Αναλύσεις

Παραλίες για όλα τα γούστα

Περισσότερες από 160 παραλίες με εγγεγραμμένα σχέδια χρήσης - Πόσο προσβάσιμες είναι

Έντονη ήταν η συζήτηση που έγινε πρόσφατα για τα σχέδια χρήσης παραλιών και κατά πόσον οι τοπικές Αρχές συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών. Βάσει σχετικής νομοθεσίας, η τοπική επιτροπή παραλιών κάθε Δήμου και Κοινότητας έχει την υποχρέωση να ετοιμάζει σχέδιο χρήσης παραλίας, το οποίο αποστέλλεται στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών για έγκριση, με τα εγκεκριμένα σχέδια να κοινοποιούνται ακολούθως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για ενημέρωση.

Στα σχέδια καθορίζονται τα σημεία της παραλιακής κρατικής γης στα οποία, μεταξύ άλλων, η Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να τοποθετεί ξαπλώστρες και ομπρέλες, να καθορίζει χώρο θαλασσίων αθλημάτων καθώς και να δημιουργεί υποδομές, με την ανάλογη σήμανση, για τη διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στην παραλία και στη θάλασσα, περιλαμβανομένων προσβάσιμων χώρων στάθμευσης και χώρων υγιεινής, καθώς και διαδρόμων κατάλληλα διαμορφωμένων για εύκολη και ασφαλή είσοδο των ατόμων σε τροχοκάθισμα στη θάλασσα.

Η νομοθεσία καθορίζει, επίσης, ότι τα σημεία και η τοποθέτηση κρεβατιών θάλασσας και ομπρελών πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση τριών μέχρι πέντε μέτρων από το ψηλότερο σημείο του νερού, ώστε η παραλία να μπορεί να χρησιμοποιείται ελεύθερα από τους λουομένους.

Ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός κρεβατιών θαλάσσης και ομπρελών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητας της περιοχής, ενώ η απόσταση των κρεβατιών θάλασσας και ομπρελών ενός αδειούχου από άλλο αδειούχο θα είναι τουλάχιστον είκοσι μέτρα. Η νομοθεσία καθορίζει, επίσης, και την έκταση την οποία πρέπει να καταλαμβάνει ο εξοπλισμός της παραλίας, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 8 τ.μ. κατ' άτομο ή 16 τ.μ. για κάθε ομπρέλα με δύο ξαπλώστρες.

Περισσότερες από 160

αδειοδοτημένες παραλίες

Σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, 160 συνολικά παραλίες τοπικών Αρχών έχουν εγκριμένα σχέδια χρήσης παραλίας, όπως αυτά καθορίστηκαν μέχρι και την περσινή χρονιά, ενώ για τη φετινή χρονιά προστέθηκαν εννέα επιπλέον σχέδια και ανανεώθηκαν άλλα δεκαπέντε.

Πιο συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο του 2018 εγκρίθηκε σχέδιο για την παραλία "Λατούρας" στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αλαμινού. Στις 18 Απριλίου εγκρίθηκαν νέα σχέδια για την παραλία "Ποσειδώνας" στη Σωτήρα και για επτά παραλίες στον Δήμο Παραλιμνίου, και πιο συγκεκριμένα τις παραλίες "Freedom Beach", "Σκουταρόσπηλιοι", "Μηνάς", "Βάλη του Χατζηξενή", "Lobardi", "Νησιά" και "Νησιά Gardens". Παράλληλα, ανανεώθηκαν σχέδια χρήσης για δεκαπέντε παραλίες του Δήμου Παραλιμνίου, δύο παραλίες του Κοινοτικού Συμβουλίου Αγίου Τύχωνα και δύο για τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς.

Οι Γαλάζιες Σημαίες

και οι προσβάσιμες

Συνολικά 64 παραλίες κέρδισαν Γαλάζια Σημαία κατά τη φετινή απονομή, για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. Τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες κατέχει ο Δήμος Αγίας Νάπας, δεκατέσσερα συγκεκριμένα, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται στα σύνορα με Σωτήρα (Αγία Θέκλα) και με Παραλίμνι (Κόννος), ενώ έντεκα γαλάζιες σημαίες κατέκτησε ο Δήμος Παραλιμνίου.

Συνολικά 50 παραλίες παγκυπρίως παρέχουν διευκολύνσεις για άτομα σε τροχοκάθισμα ή μειωμένη κινητικότητα. 29 συνολικά παραλίες παρέχουν πλήρη προσβασιμότητα και 21 μερική προσβασιμότητα.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος διαθέτει 29 παραλίες με πλήρη προσβασιμότητα και 21 με μερική προσβασιμότητα.

Από αυτές, τέσσερεις παραλίες διαθέτουν σύστημα Seatrack, ένα στην παραλία «Βαθιά Γωνιά» στην Αγία Νάπα και τρία στις παραλίες «Αγία Τριάδα», «Golden Coast» και «Yianna Marie» στον Πρωταρά. Τα τρία τελευταία τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης "ΕΡΜΗΣ II" του προγράμματος Interreg VA Greece Cyprus 2014 2020 ως υλοποίηση της συνεργασίας της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με χρονική διάρκεια υλοποίησης του έργου 2 χρόνια (Νοέμβριος 2017 - Νοέμβριος 2019) και με προϋπολογισμό €624.340, εκ των οποίων το 85% από Κοινοτική Συμβολή (ΕΤΠΑ) και 15% από Εθνική Δημόσια Χρηματοδότηση.

Επιπρόσθετα, αρκετές παραλίες διαθέτουν ειδικό αμφίβιο τροχοκάθισμα κατάλληλο για διακίνηση στην παραλία και πρόσβαση στη θάλασσα (Floating Wheelchair).

Στην επαρχία Αμμοχώστου επτά παραλίες είναι πλήρως (Λάντα, Πανταχού, Βαθιά Γωνιά, Αγία Θέκλα, Fig Tree Bay, Λούμα, Yianna Marie) και άλλες επτά μερικώς προσβάσιμες (Νησί, Μακρόνησος, Περνέρα, Βρυσί Α, Βρυσί Β, Αγία Τριάδα, Μουζούρα), στην επαρχία Λάρνακας οκτώ πλήρως (Φοινικούδες, Μακένζι, Καστέλλα, Γιαννάδες, Κοινοτική Παραλία Αλαμινού, Κοινοτική Παραλία Ορμήδειας, Κοινοτική Παραλία Πύλας και Φάρος στα Περβόλια) και μία μερικώς προσβάσιμη (Δασάκι), στην επαρχία Λεμεσού έξι πλήρως (Ακτή Ολυμπίων Α, Ακτή Ολυμπίων Β, Παρεκκλησιά, Δασούδι, Βούππα και Καστέλλα) και 10 μερικώς προσβάσιμες (Ακτή Κυβερνήτη, Αόρατοι, Παναγιές, Αφροδίτη, Ονήσιλος, Αγία Βαρβάρα, Μαϊάμι, Κοινοτική Παραλία Πισσουρίου, Μούντι, Κούριον) και στην επαρχία Πάφου οκτώ πλήρως (Βρυσούδια Α /Σόδαπ, Δημοτικά Μπάνια, Δημοτική Παραλία Γεροσκήπου, Κόλπος Κοραλλίων, Πόλη Χρυσοχούς, Λατσί Α, Λατσί Β, Ξυσταρόκαμπος και τρεις μερικώς προσβάσιμες (Φάρος, Παχύαμμος και Καφίζης).

Οι παραλίες για σκύλους

Επτά παραλίες παγκυπρίως είναι φιλικές για σκύλους. Οι παραλίες Γλυκύ Νερό Α΄ πλησίον Κάππαρη, Παραλίμνι, Κασιάνες (Spyros Beach) νότια του αεροδρομίου Λάρνακας, η παραλία βορειοδυτικά του αεροδρομίου Πάφου, στις εκβολές του ποταμού Έζουσα στην Αχέλεια, η παραλία στην περιοχή Πιτίλη, ανατολικά της εκβολής του ποταμού Πλατάνια στο Νέο Χωριό Πάφου, η παραλία 6, στην τοποθεσία Καραβόπετρα, νοτιοανατολικά της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του Σ.Α.Λ.Α. στο Μοναγρούλλι, η παραλία στην τοποθεσία Πρόλιμνος, δυτικά του Πισσουρίου και η παραλία στην τοποθεσία Στερατζιά στον Κ. Πύργο Τηλλυρίας.