Λίγους μήνες πριν την συμπλήρωση τριάντα ετών από την ίδρυσή του, όλοι όσοι αποτελούν μέρος του Γυμναστικού Συλλόγου Γλυκών Νερών έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υπερήφανοι για τα έως τώρα επιτεύγματά τους και αισιόδοξοι για τα θεμέλια που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια.

Ο Γυμναστικός Σύλλογος Γλυκών Νερών είναι ένας από τους παλαιότερους αθλητικούς συλλόγους του Δήμου Παιανίας – Γλυκών Νερών, διατηρώντας συνολικά 13 Τμήματα Καλαθοσφαίρισης και 9 Τμήματα Πετοσφαίρισης.

Η δημιουργία του Συλλόγου προέκυψε από την ανάγκη για αθλητική έκφραση πέραν του ποδοσφαίρου στην μικρή τότε Κοινότητα Γλυκών Νερών καθώς και στο μεράκι και τη διάθεση μίας ομάδας ανθρώπων το 1989.

Ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, χωρίς ιδιόκτητο γήπεδο ή κάποια ευρεία οικονομική υποστήριξη, κατάφερε να σταθεί και να δυναμώσει ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Στο Τμήμα Καλαθοσφαίρισης, χάρις στην επιμονή, στην πίστη, στην σκληρή δουλειά, τον ενθουσιασμό των διοικητικών παραγόντων αλλά και της εξαιρετικής ομάδας των προπονητών (Κατσαμπέκης, Μπακαλάκη, Σκλαβούνος, Σπηλιωτόπουλος) και μέσω μίας συστηματικής προσπάθειας που απέφερε καρπούς τα τελευταία χρόνια, είναι εγγεγραμμένα περίπου 210 μέλη ηλικίας κάτω των 18 ετών και 20 ενήλικες.

Για την αθλητική χρονιά 2017-2018, ο Γ.Σ. Γλυκών Νερών διατηρεί τα ακόλουθα τμήματα μπάσκετ, με ένα ρεκόρ νικών σε επίσημους αγώνες 65%:

α) Αγωνιστικά: Ανδρών, Εφήβων, Παίδων

β) Προαγωνιστικά: Παμπαίδων, Μίνι, Προμίνι (2 τμήματα), Junior, U9 Προτζούνιορ (3 τμήματα) και U7 (2  τμήματα)

Στρατηγική επιλογή των διοικούντων ήταν η έμφαση στο αναπτυξιακό κομμάτι και στα τμήματα υποδομής για τα παιδιά ηλικίας έξι ετών και άνω που μεγαλώνουν στην ιδιαίτερα δυναμική και με αυξανόμενο πληθυσμιακό μέγεθος περιοχή των Γλυκών Νερών.

Απόρροια της σκληρής και ποιοτικής δουλειάς που γίνεται, είναι η διαρκής βελτίωση των αποτελεσμάτων των ομάδων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα τμήματα Εφήβων και Παίδων συμμετέχουν και στέκονται επάξια (4ο και 6ο αντίστοιχα στους ομίλους τους) σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, προσελκύοντας επίσης και αθλητές από όμορες περιοχές. Το τμήμα Παμπαίδων, συνεχίζοντας μία εξαιρετική χρονιά το 2016-2017 στην οποία συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός στο 1ο Junior NBA, πέτυχε την πρόκριση στις 20 καλύτερες ομάδες της Αττικής για τρίτη συνεχόμενη φορά! Το τμήμα Μίνι έγραψε μία κορυφαία στιγμή με την κατάκτηση της 3ης θέσης στο ΤΟΥΡΝΟΥΑ της ΕΣΚΑ τη χρονιά 2016-2017 ενώ και στην τρέχουσα χρονιά συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις στον όμιλό τους πίσω μόνο από την Ακαδημία του Παναθηναϊκού. Το τμήμα Προμίνι, γεμάτο από παιδιά, συμμετέχει με δύο ομάδες στα επίσημα πρωταθλήματα. Το τμήμα Τζούνιορ συνεχίζει δυναμικά το ταξίδι σε γήπεδα όλης της Αθήνας που ξεκίνησε το 2016 έχοντας διακριθεί σε επίσημους και ανεπίσημους αγώνες. Οι Ακαδημίες U9 Προτζούνιορ (3 τμήματα) και U7 (2 τμήματα) έχουν συνολικά πάνω από 90 μικρά παιδιά που με ιδιαίτερη αφοσίωση και προσήλωση διασκεδάζουν αλλά και μαθαίνουν τα μυστικά του μπάσκετ.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην Ανδρική Ομάδα του Συλλόγου. Μετά από μία δεκαετία στασιμότητας, υποστελέχωσης και αδύναμων αποτελεσμάτων, διαγράφει μία εξαιρετική πορεία με δύο ανόδους από τη Δ’ ΕΣΚΑ στη Β’ ΕΣΚΑ τα τελευταία τρία χρόνια ενώ και στο φετινό πρωτάθλημα δείχνει ότι οι κορυφές της Β Κατηγορίας (4η θέση) δεν τη φοβίζουν. Στη διαδρομή αυτή είναι σημαντικό να αναφερθεί η σύνδεση του Ανδρικού και του Εφηβικού Τμήματος όπου μαζί με την αναγνώριση των νέων ταλαντούχων αθλητών επιδιώκεται και η περαιτέρω αξιοποίηση του ταλέντου τους δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε απαιτητικές συνθήκες πρωταθλητισμού και να αποκτούν εμπειρίες που αποτελούν θεμέλιο για την εξέλιξή τους.

Όλα τα παραπάνω έχουν αναγνωριστεί και σε επίπεδο προσώπων. Η επιλογή τριών αθλητών για τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΣΚΑ, ο Τάσκος Χρύσανθος στους 2004 και οι, Ιωαννίδης Γιάννης και Πανταζόπουλος Γιάννης στους 2005 αλλά και ο ορισμός του προπονητή του Συλλόγου κ. Σπηλιωτόπουλου στην Προπονητική Ομάδα των κλιμακίων της Ένωσης Σωματείων Αττικής, είναι η καλύτερη επιβράβευση τόσο για τους ίδιους όσο και για το Γυμναστικό Σύλλογο Γλυκών Νερών.

Η προσέλευση παιδιών στις Ακαδημίες μας από πολλές περιοχές της Ανατολικής Αττικής, η βελτίωση των τμημάτων όλων των ηλικιών μέσω της διαρκούς συμμετοχής τους σε όλα τα Πρωταθλήματα/Τουρνουά της ΕΣΚΑ αλλά και άλλων τουρνουά,  η εικόνα της υποστήριξης της προσπάθειας από τους γονείς με παρουσία στους εντός και εκτός έδρας αγώνες και η συνεχής αναγνώριση της εικόνας και του χαρακτήρα του Συλλόγου από τους θεσμικούς παράγοντες γεμίζουν με υπερηφάνεια αλλά και ευθύνη όλους όσους αποτελούν τη Διοίκηση και την Προπονητική Ομάδα.

Η συνετή διαχείριση των δεδομένων οικονομικών πόρων που προκύπτουν από τις συνδρομές των γονέων και η έμπρακτη υποστήριξη χορηγών μεγάλων και μικρότερων εταιρειών (REDS Α.Ε., Sport Café, Digital Globe, Pelmatografima Elite, Broil King, κ.α.) έχουν επιτρέψει τη βελτίωση των συνθηκών άθλησης με προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού υψηλού επιπέδου της εταιρείας SKLZ (Dribble Stick, Speed Parachute, Defensive Manequinsm κ.α.), ο οποίος χρησιμοποιείται τόσο στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων όσο και στα έκτακτα camps που διοργανώνονται τις περιόδους αργιών και το καλοκαίρι.

Κατά την τρέχουσα αθλητική περίοδο ο Σύλλογος πρωτοπόρησε με τη διαρκή και πλήρη κάλυψη όλων των προπονήσεων και όλων των αγώνων με ομάδα πιστοποιημένων διασωστών για την παροχή των κρίσιμων πρώτων βοηθειών σε οποιοδήποτε ιατρικό συμβάν προκύψει.

Επίσης, εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα ομαδικών προπονήσεων με προπονήσεις ατομικής ενδυνάμωσης και εκγύμνασης, μέσω συνεργασίας με έμπειρο γυμναστή.

Εκτός των αθλητικών επίσημων δραστηριοτήτων, ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα κάθε περιόδου έχουν δύο δραστηριότητες που σχετίζονται με την ψυχαγωγική πλευρά του μπάσκετ. Η διεξαγωγή του All Star Day το Φεβρουάριο και η καλοκαιρινή γιορτή τον Ιούνιο φέρνουν παιδιά όλων των ηλικιών στο γήπεδο, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων σε δύο εκδηλώσεις με αμερικάνικο άρωμα σε ό,τι αφορά τις αθλητικές δοκιμασίες και τη διασκέδαση. Το 3ο All Star έγινε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου σε ένα κατάμεστο από κόσμο Κλειστό Γυμναστήριο. Στη δίωρη αθλητική γιορτή κυριάρχησε η δυνατή μουσική, οι διαγωνισμοί ελεύθερων βολών, τριπόντων, skills και half-court shot για παιδιά όλων των τμημάτων καθώς επίσης και το ίδιο το παιχνίδι επίδειξης ανάμεσα σε μικτές ομάδες όλων των ηλικιών. Η παρουσία του Ομοσπονδιακού Προπονητή Χρήστου Σγουρίτσα (Εθνική Ομάδα U16, Ολυμπιάδα Παπάγου, Εκπαιδευτήρια Πλάτων) και η ομιλία του επίσημου προσκεκλημένου Αχιλλέα Δεμέναγα (Έσπερος, Δάφνη, Athens Sports Hall, TNBA Greece) έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα λόγω της σημαντικής αθλητικής και προπονητικής εμπειρίας και των δύο.

Ο Σύλλογος είναι επίσης παρών και σε κοινωνικές εκδηλώσεις όμορων Συλλόγων ενώ διατηρεί και άμεση επικοινωνία με τους Υπεύθυνους των τριών μεγάλων ΚΑΕ (ΑΕΚ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός) έχοντας οργανώσει την παρακολούθηση αγώνων Basket League και Euroleague.

Το κερασάκι στην τούρτα για τα τριακοστά γενέθλια του Συλλόγου το 2019 θα είναι, όπως αναφέρθηκε από τη Δημοτική Αρχή και στην πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πίτας  για το 2018, η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού στόχου βελτίωσης των υποδομών. Το έργο της τοποθέτησης ξύλινου παρκέ προδιαγραφών FIBA στο Κλειστό Γυμναστήριο μέσω της επικείμενης δημοπράτησης από το Δήμο Παιανίας, συμπληρωμένο με τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τον εξωραϊσμό και βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου, θα κάνει την έδρα ένα μικρό στολίδι.

Εγγύηση για το μέλλον του Συλλόγου αποτελούν το ήθος και οι αξίες όλων όσων τον διοικούν, οι ικανότητες και η αφοσίωση των προπονητών και η αναγνώριση της προσπάθειας από τον κόσμο των Γλυκών Νερών με στόχο ο Γυμναστικός Σύλλογος Γλυκών Νερών να συνεχίσει να αποτελεί πόλο έλξης για τα παιδιά της γύρω περιοχής και όχι μόνο.