Αρχική » LNG στην Ευρώπη από την Αν. Μεσόγειο μέσω Αλεξανδρούπολης

LNG στην Ευρώπη από την Αν. Μεσόγειο μέσω Αλεξανδρούπολης

από statusradio.gr
0 σχόλιο

Το κοίτασμα Λεβιάθαν και ο κομβικός ρόλος του υπεράκτιου σταθμού στην πόλη της θράκης, ο οποίος σε συνδυασμό με τον αγωγό Ελλάδας -Βουλγαρίας (IGB) αποτελεί την ιδανικότερη διαδρομή προς Βορρά

Στα τερματικά υγροποιήσης φυσικού αερίου Idku και Damietta της Αιγύπτου στοχεύει η ισραηλινή εταιρία παραγωγής φυσικού αερίου Delek Drilling, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Delek σχεδιάζει να επενδύσει στα τερματικά υγροποίησης προκειμένου να διοχετεύσει το παραγόμενο αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν της ανατολικής Μεσογείου στις ευρωπαϊκές και της παγκόσμιες αγορές.

Τα τερματικά υγροποιήσης της Αιγύπτου αποτελούν την πληστέρη υποδομή για την εξαγωγή των παραγόμενων ποσοτήτων, τα οποία από το 2012 υπολειτουργούν. Το κοίτασμα Λεβιάθαν βρίσκεται 180 χλμ. δυτικά από τη Χάιφα, σε βάθος νερού 1.500 μ., με της ποσότητες φυσικού αερίου να υπολογίζονται σε 22 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, δηλαδή σε 623 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καθιστώντας το κοίτασμα αυτό από τα μεγαλύτερα μέχρι τώρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η επιλογή των τερματικών υγροποίησης της Αιγύπτου αποτελεί την πιο γρήγορη και έξυπνη λύση, που θα επιτρέψει την αποστολή φορτίων στα τερματικά αεριοποίησης της Ευρώπης και των διεθνών αγορών.

Η πλησιέστερη υποδομή για τη μεταφορά του LNG στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια δεν είναι άλλη από τον νέο υπεράκτιο τερματικό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδαs – Βουλγαρίας (IGB) αποτελεί την ιδανική διαδρομή για το αέριο της ανατολική Μεσογείου προς τον Βορρά.
Ηδη η βουλγαρική εταιρία ανάπτυξης του IGB, στην οποία συμμετέχουν ισότιμα ΔΕΠΑ και Bulgarian Energy Holding, ανέθεσε τη σύμβαση για τον Owner’s Engineer που θα παράσχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, ενώ μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2019 αναμένεται να οριστεί και ο ανάδοχος για την κατασκευή του έργου.

Ταυτόχρονα και για το FSRU Αλεξανδρούπολη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την κατασκευή της πλωτής μονάδας, του υποθαλάσσιου και του χερσαίου αγωγού, ενώ μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται να διεξαχθεί και η δεσμευτική φάση για τη δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησή στο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Market Test για το FSRU Αλεξανδρούπολη συμμετείχαν 20 εταιρίες, με το ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας να ξεπερνά τα 12 δισ. κ.μ. ανά έτος, υπερκαλύπτοντας τη μέγιστη τεχνική ικανότητα αεριοποίησή του έργου, που φτάνει τα 8,3 δισ. κ.μ. ανά έτος.

Τη συνέργεια των δύο έργων για την υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, που αποτελεί στοίχημα τόσο της βουλγαρίας όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας εντάξει στα Projects of Common Interest τις δύο υποδομές και συμβάλλοντας με ευρωπαϊκά κονδύλια για τη μελέτη και την κατασκευή τους.

Πηγή εφημερίδα “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας