Αρχική » Τούρκος πρώην καταδρομέας πέρασε τον Έβρο για να γλυτώσει

Τούρκος πρώην καταδρομέας πέρασε τον Έβρο για να γλυτώσει

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Ο αγώνας μου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων θα συνεχιστεί, είτε από την Ελλάδα είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ευχαριστώ όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που με έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια». Αυτή η λιτή δήλωση στη Realnews είναι και τα πρώτα δημόσια λόγια του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλιλί μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, την περασμένη Τρίτη, περνώντας τα σύνορα του Εβρου. Πέρα από κάθε στερεότυπο, η ιστορία του 45χρονου Τούρκου υπηκόου ελληνικής καταγωγής είναι πράγματι συγκλονιστική, καθώς μοιάζει να ζωντανεύει τους θρύλους που συνοδεύουν τον ποντιακό Ελληνισμό.

Πρόκειται για πρώην καταδρομέα του τουρκικού στρατού, ο οποίος έμαθε γιο τις ποντιακές του ρίζες σε ηλικία 20 ετών και έκτοτε αφιέρωσε τη ζωή του στον τερματισμό της στρατιωηκής δράσης εναντίον των Κούρδων, αλλά και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου. Γι’ αυτή •ου τη δράση, ο ΓιάιΑιλι προφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2017 και αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούλιο με περιοριστικούς όρους αναμένοντας τη δίκη του. Κατηγορείται μεταξύ άλλων για προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ, του Τογίπ Ερντογάν και της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Εφόσον καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και άνω των 23 χρόνων.

Οι σχέσεις που είχε αναπτύξει τα προηγούμενα χρόνια με τον Ελληνα ιστορικό Θεοφάνη Μαλκίδη, αλλά και με εκπροσώπους ποντιακών συλλόγων στην Ελλάδα, ξεσήκωσαν ένα λύμα συμπαράστασης υπέρ του. Οι Ελληνες φίλοι του έχουν εκδώσει βιβλίο με την ιστορία του, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 δρομείς έτρεξαν στον Μαραθώνιο της Αθήνας φορώντας μπλούζες με συνθήματα για την παύση των διώξεων εναντίον του.

Η δίκη του είχε οριστεί για τον Δεκέμβριο του 2018.0 Γιάιλιλί δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Αντιθέτως τα ξημερώματα της 29ης Ιονουαρίου διέσχισε με βάρκα τον Εβρο, καταθέτοντας αίτημα ασύλου στις ελληνικές Αρχές.

Το 1915 οι προηαππούδες του, Κωνσταντίνος και Παρασκευή, από την Παύρα της Σαμψούντας έδωσαν τον τεσσάρων ετών γιο τους σε οικογένεια Τούρκων. Εκείνος εγγράφηκε στα δημοτολόγια ως «Μεχμέτ» και το ελληνορθόδοξο όνομα με το οποίο είχε βαφτιστεί, έσβησε για πάντα. Ο Ιμπ. Γιαϊλιλί γεννήθηκε το 1974 και μεγάλωσε με τις ιδέες του τουρκικού εθνικισμού. Οταν έρχεται η σειρά του να καταταγεί στον στρατό, δηλώνει συμμετοχή στις ειδικές δυνάμεις. Το 1994, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αιχμαλωτίζεται από αντάρτες του ΡΚΚ και παραμένει κρατούμενός τους για δύο χρόνια και πέντε μήνες. Οι γονείς του πιέζουν τους αξιωματικούς του στρατού να μάθουν για την τύχη του αιχμάλωτου γιου τους ζητώντας επίμονα να γίνουν ενέργειες για τη διάσωσή του. «Εχουμε ερευνήσει την οικογένειά σας και ξέρουμε ότι είστε Ελληνες. Αν συνεχίσετε να αναζητείτε τρόπους για την απελευθέρωση του γιου σας θα έχετε προβλήματα», ήταν η απάντηση που έλαβαν οι γονείς του. Μετά την απελευθέρωσή
του από τους αντάρτες του ΡΚΚ, ο Γιαϊλιλί αρνήθηκε να ξαναπολεμήσει τους Κούρδους και γι’ αυτό το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε 3,5 μήνες φυλάκισης. Μετά τη θητεία του μετατράπηκε σε αντιρρησία στράτευσης και φιλειρηνικό ακτιβιστή. Το 2005 καταδικάζεται για πρώτη φορά για υποστήριξη «κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων» και εκτίει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2011, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν μια ομάδα άοπλων Κούρδων χωρικών στο χωριό Ρομπόσκι της νοτιοανατολικής Τουρκίας σκοτώνοντας 34 ανθρώπους. Την ίδια περίοδο, ο Ιμπραήμ αλλάζει το όνομά του σε «Γιάννης-Βασίλης», αρχίζει να μαθαίνει ελληνικά και αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στο Ρομπόσκι. Η αρθρογραφία του σε ιστολόγια και μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνει τα δεινά των Κούρδων, αλλά και την ιστορία της περιόδου από το 1914 έως το 1923, περίοδο εξόντωσης 353.000 Ελλήνων του Πόντου. Δεν αργεί να προκαλέσει ξανά το ενδιαφέρον των τουρκικών διωκτικών Αρχών. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και την αλλαγή των νόμων στην Τουρκία, η νέα δίωξή του έγινε πιο εύκολη. Κατά την πρόσφατη σύλληψή του, ενώπιον του εισαγγελέα της πόλης Ουλουντερέ, δηλώνει: «Το γραφείο της εισαγγελίας και το δικαστήριο έχουν την ευχαρίστηση να στέλνουν σε δίκη τους τελευταί-
ους Ελληνες του Πόντου που διασώθηκαν από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν. Αγωνιζόμαστε να πούμε η έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, για τη Γενοκτονία, για τη διαδικασία της σφαγής και της απέλασης»…

«Ο Γιαϊλιλί μεγάλωσε σε ένα φασιστικό περιβάλλον όπου οι Ελληνες καθώς και οι Κούρδοι και οι Αρμένιοι ήταν και παραμένουν οι ανεπιθύμητοι λαοί», δηλώνει ο θ. Μαλκίδης διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και προσωπικός φίλος του Γιαϊλιλί. «Ο Γιαϊλιλί έμαθε για την ελληνική του καταγωγή, άλλαξε το όνομά του από Ιμπραήμ σε “Γιάννης-Βασίλης” και αφιερώθηκε στον αγώνα για την ελευθερία των Κούρδων και την ανάδειξη της Γενοκτονίας εναντίον των προγόνων του, αγώνα για τον οποίο φυλακίστηκε. Η έλευσή του στην Ελλάδα είναι βέβαιο ότι σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο δράσης για τα ζητήματα ελευθερίας δικαιοσύνης και αλήθειας στην Τουρκία», καταλήγει ο θ. Μαλκίδης.

Πηγή εφημερίδα “Realnews”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας