Ο ίδιος μίλησε και για νεκρά πρόβατα σε άλλη πλαγιά του λόφου. Την προηγούμενη ημέρα δεν είχε δει κάτι παρόμοιο. Και αυτό ήταν άλλωστε διακριτό. Κανένα από τα νεκρά πουλιά δεν βρισκόταν σε αποσύνθεση. Είχαν πεθάνει λίγες ώρες ή πέθαιναν μπροστά μας εκείνη την στιγμή.

Εμείς φτάσαμε λίγο μετά τις δύο το απόγευμα. Περπατήσαμε μερικά στρέμματα γης. Παντού νεκρά κοράκια και γεράκια ή άλλα άγρια πουλιά έτοιμα να πεθάνουν. Το παρακείμενο ρυάκι έτρεχε με μαύρο νερό μολυσμένο. Μέσα σε αυτό είδαμε ένα πελαργό που προσπαθούσε να πετάξει. Αδύνατον. Το ίδιο και ένας γλάρος. Τα πουλιά ήταν άρρωστα και αυτά. Σε μια πλευρά ήταν νεκρή και μια κατσίκα με το κατσικάκι αλλά και ένα πρόβατο. Το πρόβατο ήταν σε πλήρη αποσύνθεση.

Το ρυάκι ήταν γεμάτο σκουπίδια και το νερό του ήταν σκουρόχρωμο, προφανώς γεμάτο από τα αποστραγγίδια του Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων. Η οικολογική καταστροφή ήταν πασιφανής και η ζημιά στην πανίδα της περιοχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «γενοκτονία» για τα άγρια πτηνά που διαβιούν εκεί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