Την Τρίτη υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και την θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol. 

Παράλληλα, οι συμβάσεις για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επίκειται η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι. Οργανώσεις όπως το WWF και η Greenpeace έχουν επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η υπουργική απόφαση αποτελεί μία κακογραμμένη συρραφή κοινοτοπιών, δίχως επιστημονική τεκμηρίωση, με προβλήματα, τόσο ως προς το τυπικό, όσο και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο της περιβαλλοντικής προστασίας». Το WWF καταγγέλλει επίσης, ότι ακολουθείται μια αδιαφανής διαδικασία, με επιχειρήματα μη επιστημονικά τεκμηριώμένα, ενώ οι εταιρείες θα ελέγχουν τον εαυτό τους.

«Μέσα στο υπουργείο «περιβάλλοντος» και ενέργειας υπογράφονταν (σ.σ. χθες, 9/4) οι νέες συμβάσεις παραχώρησης για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Έξω από αυτό, μέλη της Πρωτοβουλίας Αθήνας και της ανοιχτής συνέλευσης Κεφαλονιάς – Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία. Άνιση μάχη, για την ώρα, μα με καθόλου προδιαγεγραμμένο τέλος. Ιδιαίτερα όταν οι τοπικές αντιστάσεις, αλλά και ένα ευρύτερο κίνημα εναντίωσης στις εξορύξεις, εξαπλώνονται και αρχίζουν να αποκτούν μαζικά χαρακτηριστικά» αναφέρει η Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, όλο και περισσότεροι φορείς παίρνουν θέση ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ενώ συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ενημέρωσης των πολιτών.

Ενδεικτικά:

  • Στη Λευκάδα, την Τετάρτη 27-3-19, εκδήλωση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην περιοχή του Ιονίου και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, με ομιλητές επιστήμονες από το WWF, την Green Peace και το νομικό Σταύρο Αντύπα.
  • Στην Ιθάκη, την Κυριακή 7/4, 2η συνέλευση Ιθάκης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο με παρουσίαση και προβολή ενημερωτικού υλικού, παρουσίαση της πρότασης της Ομάδας Ανοικτής Συνέλευσης, προς το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης, του ψηφίσματος εναντίωσης και καταδίκης στις εξορύξεις και κατάθεση προτάσεων για τις μελλοντικές δράσεις.
  • στην Κέρκυρα, ανοιχτή συνάντηση την Τετάρτη 6 Μαρτη στην Οικοζωή, έδρα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, με θέμα την οργάνωση και κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος.
  • Στην Κρήτη: δύο εκδηλώσεις, στα Χανιά το Σάββατο 30 Μαρτίου και στο Ηράκλειο την Κυριακή 31/3
  • Στην Αθήνα, την Πέμπτη 4 Απρίλη ξεκίνησε ο κύκλος θεματικών συζητήσεων της Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων με θέμα: «Οι ιδεολογικές αφηγήσεις που σχετίζονται με τις εξορύξεις (ανάπτυξη, πλούτος, ευημερία, ανεξαρτησία κλπ.). Οι αιτίες του ενεργειακού «παροξυσμού», οι τάσεις στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων. Η οικολογική πτυχή των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων και το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής».
  • Δύο εκδηλώσεις ενημέρωσης προγραμματίζονται για την Παρασκευή 15/3 στην Ιθάκη και την Κυριακή 17/3 στην Κεφαλλονιά με ομιλητές τους Δημήτρη Ιμπραήμ, Ολιβιέ Βαρδακούλια, Άννα-Μαρία Ρεννερ και Σταύρο Αντύπα.
  • Νέα μεγάλη πανελλαδική πορεία ενάντια στα πετρέλαια ετοιμάζεται για τις 11 του Μάη στα Γιάννενα.

