Οι ακρίτες Θρακιώτες – Ένα ντοκιμαντέρ για τη “μάχη του Έβρου”

Οι ακρίτες Θρακιώτες – Ένα ντοκιμαντέρ για τη "μάχη του Έβρου", Μελαχροινή Μαρτίδου

Ένα συγκλονιστικό βίντεο αποτυπώνει την ψυχή των Θρακών στις δύσκολες μέρες της “μάχης του Έβρου”. Εκεί στα σύνορα ενωμένοι ένστολοι και πολίτες όρθωσαν το ανάστημα τους στις στρατιές των μεταφερμένων προσφύγων και κάθε καρυδιάς καρύδι επιθετικών εισβολέων που ήταν αδίστακτοι κι έτοιμοι για όλα. Δεν χρειάστηκαν πολλά, ένα νεύμα, ένα απλό κάλεσμα της πολιτείας και οι κάτοικοι παράτησαν τα πάντα κι έσπευσαν με ότι μέσο μπορούσαν στήνοντας μια πρωτοφανή αλυσίδα περιφρούρησης ιδίως των νότιων συνόρων για να μην περάσει κανείς.

Η προσπάθεια του Κώστα Γιοχτσή να αποδώσει την ψυχή, το πνεύμα και την δύναμη της αγάπης για την πατρίδα των ντόπιων κατοίκων του Έβρου είναι συγκινητική. Ένα ντοκιμαντέρ αξιώσεων που έγινε με γνώμονα να καταγραφεί διακριτικά η αλήθεια που έζησε μέσα από το δικό του καθήκον, για τους ανώνυμους ανθρώπους που έβαλαν τα στήθια τους χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Η δουλειά αν και ερασιτεχνική, βαθμολογείται άριστα, υποστηρίχθηκε από φίλους του που συμμετείχαν με όρεξη στο να το απολαύσουμε σήμερα μαθαίνοντας την αλήθεια κι ευαισθητοποιώντας την πανελλήνια κοινή γνώμη. «Ποιοι είναι οι θράκες το λέει το βίντεο, είμαστε γκιμπρίτια, σπίρτα, αυθόρμητοι» και μας ταξιδεύει με εικόνες και λόγο, με πολύ επιλεγμένη μουσική «στις Φέρες, το Τυχερό, το Σουφλί, το Ισαάκιο, το Ορμένιο, τη Νέα Βύσσα. Θέλησα να αποτυπώσω την παλικαριά των κατοίκων του Έβρου, την συμμετοχή των ανδρών και γυναικών να κρατήσουμε όρθιο το νομό μας, ψηλά σαν συνειδητοποιημένοι Θράκες» θα πει ο εμπνευστής και δημιουργός του.

Ένα βίντεο δίχως κρατικές επιχορηγήσεις, δίχως μεγάλους χορηγούς, δίχως οικονομικές στοχεύσεις αλλά μόνο στοχεύσεις πατριωτικού συναισθήματος που υπήρξε ατόφιο κι εκφράσθηκε μαζικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας και επαγγέλματος, πολιτικής ιδεολογίας και κοινωνικής προέλευσης. Ένα βίντεο που μαθαίνει τι είναι αυτοί οι Θρακιώτες των συνόρων κι αποτίει την ελάχιστη τιμή στην συμβολή τους.

Δίχως χειροκροτήματα, δίχως επευφημίες, σεμνά και ταπεινά όπως έμαθαν να ορίζουν την ζωή τους. Ήταν η απόδοση ενός ελάχιστου φόρου τιμής στους απλούς πολίτες της καθημερινότητας που ήταν οι αθέατοι γα τους πολλούς πρωταγωνιστές εκείνων των δύσκολων ημερών. Αξίζει να το απολαύσετε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι