Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

kokkalis 280324
Τα λόγια αγάπης του Πέτρου Κόκκαλη για τη Δήμητρα Ματσούκα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη μεγάλη συνάντηση προοδευτικών συμμάχων στο Γαλάτσι στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ -Πώς απαντά το ΚΙΝΑΛ για τις διαρροές πασοκογενών

Το σκηνικό έχει ήδη στηθεί. Οι διοργανωτές αναμένουν ότι στο Ολυμπιακό Ακίνητο του Γαλατσίου, χωρητικότητας περίπου 5000 ατόμων, η εικόνα που θα καταγραφεί θα είναι πολύ πιο δυναμική από την αναμενόμενη κι ότι οι οι άνθρωποι των κινήσεων που θα συμμετέχουν θα επιβεβαιώσουν ένα καθαρό μήνυμα ότι τάσσονται υπέρ της συγκρότησης της κοινής εκλογικής καθόδου στις προσεχείς κάλπες με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη των διάφορων Κινήσεων άλλωστε, το μήνυμα που ξεχώρισε ήταν η στήριξη του εγχειρήματος με την κάθοδο εκπροσώπων τους στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Η αλήθεια είναι ότι οι διεργασίες για την επικοινωνία και την προσέλκυση διάφορων προοδευτικών δυνάμεων έχουν χτυπήσει “κόκκινο” όσον αφορά την κινητικότητα κυβερνητικών στελεχών- που είτε έχουν αναλάβει σχετικό ρόλο, είτε προσβλέπουν στην άνοδο των εκλογικών ποσοστών μέσ του ανοίγματος και σε άλλες δυνάμεις της προοδευτικές δυνάμεις. Έμπειρα στελέχη προβλέπουν ότι στην συνάντηση του Σαββάτου θα σημειωθεί το γεγονός της μεγάλης προσέλευσης και από τις περιφέρειες. Που σημαίνει ότι αναμένουν κόσμο, όχι μόνο από λεκανοπέδιο.

Στην εκδήλωση στο Γαλάτσι, ο κ. Τσίπρας θα περιγράψει λοιπόν και θα απευθύνει κάλεσμα προς το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων- επί της ουσίας στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς που αμφιταλαντεύονται. Το μπρα ντε φερ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένεται σκληρό και παρότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει κάνει εμφανώς δημοσκοπικό άλμα.

Στο …δρόμο προς το Γαλάτσι, όπου το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας και θα απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, βρίσκονται εν τω μεταξύ, 15 στελέχη από την Θεσσαλονίκη, με μακρά διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ.

Πρόκειται για την Κίνηση «Σοσιαλιστές για την Πρόοδο» που συμφωνεί, όπως φαίνεται με την συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και θα συμμετάσχει δια των στελεχών της στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή που θα συσταθεί με αφετηρία την εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ακίνητο του Γαλατσίου. Στο κείμενο με το οποίο ανακοινώνουν εν πολλοίς την συμμετοχή τους στο εγχείρημα υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι: «Με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης που μας εναποθέτει η διαχρονική  μας διαδρομή στο ΠΑΣΟΚ και η πολιτική μας συνείδηση που βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της 3ης Σεπτέμβρη 1974, με σεβασμό στη μεγάλη πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, επιλέγουμε συνειδητά να συμβάλλουμε στη συγκρότηση της μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας των προοδευτικών δυνάμεων, ενόψει των κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων.

Νιώθουμε, διαχρονικά την υποχρέωση και την ευθύνη, με πρωτοβουλίες διαλόγου και δράσης, να συμβάλουμε ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ, χωρίς αποκλεισμούς, μιας πολύχρωμης, πολυφωνικής δημιουργικής ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ πολιτικής και προγραμματικής ενότητας». Ανάμεσα στα στελέχη από την Βόρεια Ελλάδα είναι πρώην βουλευτές και μέλη κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όπως οι κ.κ Γιώργος Χαλβατζόγλου, Χάρης Τσιόκας, Μάριος Τάσης, Χρήστος Προγιόπουλος, Γιάννης Παπαμίχος, Γιώργος Μανασής, Χρόνης Κουσελίδης, Ηλέκτρα Ζηκοπούλου, Σπύρος Δερμιτζάκης, Παναγιώτης Δαδούδης, Λάζαρος Γιουρτζίδης, Βασίλης Βεργούλης, Βασίλης Βασιλακάκης, Μπάμπης Αρβανιτίδης, Παύλος Ατματζίδης.

Η Φώφη Γεννηματά από την άλλη πλευρά θέλει με καθαρά λόγια που να παραπέμπουν σε σωστές λύσεις για την “επόμενη μέρα” των πολιτών να συνδέσει το “σήμα” της εκκίνησης στην προεκλογική περίοδο.

Λίγα 24ωρα μετά το Συνέδριο και εν’ όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής στις 20 Απρίλη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέλεξε να συνοψίσει την πολιτική «πλατφόρμα» σε ένα τρίπτυχο, το οποίο ενέκρινε και «χειροκρότησε» θερμά η κοινοβουλευτική ομάδα κατά την χθεσινή συνάντηση στην Χαριλάου Τρικούπη. «Αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και πρωταγωνιστικός ρόλος», είναι το τρίπτυχο, που η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής συμπληρώνει με την προειδοποίηση και την …ταμπακιέρα: «Όποιος αμφισβητεί και διαφωνεί με το τρίπτυχο, τότε θέτει εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων».

Η σχετική συζήτηση προηγήθηκε της λεπτομερούς ανάλυσης του ρόλου που έχει και επιδιώκει να αποκτήσει το ΚΙΝΑΛ, ξεκινώντας από την προεκλογική περίοδο και φτάνοντας μπροστά στα μετεκλογικά διλήμματα που αφορούν στην διακυβέρνηση της χώρας με προοδευτικό πρόσημο. Οι παρόντες βουλευτές (απόντες ήταν ο Ε. Βενιζέλος, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος και η Χαρά Κεφαλίδου που είχαν ενημερώσει για τους λόγους) εκλήθησαν και κατέθεσαν στο «τραπέζι» τις απόψεις τους, ενώ η κυρία Γεννηματά έδειξε αποφασισμένη να προχωρήσει υπέρ της μίας και ενιαίας «γραμμής» και αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ επικρότησαν την στάση που συνοδεύεται από το κεντρικό πολιτικό σύνθημα «Ξανά μπροστά» και δεσμεύτηκαν ότι θα περιφρουρήσουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Συνεδρίου, που οδηγούν και στα βασικά συμπεράσματα για την απάντηση προς τα ερωτήματα περί μετεκλογικών συνεργασιών.

«Δεν έχω σκοπό να αλλάξω το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει. Έχουμε συμφωνήσει ένα πλαίσιο. Το παρουσιάσαμε, είναι ξεκάθαρο, είναι σαφέστατο, είναι ένα πλαίσιο με το οποίο απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό και δεν έχω σκοπό να το αλλάξω», εξήγησε η κυρία Γεννηματά και στη συνέντευξή της στον Σκάι, όπου υπογράμμισε την εκτίμησή της ότι δεν θα παραστεί λόγος να τροποποιηθεί ο «Οδικός Χάρτης». Αλλά ακόμη και αν αμφισβητηθεί- πρόσθεσε-  ο πυρήνας του μετεκλογικά, τότε τις καθαρές λύσεις θα δώσει το διαρκές Συνέδριο, που δεν χρειάζεται την χρονοβόρα διαδικασία της εκλογής Συνέδρων μέσα στην «φωτιά» των μετεκλογικών εξελίξεων.

Το σίγουρο είναι ότι πρώτος σταθμός και ταυτόχρονα αφετηρία εξελίξεων για το Κίνημα Αλλαγής είναι οι ευρωεκλογές στις 26 Μάη- εφόσον πάντα δεν προηγηθούν ή δεν συμπέσουν οι εθνικές εκλογές. Η ίδια η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ αποφεύγει να προβλέψει ποσοστά, ωστόσο δεν  έκανε τυχαία και δημοσίως την εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΙΝΑΛ θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών. Οι καλά γνωρίζοντες επισημαίνουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί εφικτό τον στόχο για διψήφιο ποσοστό και τον βασίζει στο κλίμα συσπείρωσης που εισπράττει από τις περιοδείες της αρχηγού και των στελεχών του ΚΙΝΑΛ ανά την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στις ευρωεκλογές κανείς ψηφίζει με τη σκέψη στο τι γίνεται στη χώρα του. Όμως εγώ θέλω να γίνει σαφές ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών», είπε εν’ όψει της ευρωκάλπης και υπέρ των ευρωσοσιαλδημοκρατών η κυρία Γεννηματά αποδομώντας συνάμα την προοπτική στήριξης της συντηρητικής πλατφόρμας και του κ. Βέμπερ ή της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, στη «λογική» ότι είναι άγνωστη η στάση της στην τελική αναμέτρηση στην Ευρώπη.

-Στην επίθεση το ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια

Με την τεκμηρίωση των στοιχείων που επικαλείται το ΚΙΝΑΛ στο μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων, προχωρά επίσης η Χαριλάου Τρικούπη. Η τεκμηρίωση συνοδεύεται με την λεπτομερή περιγραφή των βημάτων και τω πρωτοβουλιών περί χρηματοδότησης των κομμάτων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου. Όπως καταλήγουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη περνώντας στην επίθεση προς το κυβερνών κόμμα:

«Σε κάθε περίπτωση εμείς στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να απεκδυθούμε των υποχρεώσεων μας απέναντι στις τράπεζες, Και το λέμε προς όλους και προς κάθε κατεύθυνση : Τα δανειστήκαμε! Τα δανειστήκαμε με όλους τους νόμους και τους κανόνες.

Και με τη διαχρονική φερεγγυότητα μας αλώβητη, αφού επί 25 χρόνια από το 1985 μέχρι το τσουνάμι της κρίσης ,δανειζόμασταν απ´ τις τράπεζες, χωρίς ποτέ κανένα πρόβλημα. Ακόμη και τώρα, σ´ αυτά τα δύσκολα χρόνια, έχουμε καταβάλει 20εκ. στις Τράπεζες. Έχουμε κάνει ρυθμίσεις και βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με τις άλλες Τράπεζες.

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, κι αν χρειαστεί θα πληρώνουμε μια ζωή για τα δάνεια μας. Τελεία και παύλα».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 20

29/03/2024 | 14:00

Ο Δημήτρης Κόκοτας υπεβλήθη σε αξονική εγκεφάλου: Σε λίγη ώρα θα προσπαθήσουν να τον “ξυπνήσουν” οι γιατροί

29/03/2024 | 13:51

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη αντίδρασή της μετά την εκφώνηση της απόφασης – «Έχω ήδη ασκήσει έφεση»

29/03/2024 | 13:30

Σταμάτης Μαλέλης: Το χειρότερο που υπάρχει και μπορεί να ρίξει τους ανθρώπους στην κατάθλιψη είναι η ματαιοδοξία
screenshot 17

29/03/2024 | 13:14

«Χαμός» με Πέτρο Τατσόπουλο-Ανδρέα Καραγιάννη στην Καινούργιου: «Με διακόπτει, σκ@σε» – «Βρίζεις την αγία φλόγα της Παναγίας. Είναι ντροπή»

29/03/2024 | 13:05

Κούγιας για Πισπιρίγκου: Πρόκειται για μεγάλη δικαστική πλάνη – Γιατί δεν ζητήσαμε ελαφρυντικά

29/03/2024 | 12:33

Sin Boy: Άγριος ξυλοδαρμός ενώ έκανε live στο Instagram
pispirigkou2352

29/03/2024 | 12:26

Ομόφωνα ισόβια η Ρούλα Πισπιρίγκου που κρίθηκε ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

29/03/2024 | 12:23

Ελένη Μενεγάκη: Γενέθλια για την κόρη της, Μαρίνα Παντζοπούλου – Η τρυφερή φωτογραφία τους

29/03/2024 | 12:08

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: «Βλέπω τη ζωή με άλλα μάτια» – Οι πρώτες δηλώσεις μετά τo έμφραγμα
6168017

29/03/2024 | 11:57

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυξάνεται στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

29/03/2024 | 11:45

Το Jeep Compass 4xe Business είναι ετοιμοπαράδοτο

29/03/2024 | 11:45

Oμόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία της κόρης της Τζωρτζίνας – Ισόβια προτείνει η εισαγγελέας για τη Ρούλα Πισπιρίγκου
screenshot 11

29/03/2024 | 11:33

Κολωνός: Η πρώτη αντίδραση της 12χρονης στο άκουσμα της απόφασης – Ξέσπασε σε κλάματα η μητέρα

29/03/2024 | 11:08

Χριστίνα Λαμπίρη: «Δε μπορούσα να διαχειριστώ αυτά τα θέματα, πάλευα μέσα μου»

29/03/2024 | 11:02

Κολωνός: Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για τον βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης
giorgos papandreou 280324
Γ.Παπανδρέου: Εσείς της ΝΔ υπηρετείτε τους ισχυρούς της ελίτ – Υπονομεύετε τα αυτονόητα μιας δημοκρατικής πολιτείας
vouli 29 3
LIVE: Σε εξέλιξη για 3η ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας
1963870f3c0f876423be90df31a6e10a xl
Παραιτήθηκαν Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου – Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
6166839
Βουλή: Ακόμη περιμένουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου
6167311
Χαρίτσης: Να παραιτηθεί ο Φλωρίδης – Ανεπίτρεπτη και αντιθεσμική η συμπεριφορά του
theodoros papatheodorou 280324
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αντιπρόεδρος στο κόμμα Δημοκράτες