Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», επτά υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης στην υγεία προέκυψαν έπειτα από έλεγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Συγκεκριμένα, ο γενικός επιθεωρητής του σώματος, Σταύρος Ευαγγελάτος, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία στη Βουλή τις εν λόγω υποθέσεις.
 
Οι υποθέσεις αφορούν κυρίως υπερβολικές ποσότητες φαρμάκων, προμήθειες υπερκοστολογημένων ιατρικών μηχανημάτων και προμήθειες υλικών και αναλωσίμων σε υψηλές τιμές. Σημειώνεται ότι οι υποθέσεις αφορούν την περίοδο 2001 – 2016. Οι υποθέσεις που προέκυψαν από τον έλεγχο του ΣΕΥΥΠ είναι οι εξής:
 
– Ευρήματα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) σχετικά με τεράστιες ποσότητες αντιικών φαρμάκων της Novartis και της Roche στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Τα φάρμακα φαίνεται να είχαν αγοραστεί την περίοδο 2005 – 2006 έναντι 12 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της γρίπης χωρίς επιλογή επιστροφής τους, σημειώνει η εφημερίδα

– Προμήθεια υπερκοστολογημένων απινιδωτών και βηματοδοτών για το έτος 2004 σε σύγκριση με τις διεθνής τιμές στην αγορά.

-Πρoμήθεια αναλώσιμων υγειονομικών υλικών για το Πανεπιστημιακό ίδρυμα Αλεξανδρούπολης, τα οποία προκάλεσαν ζημία 974 εκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2005 – 2009.

-Εφοδιασμός οστικών μοσχευμάτων στο νοσοκομείο Καβάλας με απευθείας αναθέσεις χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση, με συνέπεια την ζημία του δημοσίου κατά 830.000 ευρώ, την περίοδο 2005 – 2008.

-Εφοδιασμός του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, την περίοδο 2008 – 2009, με λαπαροσκοπικά υλικά, μοσχεύματα και άλλα υλικά, με αποτέλεσμα τη ζημία του δημοσίου κατά 6,8 εκατομμύρια ευρώ.

-Προμήθεια ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών υλικών από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με συνολική οικονομική ζημία 3,1 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι λειτουργούσαν παράνομες αποθήκες υλικών στο χώρο των χειρουργείων, ενώ δεν τηρούνταν η διαδικασία προέγκρισης των δαπανών για προμήθειες και παραγγελίες. Επιπλέον, η πλειοψηφία των περιστατικών χαρακτηριζόταν ως επείγοντα, με σκοπό το νοσοκομείο να κάνει απευθείας παραγγελίες και παραλαβές προϊόντων από τις εταιρείες.

-Προμήθεια του νοσοκομείου Πάτρας  ραδιοφαρμάκων για την περίοδο 2000 – 2016, σε δεκαπλάσια τιμή από την τιμή της αγοράς, με την τιμή του σκευάσματος να ανέρχεται στα 2.200 ευρώ αντί για 220 ευρώ.