Αρχική » Το δίκτυο φυσικού αερίου φτάνει σε 18 πόλεις

Το δίκτυο φυσικού αερίου φτάνει σε 18 πόλεις

από statusradio.gr
0 σχόλιο

«Τρέχουν» 400.000 νέες συνδέσεις φυσικού αερίου

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν στο φυσικό αέριο χιλιάδες καταναλωτές που υποβάλλουν αιτήσεις για να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο φετινός βαρύς χειμώνας, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και την οικονομική δυσπραγία των νοικοκυριών, έσπρωξε πολλούς καταναλωτές να αναζητήσουν διέξοδο στη λύση του φυσικού αερίου. Από τη μία το μεγάλο πρόγραμμα επέκτασης του δικτύου και από την άλλη η υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας που δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα αυτόνομων δικτύων ανά περιοχή έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες καταναλωτές σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να αποκτήσουν πρόσβαση σε θέρμανση φθηνότερη έως και 40%-44% σε σχέση με το πετρέλαιο.Αυτό ήταν και το κίνητρο για χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση τον τελευταίο χρόνο. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί..

Το δίκτυο φθάνει σε 18 πόλεις

Παράλληλα ένα πρόγραμμα-μαμούθ «τρέχει» σε πολλούς νομούς τόσο της Βόρειας Ελλάδα όσο και στις άλλες περιφέρειες η Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Λοιπής Ελλάδας, θυγατρική της ΔΕΠΑ.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το σχέδιό της που μπήκε σε εφαρμογή, θα φέρει το φυσικό αέριο σε νέες περιοχές της χώρας, όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα. Το σχέδιο της ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδας προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων σε 18 πόλεις αλλά και βιομηχανίες που βρίσκονται σε αυτές.

Συνολικά θα εηενδυθούν 141,9 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 1215 χλμ. δικτύων. Το φυσικό αέριο θα «φτάσει» στη Λαμία, τη Χαλκίδα, τη Θήβα, τη Λιβαδειά, την Αμφισσα, το Καρπενήσι, την Κατερίνη, το Κιλκίς, τις Σέρρες, τη Βέροια, στα Γιαννιτσά, στην Αλεξάνδρεια, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τη Δράμα, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα και την Καβάλα. Στις περισσότερες από τις πόλεις η εταιρεία προβλέπει τη σύνδεση των τοπικών υποδομών με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ, από το οποίο θα τροφοδοτούνται με αέριο. Οπου χρειάζεται όμως η εταιρεία θα κάνει χρήση της νέας τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα τροφοδοσίας αυτόνομων δικτύων που θα κατασκευαστούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο CNG. Αυτό θα γίνει στην Ορεστιάδα, στο Καρπενήσι, στην Αμφισσα και στη Βέροια. Σε αυτές τις πόλεις το καύσιμο θα μεταφέρεται συμπιεσμένο με ειδικά βυτία σε σταθμούς μεταφόρτωσης, όπου θα αποσυμπιέζεται και θα διοχετεύεται στα δίκτυα διανομής. Η λύση του CNG θα χρησιμοποιηθεί επίσης και για απομακρυσμένες βιομηχανίες στις τρεις περιφέρειες.

Η λύση αυτή ήδη χρησιμοποιείται σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς και τα Κουφάλια στον Νομό Θεσσαλονίκης. Στόχος της εταιρείας είναι έως το 2023 το δίκτυο να έχει αναπτυχθεί πλήρως, καλύπτοντας το 100% του αστικού ιστού. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη πενταετία το φυσικό αέριο να φτάσει σε 124.000 κτίρια στις 18 πόλεις του προγράμματος.

Οπως προκύπτει από μελέτη της, οι τρεις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα έχουν σημαντικά οφέλη από το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς σε μία 20ετία η μείωση του ενεργειακού κόστους στις παραπάνω περιοχές θα αγγίξει τα 2,2 δια ευρώ. Την ίδια στιγμή αναμένεται να δημιουργηθούν 2.500 νέες θέσεις εργασίας, έμμεσες και άμεσες.

Πηγή: Εδημερίδα ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα σχόλιο

* Με τη χρήση αυτής της φόρμας συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από αυτόν τον ιστότοπο.

7ο χλμ. Αλεξανδρούπολης – Συνόρων
(απέναντι από το αεροδρόμιο)
Τ.Θ.: 1609
Τ.Κ.: 681 00, Αλεξανδρούπολη
Τηλ. Κέντρο: 25510 33000
e-mail: info@statusradio.gr

Κατεβάστε το Status Radio 94.2:

Μείνετε Ενημερωμένοι

Εγκαταστήστε τον Status Radio στην συσκευή σας