Όπως προσθέτει το Π.Μ.Δ., στην Ήπειρο όπου οι εκρήξεις στα βουνά για τις σεισμικές έρευνες συνεχίζονται, οργή έχει προκαλέσει Δασική Αστυνομική Διάταξη της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας με ημερομηνία 26-03-2019. Με αυτήν δίνεται στα ΕΛ.ΠΕ  άδεια υλοτόμησης-εκρίζωσης σε 750 στρέμματα δασικής έκτασης, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μεγάλο μέρος της οποίας είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής και περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Η απόφαση δεν προβλέπει τον παραμικρό έλεγχο κατά τις εργασίες ούτε προσδιορίζεται επακριβώς ποιες εκτάσεις είναι αυτές.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται στην εταιρεία άδεια «υλοτοµίας – κλάδευσης ή εκρίζωσης πλατυφύλλων ή κωνοφόρων δασικών και λοιπών ειδών από δηµόσιες και µη δηµόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις καθώς και από εκτάσεις που δεν ανήκουν στο προστατευτικό καθεστώς της δασικής νοµοθεσίας, για να καταστούν προσπελάσιµες οι καθορισθείσες ζώνες και απαιτούµενες θέσεις». προκειµένου να διεξαχθούν οι γεωφυσικές έρευνες υδρογονανθράκων για την υλοποίηση του έργου: «Γεωφυσική έρευνα στη χερσαία περιοχή Άρτας – Πρέβεζας.


Σε παρέμβαση ενάντια στις εξορύξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων καλεί επίσης η Ανοικτή Συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων:

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Η Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογανανθράκων και οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών μας και σε ολόκληρο το Ιόνιο και τις δυτικές ακτές της χώρας που συμμετέχουν ή έχουν υπογράψει ψηφίσματα και θέσεις κατά των εξορύξεων στο Ιόνιο και όχι μόνο, καλούν σε παλλαϊκό πανιόνιο ανοικτό συλλαλητήριο το Σάββατο 13 Απριλίου 2019 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Ι.Ν που θα πραγματοποιηθεί στα Τραυλιάτα Κεφαλονιάς στον χώρο εκδηλώσεων “Μύθος”, λίγο έξω από το Αργοστόλι.

Καλούμε επίσης φορείς, ομάδες, πρωτοβουλίες, κινήματα, παρατάξεις, κόμματα του δημοκρατικού τόξου, επιμελητήρια και ενώσεις, συνδυασμούς τοπικούς και περιφερειακούς, κινήσεις πολιτών, οργανώσεις, εργατικά κέντρα, την μαθητική και σπουδαστική/φοιτητική κοινότητα, τους συλλόγους, τους συνεταιρισμούς και λοιπούς φορείς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και να δυναμώσουν τον αγώνα μας για ένα Ιόνιο χωρίς εξορύξεις και χωρίς τα καταστροφικά ενεργειακά επιχειρηματικά μονοπώλια, για ένα Ιόνιο ελεύθερο, καθαρό και παντοτινό.

Όλοι εμείς, που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, τις ίδιες ακτές και τους ίδιους κινδύνους, ήρθε η ώρα με την μαζική και δυναμική παρουσία μας και με ψηφίσματα, αποφάσεις και θέσεις, παρά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές μας διαφοροποιήσεις ή ταυτίσεις, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας κάτω από ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ στον εξορυκτικό όλεθρο που πλησιάζει.

Καλούμε, επίσης, από τα άλλα νησιά του Ιονίου αλλά και την δυτική Ελλάδα, όλους εκείνους που δεν μπορούν να συμμετέχουν με την φυσική παρουσία τους το Σάββατο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να μας αποστείλουν τα ψηφίσματα, τις θέσεις και τις αποφάσεις τους, για να γίνει η συνολική παρουσία μας, ακόμη πιο δυναμική, διεκδικητική και αγωνιστική.

Στον αγώνα αυτόν δεν περισσεύει κανείς
Καμία εξόρυξη
Καμία υποχώρηση

Ανοικτή Συνέλευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων