Η μεγάλη κωλοτούμπα του Ομπάμα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η μεγάλη κωλοτούμπα του Ομπάμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων, Βαγγέλης Γεωργίου

«Πριν από δύο χρόνια, επέκρινα τον υπουργό Εξωτερικών για την απόλυση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αρμενία John Evans, διότι χρησιμοποίησε σωστά τον όρο “γενοκτονία” για να περιγράψει την τουρκική σφαγή χιλιάδων Αρμενίων το 1915. Όταν βγω πρόεδρος θα αναγνωρίσω την αρμενική γενοκτονία». Αυτά ήταν τα λόγια του φιλελεύθερου Μπαράκ Ομπάμα το 2008. Τελικά τι έκανε; Απολύτως τίποτα. Η προ ολίγων ωρών αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από το Κογκρέσο “έξυσε” πληγές μνήμης στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.

Οι αμερικανικές κυβερνήσεις, παραδοσιακά, απέφευγαν να θίξουν το ζήτημα της γενοκτονίας. Ήταν ένα θέμα ταμπού στο λεξικό των Αμερικανών διπλωματών. Κατά παράδοξο τρόπο, ο μοναδικός πρόεδρος που μίλησε ανοιχτά για γενοκτονία ήταν ο Ρεπουμπλικάνους Ρέιγκαν: “Όπως η γενοκτονία των Αρμενίων που προηγήθηκε, και η γενοκτονία των Καμποτζιανών που ακολούθησε και όπως πάρα πολλές διώξεις πολλών λαών που ακολούθησαν, το μάθημα του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να ξεχαστεί” είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ρέιγκαν το 1981, την ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα. Προφανώς δεν την αναγνώρισε, αλλά τουλάχιστον την έθιξε όντας πρόεδρος “γεράκι”.

Αντίθετα, το 2016, στον τελευταίο του προεδρικό λόγο για το Ολοκαύτωμα, ο Ομπάμα απέφυγε ως ο διάολος το λιβάνι να ξεστομίσει τη λέξη γενοκτονία. Ο πρώτος έγχρωμος πρόεδρος των ΗΠΑ όμως, που θεωρείται από πολλούς και στην Ελλάδα, από τους πλέον πετυχημένους και συμπαθείς προέδρους των ΗΠΑ, είπε ένα μεγάλο ψέμα, αθετώντας την υπόσχεσή του. Έκανε τα πάντα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που έλεγε πριν τις εκλογές.

Θυμόμαστε το 2017 την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη επί εποχής Ομπάμα, Samantha Power, όταν παραδέχτηκε, μέσω tweet, ότι «πολύ λυπούμαστε που, κατά τη διάρκεια της θητείας μας, στην κυβέρνηση Ομπάμα δεν αναγνωρίσαμε την Αρμενική Γενοκτονία». Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει πολύ περισσότερα από άλλες κυβερνήσεις να λυπάται για τη Μέση Ανατολή και τη διάλυση της Συρίας. Ωστόσο, και τρίτη θητεία να είχε, πάλι δεν θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Άλλωστε, ο Ομπάμα ήταν ο πρόεδρος που θεωρούσε τον Ερντογάν ένα νέο είδος μουσουλμάνου ηγέτη, έναν «άνθρωπο αρχών, αλλά και άνθρωπο της δράσης» όπως είχε ομολογήσει το 2011 ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα Tom Donilon.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι