Αθήνα

 

23 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

CALLER'S CHOICE

Η Σύρος καινοτομεί! Εταιρείες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τη διεθνή συνάντηση επενδυτών

Η δράση αποτελεί ουσιαστικά την επίσημη πρώτη του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και Στήριξης της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας με έδρα τη Σύρο και φιλοδοξεί να αποτελέσει ουσιαστικά μία γέφυρα ανάμεσα στην επιχειρηματική δράση, την τοπική ανάπτυξη και την ανάδειξη των επιχειρηματικών ιδεών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο σε εφαρμόσιμα projects που θα μπορούσαν να δώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία του νησιού.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 60 επιτυχημένοι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κορυφαίων επιχειρηματικών σχημάτων της Ευρώπης και των ΗΠΑ, με σημαντική εμπειρία στο χώρο της τεχνολογίας, της ενέργειας, καθώς και άλλων καινοτόμων τομέων, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα για την σύνδεση του Πανεπιστημίου με το καινοτόμο επιχειρείν και γενικά για την διερεύνηση δυνατοτήτων ανάπτυξης επιχειρηματικών και καινοτομικών συνεργασιών και επενδύσεων στη Σύρο, στους στρατηγικούς για το νησί και την ευρύτερη περιοχή κλάδους, με έμφαση στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσα από τη διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού/επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Η διαμονή τους, μάλιστα, στο νησί, δεν θα περιοριστεί στις 4 ημέρες της διεθνούς συνάντησης. Κάποιοι έχουν δηλώσει ήδη την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων, για να απολαύσουν λίγες στιγμές χαλάρωσης, αλλά και να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με τους επιχειρηματίες της Σύρου.

Μεταξύ άλλων, στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του European Investment Fund (EIF), συνεργάτες κορυφαίων επενδυτικών κεφαλαίων του Λονδίνου και  της Silicon Valley (Sequoia, Andreessen Horowitz, Hoxton Ventures κ.ά.), στελέχη της Silicon Valley Bank, Tera Ventures, εκπρόσωποι των βασιλικών οικογενειών από χώρες του GCC, καθώς και ιδρυτές εταιριών εικονικής τεχνολογίας (Couchsurfing, Videntifier κ.α.).

Λίγα λόγια για το Summit Summit

Η συμμετοχή στο Summit Summit (www.summitsummit.io) το οποίο πραγματοποιείται δύο έως τρεις φορές κάθε χρόνο, με μια χειμερινή εκδήλωση στην Καλιφόρνια και συνήθως μία ή δύο παραθαλάσσιες εκδηλώσεις στην Ευρώπη, αποτελεί μια σειρά εκδηλώσεων/συναντήσεων δικτύωσης που αποσκοπούν στη συγκέντρωση επαγγελματιών από το χώρο της τεχνολογίας, της καινοτομίας, τον επενδυτικό χώρο και το χώρο της στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Γίνεται αποκλειστικά κατόπιν πρόσκλησης μεταξύ επαγγελματιών που έχουν επιτυχημένη πορεία στον τομέα όπου επιχειρούν και δραστηριοποιούνται. Αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση δικτύωσης, ανταλλαγής απόψεων και διερεύνησης επενδυτικών ευκαιριών, μια πιο «ανεπίσημη» συγκέντρωση. Τις τρεις ημέρες που διαρκεί, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν το μέρος που επισκέπτονται, να απολαύσουν τις ομορφιές του, παρέχοντας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης, διευκολύνοντας και δίνοντας ώθηση στη δημιουργία παραγωγικών συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων δυνητικών επενδύσεων και ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Γιώργος Μαραγκός: Βήμα- βήμα χτιζουμε σε σταθερές βάσεις

Ο Δήμαρχος της Σύρου και εκ νέου υποψήφιος για τη διεκδίκηση του Δήμου, κ. Γιώργος Μαραγκός, είχε μιλήσει πριν από λίγους μήνες στο TheCaller για την προσέλκυση διεθνών funds στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σήμερα, ο Γιώργος Μαραγκός μιλά για τη διεθνή συνάντηση και την στόχευση της δημοτικής αρχής προς την καθιέρωση του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και Στήριξης της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας:

«Ο Μηχανισμός αποτελεί ακόμα ένα στοίχημα για την παρούσα Δημοτική Αρχή και, παρόλο που η πρωτοβουλία είναι στα αρχικά της βήματα, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και απτά με την διοργάνωση του Summit Summit.
Σημαντικό είναι ότι ήδη ένας αριθμός από τους συμμετέχοντες θα παρατείνουν την διαμονή τους στη Σύρο μετά την ολοκλήρωση του Summit Summit για να κάνουν τις διακοπές και να συνεχίσουν τις επαφές τους. Άρα, έχουμε ένα επιπλέον όφελος που συμβάλλει στην επίτευξη ενός ακόμα βασικού στόχου μας, της προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού από το εξωτερικό.

Μεσοπρόθεσμος στόχος του Μηχανισμού είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου θεσμού – συνάντησης

κατά τα πρότυπα αντίστοιχων διεθνών συναντήσεων, όπου θα συμμετέχουν σημαντικές προσωπικότητες από το οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι. Βήμα-βήμα όμως… χτίζουμε σε σταθερές βάσεις.
Εντός του Ιουνίου ξεκινάει και η διαδικασία δημιουργίας των τριών επενδυτικών φακέλων που θα αναδείξουν συγκεκριμένα επενδυτικά πεδία και θα ακολουθήσουν επαφές με δυνητικούς επενδυτές από την Ελλάδα και κυρίως το εξωτερικό.

Έμφαση θα δοθεί μέσω του Μηχανισμού στους στρατηγικούς κλάδους του τουρισμού – πολιτισμού αλλά και της στήριξης πρωτοβουλιών στον τομέα των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών (cultural and creative industries).
Σημαντικό στοιχείο είναι η προσπάθεια υποστήριξης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, με το Πανεπιστήμιο να έχει σημαντικό ρόλο, καθώς αποτελεί το φυσικό χώρο παραγωγής καινοτόμων ιδεών, οι οποίες θα επιδιωχθεί μέσω του Μηχανισμού να μετουσιωθούν σε επιχειρηματική δράση, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο.

Η άμεση και αποτελεσματική σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά και το επιχειρείν είναι βασικό ζητούμενο και στους βασικούς μας στόχους, με τη λειτουργία του Μηχανισμού μέσα από την διαμόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού, επιχειρηματικού και τεχνολογικού οικοσυστήματος. Συναντήσεις όπως αυτή του Ιουνίου συμβάλλουν σημαντικά στην κατεύθυνση αυτή».

Οι βασικοί πυλώνες του Μηχανισμού

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει ξεκινήσει την οργάνωση και λειτουργία του Μηχανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων και Στήριξης της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας (Syros Investment & Innovation Facilitation Mechanism). Το σχετικό έργο έχει ενταχθεί στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού του Νοτίου Αιγαίου και χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Το έργο έχει διάρκεια 24 μηνών, όμως πρόθεση του Δήμου είναι να δημιουργήσει έναν μόνιμο μηχανισμό προσέλκυσης επενδύσεων στο νησί της Σύρου, με όλα τα προφανή οφέλη που αυτός θα έχει για την τοπική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες γενικότερα.

Στόχος του Μηχανισμού είναι η ενθάρρυνση και υποστήριξη των επενδύσεων και η ανάδειξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης σε τομείς που το νησί της Σύρου διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως ο Τουρισμός, η Αξιοποίηση Ακινήτων, η Τεχνολογία, οι Υποδομές και οι Κατασκευές και η αξιοποίηση του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος. Οι τομείς αυτοί μπορούν να αποτελέσουν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Σύρου για τα επόμενα χρόνια, εφόσον αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, πάντα με σεβασμό στις τοπικές παραδόσεις, και με γνώμονα τη συνολική ανάπτυξη του τόπου.

Ο παραπάνω στόχος θα επιτευχθεί μέσα από την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων που αποσκοπούν:

  • στην προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων, καινοτόμων, δυναμικών, επίδοξων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Σύρο επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την οικονομία του νησιού,
  • στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού,
  • στην προβολή της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού προς τις νέες, καινοτόμες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας,
  • στη μέγιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης στη Σύρο, ιδιαίτερα στους προαναφερόμενους τομείς.

Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προκαταρκτικές επαφές με αναγνωρισμένα διεθνή funds και venture capitals από το εξωτερικό, τα οποία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στήριξης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες συναντήσεις και σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού.

