Εκτροπή του Αχελώου: Δημοσκόπηση και Αγοραστός «ανοίγουν» ξανά το θέμα

Δημοσκόπηση - προάγγελος εξελίξεων (;) για την εκτροπή Το άσπρο - μαύρο κάνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Τη συζήτηση περί…

<p>axeloos ektropi</p>

Δημοσκόπηση - προάγγελος εξελίξεων (;) για την εκτροπή

Το άσπρο - μαύρο κάνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Τη συζήτηση περί εκτροπής του Αχελώου επαναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, αλλά και σχετική δημοσκόπηση, που έγινε στους κατοίκους της Θεσσαλίας. Η κυβερνητική σύσκεψη με τους φορείς της Θεσσαλίας στις αρχές του χρόνου και η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μερική εκτροπή του ποταμού είχε πυροδοτήσει τη σχετική συζήτηση, αλλά και τις αντιδράσεις των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας.

Η πανδημία του κορονοϊού στο μεσοδιάστημα, πάγωσε τις εξελίξεις, ωστόσο πλέον το θέμα επιχειρεί να φέρει ξανά στο προσκήνιο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, υποβοηθούμενος μάλιστα από μια μάλλον ασυνήθιστη ερώτηση, που περιλαμβανόταν στην δημοσκόπηση, που διεξήγαγε η εταιρεία Alcoγια λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open.

Πιο συγκεκριμένα ανάμεσα σε όλα τα συνηθισμένα ερωτήματα που αφορούν την πορεία της κυβέρνησης, την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και των πολιτικών αρχηγών και την πρόθεση ψήφου, υπήρχε ερώτηση που απευθυνόταν μόνο στους κατοίκους της Θεσσαλίας και μετρούσε τις απόψεις τους για το έργο του Αχελώου!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην ερώτηση λοιπόν για το αν πρέπει να ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου το 48% των Θεσσαλών τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του, ενώ το 14% τάσσεται αρνητικά. Το 38% λαμβάνει η επιλογή «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ». Το κατά πόσο το εύρημα της δημοσκόπησης είναι ευνοϊκό για να προωθεί το αίτημα της εκτροπής κρίνεται... Πάντως, όταν ένας στους δύο εμφανίζεται να μην απαντά θετικά σε κάτι που από τους φορείς της Θεσσαλίας προβάλλεται ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στον κάμπο της Θεσσαλίας, τότε μάλλον ούτε οι Θεσσαλοί δεν έχουν πειστεί και τόσο από τα επιχειρήματα των φορέων τους.

Πάντως το γεγονός ότι μια δημοσκόπηση, πολιτικού χαρακτήρα που μετρά την πρόθεση ψήφου, από μια μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων και για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας, μετρά τη γνώμη των πολιτών (μόνο της Θεσσαλίας) για την εκτροπή του Αχελώου, εκλαμβάνεται ήδη από πολλούς ως προάγγελος εξελίξεων…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Οpen, που παρήγγειλε την εν λόγω δημοσκόπηση, χαρακτήρισε την εκτροπή του Αχελώου, έργο που αντιμετωπίζει την… κλιματική αλλαγή, ενώ επιχείρησε να παρουσιάζει τα έργα του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας ως έργα, με αποκλειστικά ενεργειακή διάσταση. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη τρία υδροηλεκτρικά εργοστάσια σε Στράτο, Καστράκι και Κρεμαστά. Τι ενοχλεί να γίνουν άλλα δύο, δηλαδή η Συκιά και η Μεσοχώρα;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Κ. Αγοραστός, αποσιωπώντας φυσικά το γεγονός ότι η λειτουργία ιδίως του φράγματος της Συκιάς θα  σηματοδοτήσει στην πράξη τη μεταφορά των νερών του Αχελώου στη Θεσσαλία. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κάνοντας το άσπρο – μαύρο είπε πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δώσει το πράσινο φως στην μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει τουλάχιστον όσο είναι σε ισχύ τα υφιστάμενα Σχέδια Διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής του Αχελώου. Τα συγκεκριμένα σχέδια προβλέπουν μηδενική εκτροπή υδάτων προς τη Θεσσαλία και πρέπει να αλλάξουν ώστε να προχωρήσει το μοντέλο της «μερικής εκτροπής», περίπου 250 εκατ. κυβικών μέτρων τον χρόνο, που εισηγούνται κάποιοι στην κυβέρνηση.Αυτά μπορούν να αναθεωρηθούν από το 2023 και μετά. Και τουλάχιστον μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αδύνατο και παράνομο βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να προχωρήσουν τα έργα της εκτροπής του Αχελώου.

Του Δημήτρη Παπαδάκη - Εφημερίδα "Συνείδηση"