200 μετανάστες ημερησίως κατά μέσο όρο εισέρχονται στην Ελλάδα

200 μετανάστες ημερησίως κατά μέσο όρο εισέρχονται στην Ελλάδα, Νεφέλη Λυγερού

Κατά μέσο όρο 200 άτομα καταφτάνουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο αριθμός αρκεί από μόνος του για να μετατρέψει το μεταναστευτικό σε βόμβα, έστω βραδυφλεγή. Η μεταφορά και διασπορά προσφύγων και μεταναστών, όμως, σε κωμοπόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας πυροδοτεί εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό σχέδιο για την έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος.

Οι δημοσκοπήσεις ενώ δείχνουν θετικές ενδείξεις για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, στον τομέα του μεταναστευτικού η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί αποτυχημένη την κυβερνητική πολιτική. Πληθαίνουν, μάλιστα, οι φωνές εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να δοκιμαστεί περαιτέρω η ήδη λαβωμένη εθνική ενότητα, όταν η χώρα εμφανίζεται χωρισμένη στα δύο.

Ένα φριχτό τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα κοριτσάκι μόλις δύο ετών, μέλος οικογένειας Ιρακινών αιτούντων άσυλο, συνέβη χθες στην περιοχή της Αγίας Ερμιόνης στη Χίο. Το παιδί παρασύρθηκε από αυτοκίνητο που ανήκε σε ΜΚΟ. Ήταν, μάλιστα, το ίδιο αυτοκίνητο που είχε μόλις μεταφέρει το παιδί με την οικογένεια του στην περιοχή. Μόλις κατέβηκε το δίχρονο κορίτσι διέφυγε από την προσοχή της μητέρας του και πέρασε μπροστά από το όχημα, την ώρα που έβαζε μπροστά ο οδηγός.

Λίγες ώρες νωρίτερα, κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλειναν σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κέντρο φιλοξενίας, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τις 5.000. Κατήγγειλαν την ανεξέλεγκτη επέκταση της δομής και τον εγκλωβισμό όλων των παραπάνω στο νησί. Η αναστάτωση που επικρατεί τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όσο και σε μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, στις οποίες υπάρχουν ή δημιουργούνται δομές, εμφανίζει σημάδια επέκτασης και όξυνσης.

Μία φήμη ότι σε κάποια κωμόπολη θα φέρουν μετανάστες εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους. Ενδεικτικό παράδειγμα η περιοχή της Αρετσούς στην Καλαμαριά. Κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο μεταφοράς και εγκατάστασής προσφύγων και μεταναστών σ’ ένα κτίριο που εδώ και χρόνια είναι άδειο και εγκαταλειμμένο, το πρώην νοσοκομείο “Παναγία”.

Χρειάστηκε να σπεύσει στο σημείο ο δήμαρχος Καλαμαριάς μαζί με αντιδημάρχους, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους συγκεντρωμένους ότι δεν σχεδιάζεται κάτι τέτοιο. Οι κάτοικοι, όμως, ζήτησαν να κατατεθεί και έγγραφο με υπογραφές όλων των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι θα δεσμεύονταν ότι δεν θα δεχόντουσαν την εγκατάσταση μεταναστών.

Καζάνι που βράζει οι μετανάστες

Εν τω μεταξύ, 280 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν από τα νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης. Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν χθες τα δύο πλοία, στα οποία επέβαιναν τα άτομα αυτά. Πρώτο, κατέπλευσε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πλοίο «Νήσος Σάμος» μεταφέροντας 151 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο και άλλους 46 από τη Μυτιλήνη. Νωρίς το πρωί έφτασαν, με το πλοίο “Blue Star 2”, 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και άλλοι 62 από τη Λέρο. Όλοι τους επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Καζάνι που βράζει θυμίζουν περιοχές στις Σέρρες, στα Βρασνά, στα Γιαννιτσά, στη Σκύδρα, στη Βέροια, στη Μεθώνη Πιερίας και στα Γρεβενά. Την αίσθηση ότι το πρόβλημα αυτό οξύνεται παρά τις προσπάθειες να αμβλυνθεί επιβεβαιώνει και η παραλίγο τραγωδία τύπου Έσεξ. Πάνω από 80 μετανάστες και πρόσφυγες εντοπίστηκαν σε αστυνομικό έλεγχο σε φορτηγό-ψυγείο στην Ξάνθη.  Ευτυχώς το όχημα ακινητοποιήθηκε από την Αστυνομία, έπειτα από έλεγχο στον οδηγό του φορτηγού και έτσι οι άνθρωποι που ήταν κυριολεκτικά στοιβαγμένοι με εμφανή αναπνευστικά προβλήματα σώθηκαν.

Εν μέσω όλων αυτών προκαλεί μεγάλη εντύπωση η Ελληνίδα ανταποκρίτρια της εφημερίδας Bild στην Ελλάδα, η οποία εξαπολύει ένα κατηγορώ «εναντίον της Ελλάδας ΜΟΥ», όπως επαναλαμβάνει πολλές φορές μέσα στο κείμενο, για την «άθλια συμπεριφορά της χώρας» στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της επισκέφθηκε πρόσφατα δύο καταλύματα για Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία, τα οποία περιγράφει, σε σύγκριση με αυτά στα ελληνικά νησιά σαν «ξενοδοχεία πέντε αστέρων». Αναρωτιέται αν «ισχύει η κατηγορία ότι η χώρα μου συμπεριφέρεται σε ανθρώπους με τέτοιο τρόπο για να στείλουν η ΕΕ κι άλλες χώρες περισσότερα χρήματα;»

Είναι κι αυτός ένας τρόπος για να δείξει στα αφεντικά της και στους αναγνώστες της ότι δεν έχει κανένα δισταγμό να καταγγέλλει την πατρίδα της. Είναι πολύ εύκολο, αλλά καθόλου δημοσιογραφικά δεοντολογικό να “πουλάς” μισές αλήθειες, αποσιωπώντας τη δραματική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι