Ακριβώς ένα μήνα πριν παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις και τις φωνές τόσο από επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα, όσο και από αρμόδιους φορείς-οργανώσεις, ψηφίστηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

To νομοσχέδιο, όπως αναδεικνύει η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων:

  • Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης
  • Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ)
  • Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων
  • Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά
  • Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Σήμερα, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, σε τουλάχιστον 21 πόλεις διοργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αίτημα την ακύρωση του νομοσχεδίου. «Οι ζωές μας και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη τους!» αναφέρουν οργανώσεις που καλούν στις διαμαρτυρίες.

Τα καλέσματα για συγκεντρώσεις/ δράσεις έως τώρα:  

ΑΘΗΝΑ 18:00 – Βουλή Σύνταγμα
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 18:00 – Λευκός Πύργος
ΑΜΟΡΓΟΣ 18:00 – Λόζα, Χώρα
ΒΟΛΟΣ 19:00 – Παραλία
ΓΙΑΝΝΕΝΑ 19.00 – Περιφέρεια Ιωαννίνων
ΓΡΕΒΕΝΑ 19:00 – Πλατεία Ελευθερίας
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 20:00 – Πλατεία Σολωμού
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 19:00 – Πλατεία Ελευθερίας
ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ 18:30 – Αρχαιολογικό Μουσείο
ΙΘΑΚΗ 11:30 – Επαρχείο Ιθάκης
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ 18:00 – Κεντρική Πλατεία
ΚΕΡΚΥΡΑ 18:30 Πλατεία Δημαρχείου – 19:30 Πεντοφάναρο
ΚΩΣ Πάρκο Μανδηλαρά και Ψαρών
ΛΕΥΚΑΔΑ 19:30 – Πλατεία Αγίου Μηνά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 19:00 – Πλατεία Σαπφούς
ΠΑΤΡΑ 19:00 – Πλατεία Αγίου Γεωργίου
ΠΥΡΓΟΣ 19.00 – Κεντρική Πλατεία
ΣΙΦΝΟΣ 12:00 – Καμάρες
ΤΡΙΚΑΛΑ 20:00 – Πλατεία Ρήγα
ΧΑΝΙΑ 19:00- Πλατεία Αγοράς

Ένα μήνα Άγρυπνοι Πολίτες απέναντι στη λεηλασία της φύσης: Κάλεσμα για μαζική αγρυπνία διαρκείας

Εδώ και 31 νύχτες μια ομάδα πολιτών μένει άγρυπνη μπροστά από τη Βουλή πραγματοποιώντας ειρηνικές, ολονύκτιες διαμαρτυρίες με αίτημα την άμεση κατάργηση του νέου αντί-περιβαλλοντικού νόμου. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπου επίσης κλείνει ένας μήνας από την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη καλούν όλους τους ανθρώπους που εμπνέονται από την στάση και την δράση τους, να ενωθούν μαζί τους σε μια μαζική Αγρυπνία διαρκείας. «Δεν θα αποχωρήσουμε μέχρι να καταργηθεί ο νόμος» σημειώνουν.

«Ένα μήνα Άγρυπν@ Το όραμα μας είναι να συνυπάρχουμε με σεβασμό, σε αρμονική βιώσιμη σχέση με το φυσικό μας περιβάλλον και όχι να κυριαρχούμε επί αυτού. Τα ζώα και τα δάση, είμαστε εμείς. Η ανάσα τους είναι και η δικιά μας. Αν συνεχίσουμε να τα εξαφανίζουμε, στο τέλος το μόνο που θα μείνει να καταστρέψουμε θα είναι η δική μας ζωή, και θα το κάνουμε» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

«Tα δάση, τα βουνά, ο αέρας και τα νερά είναι τα κοινά αγαθά, που προσφέρουν και διασφαλίζουν την ευημερία όλης της ζωής στη Γη. Δεν αγοράζονται, δεν πωλούνται. Δικαιούμαστε την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε αυτά, με την υποχρέωση να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές. Με το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Συντονιζόμαστε για μια πολιτική και οικονομία που θα θα ξεπερνούν το μοτίβο κυριαρχίας και εκμετάλλευσης της φύσης, κάθε διαθέσιμου πόρου, αλλά και των ανθρώπων. Πολιτική και οικονομία, που θα λαμβάνουν υπόψιν τις κοινότητες μας και τα πλανητικά όρια, τις πραγματικές ανάγκες μας και την επάρκεια και όχι τα κέρδη των λίγων».