ΑρχικήΨυχαγωγίαΝάξος: Ένα ασημένιο νησί που σε υποχρεώνει να ονειρεύεσαι

Νάξος: Ένα ασημένιο νησί που σε υποχρεώνει να ονειρεύεσαι

Το νοτιότερο και μεγαλύτερο νησί των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων κουρνιάζει κάτω από τη διαμαντόσχημη σιλουέτα της Νάξου. Το καΐκι γλιστρά με την μπουνάτσα στα αμόλυντα νερά και μπαίνει στο κουκλίστικο λιμάνι του Αϊ Γιώργη, με τη μικρή ξανθιά αμμουδιά στεφανωμένη αρμυρίκια και θαλασσόδεντρα. Λιγοστά λευκά σπίτια απλώνονται στους δύο λόφους του λιλιπούτειου οικισμού με τη δημοσιά και τη μικρή πλατεία, τις ασβεστωμένες μάντρες που ξεχειλίζουν από ιβίσκους και φραγκοσυκιές. Σταματάμε για ένα παγωμένο νερό στο γραφικό οινοπαντοπωλείο, πρακτορείο, καφενεδάκι «Η Μέλισσα», λίγο από όλα δηλαδή.

Στο κυκλαδονήσι με τους εκατό μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, έτσι κι αλλιώς όλοι είναι λίγο από όλα για να επιβιώσουν, λίγο αγρότες και λίγο ψαράδες, όπως τα φέρνουν ο καιρός κι η εποχή.

Περνάμε ξερικά μποστάνια, τα «καλοκαιρινά». Οι Ηρακλειώτες καλλιεργούν με πείσμα κι αγάπη την άνυδρη γη, φυτεύοντας ντομάτες, αγγουράκια, σουσάμι, αμπελοφάσουλα και… σκουπιές, το φυτό από το οποίο βγαίνουν οι ψάθινες σκούπες, οι φροκάλες. Ανηφορίζουμε στις πλαγιές του βουνού Πάπα και πέντε χιλιόμετρα μετά ασφαλτοστρωμένης διαδρομής από το λιμάνι, φτάνουμε στην πρωτεύουσα του νησιού, την Παναγιά.

Όλη κι όλη μια γειτονιά, με στολίδι την εκκλησία της Παναγίας με το γαλάζιο τρούλο και δίπλα της τον Αγιο Νεκτάριο. Γλάστρες με βασιλικούς, ηλιοτρόπια, που γέρνουν στο ελαφρύ αεράκι, κοσμούν τις ασβεστωμένες αυλές. Tις νύχτες με πανσέληνο, σαν την αυγουστιάτικη της ερχόμενης Τρίτης, από τα λιακωτά των σπιτιών αγναντεύεις πέρα το ασημένιο πέλαγος, χαζεύεις το ολόγιομο φεγγάρι να κόβει βόλτες πάνω από τη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες, την Αμοργό…

Αν ετοιμάζεστε να έρθετε ή βρίσκεστε ήδη στην Ηρακλειά, μη χάσετε μια μοναδική εμπειρία στις 28 Αυγούστου. Την ερχόμενη Τρίτη, παραμονή της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, φορέστε αθλητικά παπούτσια και πάρτε το μονοπάτι από την Παναγιά (μία ώρα δρόμος) για το σπήλαιο του Αϊ Γιάννη, στο νότο.

Στο τέλος της διαδρομής σας περιμένει η μυσταγωγία του εσπερινού, ο οποίος τελείται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στους δύο πρώτους ευρύχωρους θαλάμους του σπηλαίου, υπό το φως εκατοντάδων κεριών που τρεμοπαίζουν κατά τρόπο φαντασμαγορικό ανάμεσα σε εντυπωσιακά συμπλέγματα σταλαγμιτών και σταλακτιτών σε ένα από τα ωραιότερα σπήλαια του Αιγαίου.

Εσείς, ο Θεός και τα γλυπτά της φύσης εντός του σπηλαίου και απέξω η αυγουστιάτικη πανσέληνος να ετοιμάζει τη δική της υπερπαραγωγή…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166