Οι «τρίπλες» Μπεργκ και το άδειασμα του στο 90’

Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας σε όλα τα αθλήματα αλλά κυρίως στο ποδόσφαιρο. Επιβεβαιώθηκε μάλιστα περίτρανα στην περίπτωση του Μάρκους Μπέργκ.

Μεταγραφή αν δεν πέσουν οι υπογραφές δεν τελειώνει. Στις καθυστερήσεις μπορούν τα πάντα να ανατραπούν.

Χαρακτηριστική για παράδειγμα ήταν η περίπτωση Μάντζαρη στο μπάσκετ. Που από την υπόσχεση να ντυθεί στα πράσινα, βρέθηκε να στέλνει μήνυμα στην διοίκηση του Παναθηναϊκού μέσα από το γραφείο που τον είχαν καλέσει για ανανέωση συμβολαίου. Κάπως έτσι τα έφερε η μοίρα και στην περίπτωση του Σουηδού στράϊκερ που μπήκε στο λιμάνι αλλά δεν έριξε ποτέ άγκυρα… Αντίθετα έριξε πόρτα στις διαπραγματεύσεις με άκρως αιφνίδιο τροπο.

Ο Σουηδός βρέθηκε κυριολεκτικά μια ανάσα από τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Ήταν 1 Απριλίου όταν η είδηση που βγήκε στον αέρα του ΣΠΟΡ FΜ φάνταζε σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα. «Ο Μπεργκ μιλάει με Ολυμπιακό»… Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν ήθελαν να το ακούσουν, ούτε καν ως ψέμα. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν θετικοί αλλά επιφυλακτικοί. Ο Ολυμπιακός για τουλάχιστον δυο εβδομάδες το διέψευδε, την ώρα που ο δίαυλος επικοινωνίας ΗΑΕ – Αθήνας είχε ανοίξει πλέον για τα καλά… Η επιβεβαίωση δεν άργησε να έρθει…

Μια σεζόν στείρα από πλευράς τίτλων. Η ερυθρόλευκη επίθεση φώναζε ότι απαιτείται μια ποιοτική «ένεση» στη γραμμή κρούσης, θέση κομβική. Τι καλύτερο από να κινηθεί κανείς εκ τους ασφαλούς… Σε γνωστά μονοπάτια. Κάποιος έριξε την ιδέα και δεν ήθελε και πολύ. Τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, αλλά στράβωσαν στο ‘90 για τους «ερυθρόλευκους» που δέχτηκαν «σκωτσέζικο ντουζ» από την αντίδραση του Σουηδού που τους αιφνιδίασε πλήρως.

Υποψήφιος εδώ και μήνες ο Μπεργκ

Για να ξετυλίξουμε από την αρχή το κουβάρι μιας ιστορικής χυλόπιτας…

Ο Μαρτίνς είχε τον Μπέργκ στη λίστα του. Η ρήτρα του Παναθηναϊκού είχε εκπνεύσει και η Αλαίν δεν ενεργοποίησε τον Ιανουάριο τη δική της. Το «ψηστήρι» δεν ήθελε και πολύ να ξεκινήσει. Παίκτης που ξέρει την Ελλάδα και την Ευρώπη και ένα φορ περιοπής, διεθνής με την Σουηδία. Έστω και με τα όποια ερωτηματικά, αναφορικά με την ηλικία του ή τους χαμηλούς ποδοσφαιρικούς ρυθμούς των ΗΑΕ, δεν θα χρειαζόταν ιδιαίτερο χρόνο προσαρμογής. Αυτό ήταν…

Ο Μπεργκ βέβαια όλο αυτό το χρονικό διάστημα ποτέ δεν ήρθε σε απευθείας επαφή με τους «ερυθρόλευκους».

Η απόλυτη αλήθεια είναι πως δεν… καιγόταν. Όμως ουδέποτε δεν το έδειξε στον Ολυμπιακό παρά μόνο στο τέλος. Ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο από όλους ο Μάρκους, ο μάνατζερ του ο Σταϊνερ Ντίετζ, ανέλαβε να βρει τη χρυσή τομή και να ζυγίσει τις επιλογές του Σουηδού, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Πρώτα όμως ο Μάρκους είχε αφήσει στα «κρύα του λουτρού» την Αλ Αχλί με πανομοιότυπο τρόπο με τον Ολυμπιακό.

Κι όλα αυτά την ώρα που η Ζοζεφίν η γυναίκα του έμπειρου στραϊκερ, ήταν θετικά προσκείμενη στο ενδεχόμενο της επιστροφής στην Ελλάδα. Μάλιστα πίεσε διακριτικά προς αυτή την κατευθυνση και τον τελευταίο καιρό πραγματοποιεί επισκευές στο σπίτι που διαθέτουν στην Αθήνα.

Η Ευρώπη το MLS και το ΚΑΤΑΡ

Δεν αποτέλεσε όμως την μόνη, ούτε καν τη βασική, επιλογή η Ελλάδα. Η Ευρώπη και το MLS φάνταζαν επίσης ως πιθανοί προορισμοί. Και περισσότερο από όλους το Κατάρ.

Η Αλ Αχλί του έμπαινε σφήνα και προσπαθούσε να δελεάσει τον Σουηδό με… διαστημικό νούμερο σε πετροδόλαρα. Ο ίδιος ήταν μέχρι πρόσφατα ζεστός και ιδιαίτερα θετικός να πάει στη χώρα που θα φιξοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Σημαντικό ρόλο βέβαια έπαιζαν και τα 2.8 εκ (σε Ευρω) το χρόνο. Με τα μπόνους ξεπερνούσαν τα 3 εκατ., το ποσό ήταν ιλιγγιώδες.

Όμως η γραφειοκρατεία και κάποια θέματα στους νομικούς όρους άλλαξαν τα δεδομένα και η υπόθεση έχασε έδαφος. Η πόρτα μπορεί να μην έκλεισε ερμητικά, ωστόσο η καθυστέρηση άρχισε να δημνιουργεί εύλογα ερωτηματικά και έφεραν στο προσκήνιο την διερεύνηση και άλλων επιλογών. Όυτε η ΗΠΑ όμως, ούτε η Σουηδία, ούτε οι άλλες αγορές πλησιάζαν το νούμερο που έψαχνε ο Σουηδός.

Και ξαφνικά εγένετω…Ενδιαφέρον

Κάπου εκεί – στα παράλληλα σύμπαντα – άλλαξαν και τα δεδομένα με τον Ολυμπιακό. Αρχικά ο Ντίεζ άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με ένα από τα πιο ενεργά πρόσωπα των Πειραιωτών, την Γενική Δ/ντρια Λίνα Σουλούκου, που βρέθηκε και στο Ντουμπάϊ για μπορέσει να προετοιμάσει το έδαφος.

Όντως, αρχικά η επικοινωνία έδειχνε να πηγαίνει καλά. Ωστόσο παρουσίασε σκαμπανεβάσματα στη συνέχεια – και ελέω Κατάρ – η επικοινωνία έγινε δυσχερής και προκάλεσε εκνευρισμό στην πλευρά των Πειραιωτών. Παρολίγο μάλιστα να επέλθει οριστική ρήξη και «ναυάγιο».

Η αλήθεια και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων

Πάνω στη «φουρτούνα» της διαπραγμάτευσης ο Φρανσουά Μοντέστο αποδείχτηκε εξαιρετικός καπετάνιος. Αποκατέστησε τον δίαυλο επικοινωνίας και τον κώδικα διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών. Στο κόλπο μπήκε και ο Καρεμπέ και το παιχνίδι χόντρυνε.

Πλέον το σημαντικότερο βήμα είχε πραγματοποιηθεί… Οι επαφές ήταν πολύ «ζεστές» και άμεσες έως συχνές. Κατέληξαν σε υπέρβαση του Ολυμπιακού από την αρχική του πρόταση για να «ψήσει» την πλευρά του παίκτη.

Αφορούσε διετές συμβόλαιο και 1,2 εκ ευρώ το χρόνο.

Η πρώτη αντίδραση του παίκτη δεν ήταν ιδιαίτερα ζεστή.  Εν συνεχεία στο τραπέζι έπεσε τριετές (κλειστό) συμβόλαιο με 1,7 εκ. ευρώ τον χρόνο με τα μπόνους στόχων. Χρήματα που δελέασαν τον μάνατζερ του παίκτη και που παράλληλα δεν τα έχει βρει αλλού. Το δίλλημα ήταν μεγάλο…

Ο προβληματισμός του Μάρκους

Ο προβληματισμός του Σουηδού επίσης ήταν πραγματικά μεγάλος… Από τη μία το δεδομένο δέσιμο με τον Παναθηναϊκό, καθώς αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο του και αγάπησε τη φανέλα.  Από την άλλη, το τελευταίο συμβόλαιο που ψάχνει στην καριέρα του για τον ίδιο την οικογένεια του. Ένα συμβόλαιο ζωής. Τα χρήματα πολλά και δεν τα βρίσκει – μέχρι τώρα τουλάχιστον- για ένα τελευταίο συμβόλαιο. Αυτό τον εκανε σκεπτικό.

Ο Μπεργκ δεν είχε ποτέ πρωταρχικό στόχο τον Ολυμπιακό, αυτό επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ 100%. Ειδάλλως οι υπογραφές θα είχαν πέσει μια ώρα αρχύτερα.

Η ζωή όμως τα φέρνει περίεργα καμία φορά. Ζυγίσε στο έπακρο και υπολόγισε τις αντιδράσεις των φίλων του Παναθηναϊκού. Όμως επί της ουσίας λειτουργώντας ως επαγγελματίας δεν έκλεισε ποτέ την πόρτα της διαπραγμάτευσης.

Στο περιβάλλον του χαρακτηριστικά τόνιζε, πως εξαρχής ήταν κάθετος στο να ντυθεί στα «κόκκινα». Πλέον, όσο περνούσαν οι ώρες και οι μέρες ομως στο μυαλό του ωριμάζε όσο ποτέ, η ιδέα πως είναι επαγγελματίας και πρέπει να κοιτάξει πρώτιστα το καλό της οικογένειας του. Προς αυτή την κατεύθυνση τον παροτρύνει και ο μάνατζερ του.

Από τις ατάκες του «δεν μου ταιριάζουν στα κόκκινα» φτάσαμε μια εβδομάδα μετά στο «οκ όλα αλλά πρέπει να σκεφτώ όμως και το μέλλον μου».

Ο Μπεργκ δεν καιγόταν αλλά τα χρήματα ήταν πολλά. Έτσι άφηνε χωρίς διακοπή τον μάνατζερ του να συνεχίζει τη διαπραγμάτευση. Με την ατάκα «είμαστε σύμφωνοι αρχικά αλλά θέλουμε να μιλήσουμε για λεπτομέρειες μετά τις εθνικές ομάδες» έκλεισε η τελευταία συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Χωρίς ποτέ να επανέλθει ξανά ο Μπεργκ… Ήταν τόσο μεγάλη η σιγουριά των Πειραιωτών μετά τις τελευταίες επαφές, που κορυφαία στελέχη τόνιζαν πως το πράγμα «κλείδωσε» και απομένουν τα τυπικά.

Το στρεσάρισμα του Σουηδού

Ο Ντίετς έβλεπε σαν μια μεγάλη ευκαιρία (και για τον ίδιο) την επιστροφή του στην Ελλάδα. Όμως μετά την διαρροή ρεπορτάζ περί επικείμενης συμφωνίας, η πίεση, η ψυχολογική κυρίως, άρχισε να αυξάνεται αισθητά για τον Μάρκους.

Τα μηνύματα στο διαδίκτυο ήρθαν σαν τσουνάμι και φυσικά φίλοι του από την Ελλάδα, του μετέφεραν «χαρτί και καλαμάρι» το κλίμα που επικρατούσε.

Μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» να τόνιζαν πως δεν θα υπήρχε κανένα θέμα σχετικά με την ασφάλεια του, όμως τα μηνύματα δεν ήταν ευοίωνα.

Ο Μπεργκ είναι οικογενειάρχης. Δεν θα έβαζε ποτέ την ηρεμία της οικογένειας του πιο κάτω από τα χρήματα. Συν τις άλλοις, το να κυκλοφορεί άνετα στη χώρα μας ήταν πολύ σημαντικό αφού σκοπεύει στο μέλλον να περνάει εδώ ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.

Μπορεί το δέλεαρ να ήταν τεράστιο, ο μάνατζερ του να έταζε και η Ζοζεφίν να ψήφιζε Ελλάδα, αλλά από την ώρα που ο ίδιος δεν καιγόταν ενώ παράλληλα συνειδητοποίησε πως η κίνηση του δεν θα πέσει… στα μαλακά, έκανε στροφή εξ ολοκλήρου. Σε βαθμό να χάνεται σταδιακά και από το κομμάτι επκοινωνία με την πλευρά των Μοντέστο Καρεμπέ.

Δεν ασχολείται ο Παναθηναϊκός, ανάμεικτα τα συναισθήματα στον κόσμο

Σε ό,τι αφορά τους φίλους των «πράσινων», στην πλειοψηφία τους η μετακίνηση στον «αιώνιο» έστω και το 2019 ισοδυναμεί με «προδοσία».

Για άλλους πάλι ο Μπεργκ θα έχει πράσινη… καρδιά αλλά θα φορούσε την κόκκινη φανέλα ελέω χρημάτων.  Ο ίδιος κάποια στιγμή θα μιλήσει γα να πει την «δική του» αλήθεια. Που εκ του αποτελέσματος δεν περιλαμβάνει τον Ολυμπιακό. Οι υπόλοιποι καλούνται να υπερασπίσουν την αλήθεια τους επικοινωνιακά. Το SPORTSROOM έγραψε όμως ολόκληρη την αλήθεια όπως είναι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ασχέτως πεποιθήσεων το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η ζωή και η ιστορία γράφονται με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Αυτό θα συμβεί και στο εγγύς μέλλον.

Ο Μπεργκ έφτασε κυριολεκτικά μια ανάσα από τα παράλληλα σύμπαντα, ο μάνατζερ του έδωσε προφορική συμφωνία αλλά εν τέλει (με τη προτροπή της οικογένειας του και τα μηνύματα του κόσμου λύγισε) τον άδειασε μεγαλοπρεπέστατα. Πλέον στη συνείδηση του κόσμου θα είναι ο «Ένας από εμάς».

ΥΓ: Το ρεπορτάζ… τρέχει από την αρχή μέχρι το τέλος και τα πράγματα εξελίσσονται. Μία από τις πολλές μεταγραφές που ναυάγησε και ανακούφισε πολύ κόσμο στον Παναθηναϊκό, αυτή του Μπεργκ έχει το δικό της ειδησεογραφικά παρασκήνιο. Δύσκολα θα βγουν στο φως όλες οι λεπτομέρειες, για να μην εκτεθεί κανείς. Όμως η είδηση θα είναι πάντα είδηση και η αλήθεια θα είναι μία. Το ενδιαφέρον σε όλα τα στρατόπεδα ήταν τεράστιο ασχέτως από τα λέγομενα του καθενός ενώ η ζωή ενίοτε δίνει μόνη της απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα…