tetartopress

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ παρουσιάζει τις Συστάσεις της προς την Ε.Ε. ώστε το 2020 να γίνει το Έτος της Αλλαγής για την Προστασία των Προσφύγων

Ο Σομαλός πρόσφυγας Yusuf, όσο περιμένει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αιτήματος ασύλου του, είναι εθελοντής πυροσβέστης στην πόλη Fürstenwalde της Γερμανίας. Οκτώβριος 2017. © UNHCR/Christian Mang


Advertisement



Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) παρουσίασε μια σειρά από φιλόδοξες αλλά εφικτές Συστάσεις για τις Προεδρίες της Κροατίας και της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) το 2020. Οι δύο Προεδρίες και το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες για την καλύτερη προστασία των αναγκαστικά εκτοπισμένων και των ανιθαγενών στην Ευρώπη και στο εξωτερικό, υποστηρίζοντας παράλληλα τις χώρες υποδοχής.

«Καθώς μπαίνουμε σε μια νέα δεκαετία, και μετά την επιτυχία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, η Ε.Ε. έχει την ευκαιρία στο πλαίσιο των Προεδριών της να κάνει το 2020 το έτος που θα φέρει την αλλαγή προς μια ισχυρή προστασία των προσφύγων», δήλωσε ο Gonzalo Vargas Llosa, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Υ.Α.

Οι Συστάσεις της Υ.Α. προτείνουν ένα πραγματικά κοινό και υλοποιήσιμο σύστημα ασύλου εντός της Ε.Ε., μέσω βιώσιμων μεταρρυθμίσεων και ενισχυμένης οικονομικής στήριξης για τις χώρες που φιλοξενούν αναγκαστικά εκτοπισμένους πληθυσμούς εκτός της Ε.Ε.

Εντός της Ε.Ε., θα πρέπει να εδραιωθούν δίκαιες και ταχείες διαδικασίες ασύλου ώστε να καθορίζεται γρήγορα ποιος χρήζει διεθνούς προστασίας και ποιος όχι. Όσοι πληρούν τα κριτήρια για να τους δοθεί προστασία θα πρέπει να τους χορηγείται γρήγορα καθεστώς και να λαμβάνουν στήριξη για την ένταξή τους. Σε όσους δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια για να λάβουν οποιαδήποτε μορφή προστασίας θα πρέπει να τους παρέχεται βοήθεια για να επιστρέψουν.

Είναι επίσης απαραίτητος ο επιμερισμός της ευθύνης με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δέχονται έναν δυσανάλογο αριθμό αιτημάτων ασύλου προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αληθινά κοινό και εφαρμόσιμο σύστημα ασύλου. Η Υ.Α. ενθαρρύνει και τις δύο Προεδρίες να προχωρήσουν τις εργασίες προς την υλοποίηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού αλληλεγγύης, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τη μετεγκατάσταση δίνοντας προτεραιότητα στην οικογενειακή ενότητα.

«Χαρακτηριστικό της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο εκτοπισμός. Η νέα δεκαετία μπορεί να είναι, και πρέπει να είναι, η δεκαετία των λύσεων, ξεκινώντας από τώρα, το 2020», τόνισε ο Gonzalo Vargas Llosa. «Στηρίζοντας χώρες υποδοχής μεγάλων προσφυγικών πληθυσμών εκτός της Ευρώπης, η Ε.Ε. μπορεί επίσης να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ευημερήσουν, όχι απλά να επιβιώσουν».

Με το 85% του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού να φιλοξενείται σε γειτονικές και αναπτυσσόμενες χώρες, χρειάζεται επίσης να ανανεωθεί και η οικονομική στήριξη. Η Υ.Α. καλεί τις Προεδρίες να εξασφαλίσουν ενισχυμένη και διαφοροποιημένη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης για αναπτυξιακή συνεργασία, προκειμένου να υποστηριχθούν περαιτέρω οι χώρες υποδοχής και να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια στους αναγκαστικά εκτοπισμένους για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027) αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ε.Ε. για να επιδείξει παγκόσμια αλληλεγγύη προς τους αναγκαστικά εκτοπισμένους και τις χώρες υποδοχής τους.

Η Υ.Α. είναι έτοιμη να στηρίξει την Κροατική και τη Γερμανική Προεδρία, την Ε.Ε. και τα Κράτη Μέλη στις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν εντός της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των Συστάσεων προς την Κροατική και τη Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα αγγλικά εδώ.


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο»

Πάτρα: «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει την παράσταση «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» μια «πικρή» κωμωδία του Μάνου Παπαδά. Τι θα συμβεί ...
"Animal" της Σοφίας Εξάρχου - Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

“Animal” της Σοφίας Εξάρχου – Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

"Animal". Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη. Ελλάδα, 2023. "Let's party!": η ενθουσιώδης προτροπή της Κάλιας είναι σαν σύνθημα που ...
«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες «ζωντανεύουν» στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών», στο κιν/θέατρο ...
"I found myself within a forest" - Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13810 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top