Γενικότερα, οι δράσεις που θα υλοποιηθούν περιλαμβάνουν:

  • αναγνώριση των  προοπτικών της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας. Στη μελέτη θα καταγράφεται και θα αναλύεται το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, οι βασικοί stakeholders, τα κριτήρια επιλογής επενδυτικών προορισμών από υποψήφιους επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο και η θέση της Σύρου στο περιβάλλον αυτό.
  • σύνταξη επενδυτικών φακέλων, με εξειδίκευση σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομία. Σκοπός είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων και ώριμων προτάσεων που θα απευθυνθούν σε επιλεγμένες αγορές και υποψήφιους επενδυτές, με βάση τους επιλεχθέντες επενδυτικούς τομείς και θα συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο (preliminary business plan) που θα τεθεί υπόψη του εκάστοτε υποψήφιου επενδυτή.
  • επιχειρησιακή λειτουργία του Μηχανισμού. Ο Μηχανισμός θα υποστηριχθεί από εμπειρογνώμονες σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο των εργασιών του.
  • δραστηριότητες προώθησης της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις που περιλαμβάνουν:

o    Φιλοξενία υποψηφίων επενδυτών. Θα προσκαλούνται και θα φιλοξενούνται ανώτατα στελέχη αναγνωρισμένων επενδυτικών σχημάτων και νέοι επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης από όλο τον κόσμο, με στόχο τη γνωριμία τους με το νησί της Σύρου, αλλά και την επιτόπια παρουσίαση σε αυτούς των ευκαιριών που το νησί παρουσιάζει. Αντίστοιχες επαφές και παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται με δυνητικά επενδυτικά σχήματα και επιχειρηματίες στο εξωτερικό.

o    Διεξαγωγή παρουσιάσεων σε επιλεγμένα κοινά – στόχους στην Ελλάδα και διεθνώς. Θα πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες παρουσιάσεις του νησιού ως επενδυτικού προορισμού.

o    Θα διεξαχθεί οργανωμένη καμπάνια προβολής της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης, μέσω διαφημιστικών καταχωρήσεων στον εξειδικευμένο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο.

Δείτε κάποιους από τους βασικούς Sponsors του Summit

Ροή Ειδήσεων

6078279

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

29/03/2024 | 10:42

Κολωνός: Ένταση έξω από τα δικαστήρια εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση της 12χρονης – Πέταξαν πέτρες στους κατηγορούμενους

29/03/2024 | 10:22

Βίκυ Κουλιανού: «Ο ρόλος της Κατερίνας Λέχου στο «Είσαι το ταίρι μου» είχε γραφτεί για μένα»
screenshot 6

29/03/2024 | 10:14

Δημήτρης Κόκοτας-Τι συνέβη στις πρόβες του J2US: «Άρχισε να ιδρώνει, να μουδιάζει το χέρι του και να έχει τάσεις λιποθυμίας»

29/03/2024 | 10:06

Απαντά ο Γιάννης Πλούταρχος στα σχόλια του Γρηγόρη Αρναούτογλου: «Τον έχω δει δυο φορές σε όλη μου τη ζωή»

29/03/2024 | 09:23

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στην Αττική
240329090511

29/03/2024 | 09:05

Ευρωεκλογές 2024-ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώθηκαν οι πρώτοι υποψήφιοι για την κατάρτιση του Ευρωψηφοδελτίου

29/03/2024 | 08:42

Δημήτρης Κόκοτας: Πολύ κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα – Υπέστη έμφραγμα, ανακοπή και ανατάχθηκε

29/03/2024 | 08:31

Πύργος: Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου – Οι αυτόπτες μάρτυρες τραβούσαν βίντεο
a56ea77fb8314a5cce93973bc6bb79ee xl

29/03/2024 | 08:27

Καρδίτσα: Νεκρή βρέθηκε ηλικιωμένη στο Καταφύλλι Αργιθέας – Έρευνες της αστυνομίας για το ενδεχόμενο εγκλήματος

29/03/2024 | 08:11

Ο Στέφανος Κασσελάκης ορκίζεται σήμερα ανήμερα των γενεθλίων του

29/03/2024 | 08:04

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eortologio 8 1

29/03/2024 | 07:58

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου

29/03/2024 | 07:47

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

28/03/2024 | 23:01

Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα «Τέμπη» με 159 «Όχι»
Η Duffy σε μία σπάνια ανάρτηση: «H αληθινή ευτυχία έρχεται από μέσα μας»
airplane british
Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν είσαι στο αεροπλάνο
tempi 290224
Δήμος Αθηναίων: Εγκρίθηκε η δημιουργία μνημείου για τα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη
pilio 270324
Τέσσερα χωριά στο Πήλιο ιδανικά για ανοιξιάτικα ταξίδια
chskpl front
Η Σκόπελος στα 9 «μυστικά» νησιά της Μεσογείου για τους Γερμανούς-Ρεκόρ αφίξεων το 2023
Η επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή ώρας την Κυριακή 31 Μαρτίου