Αναλύσεις

Η διαφθορά ζει και βασιλεύει στην Κύπρο

Αν και το 2018 η Κύπρος στην έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Διαφάνειας σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων σε σχέση με το 2017 που βρισκόταν στην 42η θέση, κατά το 2019 έπεσε - και από την 38η θέση που βρισκόταν το 2018 – βρέθηκε στην 41η σε σχέση με τις άλλες 180 χώρες, με βαθμολογία 59 στα 100

Στο μεγαλύτερο μέρος των 180 χωρών που μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Διεθνούς Οργάνωσης Διαφάνειας (Transparency International), δεν σημειώνεται η παραμικρή πρόοδος στο πεδίο καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η μάχη κατά της διαφθοράς φαίνεται να μην αποδίδει ούτε στην Κύπρο, αφού σύμφωνα με τον νέο ετήσιο «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς» που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (23/1) δεν σημείωσε μεταβολή και συνεχίζει να βρίσκεται στα μέσα επίπεδα.

Συγκεκριμένα αν και το 2018 η Κύπρος στην εν λόγω έκθεση σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων σε σχέση με το 2017 που βρισκόταν στην 42η θέση, κατά το 2019 έπεσε - και από την 38η θέση που βρισκόταν το 2018 – βρέθηκε στην 41η σε σχέση με τις άλλες 180 χώρες, με βαθμολογία 59 στα 100.

Η βαθμολογία της Κύπρου για το 2018 ήταν η ίδια, το 2017 ήταν 57/100, ενώ το 2016 ήταν 55/100 και βρισκόταν στην 47η θέση σε σχέση με άλλες 176 χώρες.

Ο Δείκτης Αντίληψης Διαφθοράς χρησιμοποιεί κλίμακα από το 0 μέχρι το 100. Όπου το 0 αναφέρεται σε ένα εξαιρετικά διεφθαρμένο κράτος. Δηλαδή όσο χαμηλότερη είναι η βαθμολογία ενός κράτους τόσο πιο διεφθαρμένο είναι, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο για τη θέση που κατατάσσεται κάποια χώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ακόμη και οι πλέον πλούσιες βιομηχανικές χώρες του κόσμου καταγράφουν ελάχιστη πρόοδο στο πεδίο καταπολέμησης της διαφθοράς όπως καταδεικνύει ο νέος ετήσιος «Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς» της Διεθνούς Διαφάνειας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που πέρσι στο Λίβανο, στο Ιράκ και τη Χιλή εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να διαδηλώσουν ενάντια των φαινομένων διαφθοράς στην πολιτική και την οικονομία.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ.jpg

Αξιοσημείωτη πρόοδος στην Ελλάδα, με αναφορά
Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης και για το 2019 βρίσκονται Δανία και Νέα Ζηλανδία (με 87 βαθμούς) ενώ ακολουθούν Φινλανδία, Σιγκαπούρη, Σουηδία και Ελβετία. Η Γερμανία βελτιώνεται κατά δυο θέσεις και καταλαμβάνει πλέον την ένατη. Εντούτοις δεν πρόκειται για ουσιαστική βελτίωση αφού συνεχίζει να λαμβάνει 80 βαθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τέσσερις από τις χώρες του G7 και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία ο σχετικός δείκτης έχει επιδεινωθεί.

Αντίθετα, σημαντική βελτίωση, καταγράφεται στην Ελλάδα στην οποία η Διεθνής Διαφάνεια κάνει μάλιστα και ειδική αναφορά. Συγκεντρώνοντας 48 βαθμούς κατατάσσεται το 2019 πλέον στην 60η θέση -την οποία μοιράζεται μαζί με τις Κούβα και Ιορδανία- από την 67η το 2018. «Τα τελευταία οκτώ χρόνια μόλις 22 χώρες πέτυχαν αξιοσημείωτη βελτίωση της βαθμολογίας τους, μεταξύ αυτών η Ελλάδα, η Γουιάνα (νότια Αμερική) και η Εσθονία», αναφέρει χαρακτηριστικά η νέα έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Την ίδια περίοδο η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά σε 21 χώρες, ανάμεσά τους ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νικαράγουα ενώ στις υπόλοιπες 137 δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες μεταβολές.

Η βία και ο πόλεμος ευνοούν τη διαφθορά
Όπως αναφέρει η Μάρβα Φατάφτα, συντονίστρια για την περιφέρεια Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής της Διεθνούς Διαφάνειας: «Οι χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης είναι τέσσερις αραβικές: η Συρία, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη. Και δυστυχώς οι χώρες αυτές βιώνουν βία και πόλεμο. Το οποίο μας δείχνει ξεκάθαρα τη διασύνδεση μεταξύ διαφθοράς και αστάθειας».

Η Διεθνής Διαφάνεια προτείνει στις κυβερνήσεις μια σειρά μέτρων για να περιορίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς. Μεταξύ άλλων τις προτρέπουν να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στη διάκριση των εξουσιών, να προβλέψουν ρύθμιση της δράσης των λόμπι αλλά και τη μεγαλύτερη προστασία δημοσιογράφων και ακτιβιστών. Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της οργάνωσης είναι ότι στις χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις υπάρχει ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων.